Dome slatki dome
VRT PRIPREMA TLA

Uređena okućnica čini kuću još ljepšom
Objavljeno 19. rujna, 2019.
Lijep, skladan ukrasni vrt umnogome pridonosi i ljepoti same kuće, pa nije svejedno što ćemo u njemu posaditi i kako ćemo to izvesti

Bilo da ste sagradili novu kuću, bilo da živite u staroj, obično oko nje želite imati lijep ukrasni vrt. Lijep, skladan ukrasni vrt umnogome pridonosi i ljepoti same kuće, pa nije svejedno što ćemo u njemu posaditi i kako ćemo to izvesti. Stoga trebamo sada, prije zime, dobro razmisliti koje biljke saditi, gdje ćemo ih posaditi i sve pravodobno pripremiti za sadnju, kako bismo već u rano proljeće mogli početi uređivati svoj ukrasni vrt.

Struktura tla
Prije svega oni koji žele sami saditi bilje i urediti ukrasni vrt trebali bi nabaviti bar neku dobru stručnu knjigu iz koje će naučiti prve korake o projektiranju i uređenju ukrasnog vrta. Pri tome je osnovno poznavanje podneblja u kojem će biti vrt te tla u koje će biljke biti posađene. Naime, neke ukrasne biljke uspijevaju samo u mediteranskom ili submediteranskom području, a drugima više odgovara hladnija i vlažnija klima.

Izbor bilja za toplije krajeve veći je nego bilja koje može dobro uspijevati u hladnijim zonama. Prvo trebate utvrditi kakve je strukture tlo. Ako je ono previše pjeskovito, prvo bi mu trebalo dodati glinaste zemlje pa ga tek nakon toga gnojiti kompostom, stajnjakom ili nekim drugim organskim gnojivom. Naime, pjeskovita tla slabo zadržavaju vodu, pa ih treba često natapati. Na takvom tlu problem je i gnojidba, jer se i gnojiva, i organska i mineralna, brzo vodom ispiru iz tla. I upravo stoga takvo tlo moramo nastojati popraviti, odnosno pomiješati ga s teškom, glinastom zemljom, koja će vezati čestice pijeska pa će tlo postati mrvičasto. Takvo će tlo tada bolje zadržavati vlagu, ali u svojim sitnim šupljinama, mikroporama, zadržavati i dovoljno zraka da bi i korijen mogao disati.

Želje i mogućnosti
Ako je riječ o teškom, zbijenom tlu s puno glinenih čestica, treba mu dodati pijeska, ali riječnog ili morskog, koji je prethodno ispran kako ne bi sadržavao previše soli. No ponekad ni to nije dovoljno. Kako većina ukrasnog drveća, grmlja i cvijeća voli neutralnu reakciju tla, morali bismo znati kakvo je naše tlo. Stoga bi trebalo dati zemlju na analizu, pa ako ona pokaže da nam je tlo prekiselo, treba ga kalcificirati, odnosno dodati mu nešto mljevenog vapnenca ili vapna, a ako je ono previše alkalno, treba mu dodati kiseli treset, neko od mineralnih gnojiva kisele reakcije ili ga nekim drugim metodama nastojati popraviti. Tek nakon takvog popravka tla može se ono pognojiti i pripremiti za sadnju. Sve biljke, pa tako i one ukrasne, najbolje rastu na tlu bogatom humusom. Stoga je tlo u koje ćemo saditi naše ukrasno bilje nužno gnojiti s dosta dobro odstajalog stajskog gnoja ili većom količinom kvalitetnog komposta. Pritom se ne moramo bojati da ćemo komposta možda staviti previše.Kad smo tako priredili tlo, možemo početi projektiranje našeg ukrasnog vrta. Pri tome treba dobro uskladiti naše želje i mogućnosti. Naime, neke biljke vole sunce, neke polusjenu, a pojedine uspijevaju i u dubokoj sjeni drveća ili kuće.

Želite li, primjerice, pod drvećem, osobito onim guste krošnje, urediti travnjak, to će vam teško poći za rukom. Bolje je za tu namjenu umjesto trave izabrati neku drugu biljku koja dobro prekriva tlo i čini ga lijepim i zelenim, kao što je zimzelena vinka, koja usto u rano proljeće cvate lijepim plavim cvjetovima. U obzir u tom slučaju može doći i hiperikum, koji također vrlo brzo prekrije tlo, a ima dosta krupne žute cvjetove pa je i zbog toga vrlo dekorativan.
Jasminka Knežević
Možda ste propustili...

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

Najčitanije iz rubrike