Osijek
JOŠ JEDNO USPJEŠNO IZDANJE FERIT-OVE PRIREDBE

3. LABUS sajam donio dva dana učenja i sreće za mališane
Objavljeno 18. rujna, 2019.
Održano je oko stotinu prezentacija i radionica za sve dobne skupine, posjetitelji stigli iz cijele Slavonije i Baranje

Gotovo stotinu prezentacija i radionica iz matematike i fizike te primijenjenih inženjerskih područja elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija održano je protekla dva dana u otvorenim i laboratorijskim prostorima FERIT-a u kampusu tijekom 3. LABUS sajma. Sajam su posjetili mnogobrojni vrtićarci, školarci, studenti, roditelji s djecom... Stigli su i iz cijele Slavonije i Baranje, a prvi dan u gostima su bili čak i školarci iz Tavankuta u Vojvodini. Djeca ocijenila: "Bilo je kao u filmu."

 

 

A prema riječima dekana prof. dr. sc. Drage Žagara, upravo "manifestacije poput LABUS-a važne su jer djecu uvodimo u svijet istraživanja i inženjerstva", a to je upravo ono što je FERIT i učinio. Klincima ni dva dana nisu bila dovoljna - mnogima je od njih to bio prvi susret s najnovijim tehnologijama predstavljenima na sajmu. Oduševljenje nisu skrivali pa su znatiželjno proučavali izloške, upravljali robotima, dronovima, vidjeli su kako izgleda virtualna stvarnost, poznati FERIT-ov solarni automobil, učili su izrađivati računalne igre, robotsku ruku... Strpljivo se čekalo u redu na 3D printer, ali i kako bi zaigrali nogobot - stolni nogomet s malim robotima mBotima. "Najviše mi se svidjelo što sam vidio kako se stvara i štedi struja", kazao je pak vrtićarac Šimun. Vrlo je popularna bila i micro:bit igrica "Micro:bitka", koja se mogla zaigrati na IRIM-ovu štandu.

 


-

 

Uz micro:bit tehnologije imamo i robote koji imaju različite senzore, primjerice, za praćenje linije i izbjegavanje prepreka - kazala je IRIM-ova volonterka. A teško se moglo zaobići sljedeći štand, gdje su posjetitelji "zasvirali" STEevinu tamburu" - nastalu u sklopu projekta Slavonska STEM evolucija, u koji je uključen i FERIT.

- Svaka tipka predstavlja jednu žicu na tamburi i preko otpora se na zvučnik reproducira određena frekvencija tona - pojasnio je volonter. A FERIT-ov LABUS nikako se ne propušta u OŠ Bilje.

- Svake se godine vraćamo, u sve većem broju jer su djeca uvijek prezadovoljna. Ovaj smo put stigli na tri radionice - prekidač na pljesak, uradi sam i pokrenimo robote, oduševljeni su - kazala je nastavnica fizike i matematike Marija Špiranec.

 

 


Zajedničkom suradnjom nastavnika i studenata, brojnih ustanova i tvrtki u realizaciji manifestacije, FERIT je tako još jednom pokazao da najbolje zna kako kod najmlađih probuditi istraživački duh i zainteresirati ih za tehnička zanimanja, odnosno STEM područje znanosti, a time i za odabir upravo ovog fakulteta kao svog budućeg mjesta studiranja. I to učenjem kroz igru. Izvrsna posjećenost oba dana sajma potvrđuje - još je jedno uspješno izdanje ove jedinstvene manifestacije na našim prostorima iza organizatora i volontera.

Jasenka Pejaković
Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

DANAS U POLJOPRIVREDNOJ I VETERINARSKOJ ŠKOLI

Prodaja prijesadnica i panel “Od škole do doktorata”

Najčitanije iz rubrike