Kultura
PORTRETI BRIGITTE LACOMBE

Rijetki i intimni trenutci filmskih zvijezda
Objavljeno 19. rujna, 2019.
Umjetnica su dojmili Francuski paviljon, Dolac, HNK i Zrinjevac. Fotografirala je svaki detalj

Nakon iznimno uspješne izložbe Cinema/Portraits francuske fotografkinje Brigitte Lacombe, postavljene u Sarajevu u povodu 25. Sarajevo Film Festivala, izložba je stigla u Zagreb, gdje se u Francuskom paviljonu može pogledati do 28. rujna. Umjetnica je netom nakon Sarajeva posjetila Veneciju, gdje je premijerno prikazan kratki film o njoj, prikladno naslovljen Brigitte.


U kratkom filmu umjetnica ulazi pred objektiv poznate redateljice Lynne Ramsay za projekt Women‘s tales, modne kuće Miu Miu. Film prikazuje portretnu sesiju između Brigitte Lacombe, Lynne Ramsay i njihovih prijatelja i obitelji. Snimljen u cijelosti crno-bijelo, popraćen je reprodukcijskim razgovorom fotografa i redatelja, s temom koja se kreće od njihovih poslovnih do osobnih života.


Otvorenju izložbe u Zagrebu nazočila je i sama umjetnica, koju su posebno dojmili, uz Francuski paviljon, gdje je postavljena njezina izložba, tržnica Dolac, HNK i Zrinjevac. Posjetila je MSU, ali i druge muzeje. Fotografirala je svaki detalj grada.


Brigitte Lacombe živi i radi u New Yorku, a počela je raditi na filmovima 1975., kada je pozvana na set filma Svi predsjednikovi ljudi Alana J. Pakule, a ubrzo nakon toga i na filmski set Bliski susreti treće vrste Stevena Spielberga. Cijenjena je zbog svoje bliske suradnje s redateljima (Martin Scorsese, Alejandro González Inárritu, Mike Nichols, Anthony Minghella, Quentin Tarantino, Bernardo Bertolucci, Lynne Ramsey, Wes Anderson, Spike Jonze i mnogi drugi), te zbog portretiranja glumaca tokom snimanja u njihovim ulogama i izvan njih (Meryl Streep, Leonardo DiCaprio, Robert De Niro, Tilda Swinton, Cate Blanchett, Isabelle Huppert, Joaquin Phoenix i drugi). Posljednjih 25 godina surađuje s Martinom Scorseseom u svim njegovim produkcijama, najrecentnije na filmu The Irishman (Irac), čija će premijera biti na jesen. Njezini su radovi izloženi u PHILLIPS Galeriji u New Yorku, Parizu i Londonu, šangajskom centru fotografije u Kini, u Sotheby‘s galeriji u Londonu i Qatar muzeju u Dohi.

Osim filmskih glumaca i redatelja, nerijetko pred svoj objektiv stavlja i poznate političare i intelektualce. Dobila je nagradu Eisenstaedt za putničku fotografiju (2000.), nagradu za životno djelo za fotografiju (Art Directors Club Hall of Fame, 2010.) i nagradu Lucie za životno djelo u putovanjima i portretima (2012.). N.Vek.
28. rujna
ZADNJI JE DAN IZLOŽBE U ZAGREBU
pogled iznutra na kinematografiju
Brigitte je jedna od najuglednijih i najutjecajnijih svjetskih fotografkinja, a u Zagrebu izlaže 40 fotografija velikog formata, rijetkih i intimnih trenutaka iz njezine dugogodišnje suradnje s utjecajnim filmskim autorima, otkrivajući pogled iznutra na kinematografiju. Izložba fotografija snimljenih od 1975. do 2017. prezentira dio njezina umjetničkoga rada i nudi rijedak osobni pogled na suvremenu kinematografiju. Fotografije joj objavljuju i međunarodni mediji: Vanity Fair, Elle, GQ, New Yorker, Harper‘s Bazaar, Conde Nast Traveler, The Wall Street Journal, New York Times, Financial Times, "M" Le Mondeu, Zeit i mnogi drugi, a fotografirala je i mnoge reklamne kampanje za Dior, Pradu, Rolex, Armani, Hermes i Lancome.
Možda ste propustili...

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

Najčitanije iz rubrike