Mozaik
NAJVIŠE NOMINACIJA IMA “IGRA PRIJESTOLJA”

Prijenos 71. dodjele nagrade Emmy bit će uživo na HTV1
Objavljeno 19. rujna, 2019.
Hrvatska radiotelevizija u 1 sat, u noći s nedjelje (22. rujna) na ponedjeljak, na Prvom programu izravno prenosi spektakularnu 71. dodjelu prestižne televizijske nagrade Emmy. Hoće li se planetarno popularna američka fantastična serija "Igra prijestolja" svojom osmom, i ujedno završnom, sezonom pridružiti najnagrađivanijim dramskim serijama na Emmyju, doznat ćemo u Los Angelesu na dodjeli najpoznatijih priznanja za televizijska ostvarenja. Nagrada Emmy ove se godine dodjeljuje 71. put, a o njima odlučuju članovi Američke akademije televizijskih umjetnosti i znanosti (ATAS). Danas se nagrada Emmy dodjeljuju za niz dostignuća na malom ekranu, pri čemu najviše pozornosti izazivaju nagrade za programe u udarnom terminu.

"Igra prijestolja" ove godine ima najviše nominacija za nagradu Emmy, čak 14, a računajući i priznanja za kreativna dostignuća (scenografija, kostimografija, glazba, montaža, zvuk, specijalni efekti,...) koja se dodjeljuju tjedan prije, rekordne 32 nominacije, čime je premašila dosad najveći broj nominacija koji je imala serija "Njujorški plavci".

U kategoriji najbolje dramske serije uz "Igru prijestolja" nominirano je još sedam naslova: "Nazovi Saula", "Bodyguard", "Ubijanje Eve", "Ozark", "Pose", "Nasljeđe" i "To smo mi". Za Emmy u kategoriji najbolje humoristične serije natječu se: "Barry", "Fleabag", "Dobro mjesto", "Čudesna gospođa Maisel", "Russian Doll", "Schitt‘s Creek" i "Potpredsjednica". Što se tiče miniserija, za najbolju su predložene: "Černobil", "Escape at Dannemora", "Fosse/Verdon", "Oštri predmeti" i "Kad nas vide". Za titulu najboljeg TV filma predloženi su: "Black Mirror: Bandersnatch", "Brexit", "Deadwood: Film", "Kralj Lear" i "Moja večera s Hervéom".

Nakon "Igre prijestolja" najviše nominacija imaju "Kad nas vide" (11) i "Barry" (9). Kao i ovogodišnja dodjela Oscara, i dodjela Emmy je bez voditelja, što je četvrti put u povijesti nagrade, ali su zato najavljivači pojedinih kategorija najpoznatija imena s malog i velikog ekrana, među kojima su i Angela Basset, Viola Davis, Peter Dinklage, Michael Douglas, Kit Harington, Lena Headley, Taraji P. Hanson, Terrence Howard, Jimmy Kimmel, Naomi Watts te Zendaya. Priredba se održava u losanđeleskom teatru Microsoft, a sat vremena prije dodjele crvenim će tepihom proći brojne TV zvijezde.

Komentatori u studiju HRT-a su Nenad Korkut, Daniel Rafaelić i Boško Picula. Snimku dodjele moći ćete pogledati u utorak, 24. rujna, na HTV2 u 21 sat. T.K.
Najčitanije iz rubrike