Novosti
VISOKI UPRAVNI SUD RH POTVRDIO:

Grad Osijek prekršio zakon pri odabiru izvođača za Kanižlićevu
Objavljeno 18. rujna, 2019.
Osijek-Koteksu Grad mora platiti 45.000 kuna odštete, poništiti ugovor s Eurokamenom i ponoviti postupak

Visoki upravni sud RH presudom od 5. rujna poništio je rješenje o odabiru tvrtke Eurokamen kao najpovoljnijeg ponuditelja u javnoj nabavi za gradnju nastavka Kanižlićeve ulice u Osijeku, ali i rješenje Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave kojim ova javna nabava nije poništena. Gradu Osijeku nalaže se da tvrtki Osijek-Koteks kao tužitelju isplati 45.000 kuna troškova žalbenog postupka.

Pravni je ovo epilog afere koja je razotkrivena u svibnju, a u kojoj je Grad tvrdio kako nema pogodovanja ni jednom natjecatelju u javnoj nabavi, ali uporno i unatoč svim zakonima i pravilnicima protežirao Eurokamen, a s kojim je na kraju iza zatvorenih vrata, suprotno uobičajenoj praksi, u Kuhačevoj 9 potpisao i ugovor o izvođenju radova.

Četiri natječaja
O neobičnim okolnostima izbora izvođača za gradnju produžetka Kanižlićeve ulice prvi je upozorio osječki HDZ, koji je novinare u svibnju upozorio na tijek natječajne procedure oko ovog posla, a zbog kojega stoji gradnja objekata kao što je zgrada 1. gimnazije.

- Prvi natječaj za izvođača radova na produžetku Kanižlićeve raspisan je još 29. lipnja prošle godine, kada je kao procijenjena vrijednost radova naveden iznos od 12,7 milijuna kuna. Tada je natječaj poništen, a objašnjenje Grada bilo je kako je to zbog toga što je prva najjeftinija ponuda za izvođenje radova bila daleko iznad ovog iznosa. Potom Grad raspisuje drugi natječaj, i to 6. kolovoza 2018., a kao iznos vrijednosti radova stavlja samo 10,1 milijun kuna. Naravno da nitko nije izabran, kada nije pronađen ni izvođač po cijeni od 12,7 milijuna kuna. Treći natječaj raspisan je 8. veljače ove godine, a Grad spušta cijenu za još pola milijuna kuna i navodi iznos od 9,6 milijuna kuna. Naravno, opet nema odabranog izvođača, a natječaj se četvrti put raspisuje 3. travnja, i to sada s iznosom procijenjene vrijednosti radova od 14,8 milijuna kuna, što je najbliže procijenjenoj vrijednosti projektanta. Nakon što je konačno odabran izvođač, pokazalo se da nema bankovnu garanciju i odabir je poništen - naveo je u svibnju predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Ivan Radić.

Na ove prozivke Grad je odmah dao svoje objašnjenje natječajne procedure: "U prvom postupku nabave procijenjena vrijednost nabave bila je jednaka projektantskoj procjeni radova (12,7 mil. kn, uključen PDV). Javila su se dva ponuditelja s bitno većom cijenom (prva 18, a druga viša od 19 mil. kuna s PDV-om), stoga je nabava poništena. U drugom i u trećem, jednako kao i u četvrtom postupku nabave, troškovnici su bili jednaki troškovniku iz prvog natječaja."

Dakle, prema tvrdnjama Grada, u sve četiri nabave procjena je radova ista (12,7). U drugom je natječaju ispravno iskazana cijena u oglasniku - 10,1 mil. kuna neto. U trećem je, sukladno iznosima planiranim proračunom u konkretnom trenutku, procijenjena vrijednost nabave bila različita jer je planirana tijekom dvije proračunske godine, što je imalo za posljedicu promjenu iznosa u proračunu, tvrdila je gradska uprava. Navedena procijenjena vrijednost nabave u netoiznosu, odnosno sukladno s proračunom, i dalje je korespondirala s projektantskom procjenom. Stoga se pri raspisivanju četvrtog natječaja uzelo u obzir izmjenu izvora sredstava u proračunu za 2019. i vrijednost nabave utvrđena je u iznosu prijašnjih ponuda (18,5 mil. kuna, odnosno 14,8 bez PDV-a). No kada se doznalo da izabrani ponuditelj na tom četvrtom natječaju, a riječ je o Eurokamenu, nije dostavio bankovnu garanciju, Grad postupak javne nabave nije poništio, nego ga je, kako su rekli, vratio korak unatrag, na ponovljeni postupak pregleda i ocjene ponuda. Upravo u tom koraku Grad je, prema rješenju Visokog upravnog suda, načinio nedopustivu pogrešku. Naime, dopustio je Eurokamenu da dopuni traženu dokumentaciju, na što je Osijek-Koteks uložio žalbu Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave. Oni su rješenjem od 22. srpnja potvrdili ispravnost odabira Eurokamena kao najpovoljnijeg ponuditelja. Na to rješenje Osijek-Koteks uložio je tužbu Visokom upravnom sudu. Prema rješenju tog suda sada je jasno kako je ključni problem bio u naknadnom dopunjavanju dokumentacije od strane Eurokamena.

Nejednak tretman
Grad Osijek u natječaju je jasno naveo kako je kao jamstvo ozbiljnosti ponude nužno dostaviti garanciju banke, a odabrani ponuditelj dostavio je zadužnicu, što je suprotno traženom. Grad će pri reviziji ocjena ponuda tvrtki Eurokamen dati mogućnost da naknadno dostavi garanciju, pozivajući se na primjenu instituta upotpunjavanja ponuda. No Visoki upravni sud navodi kako naručitelj ne smije zatražiti ponuditelje da dostave nedostajuću dokumentaciju nakon što je već započeo pregled i ocjenjivanje ponuda.

Iz rješenja Visokog upravnog suda sada je razvidno i da je Grad bio svjestan još u svibnju da Eurokamen nije dostavio bankovnu garanciju te je tu tvrtku pozvao, "kako to proizlazi iz dopisa od 30. svibnja, da ili dostavi bankovnu garanciju ili uplati novčani polog u traženom iznosu". U zaključku rješenja stoji i kako je "prema ocjeni ovog suda naručitelj (Grad Osijek) naknadnim pozivanjem odabranog ponuditelja na dostavu dokumenata dao prednost odabranom ponuditelju, čime je povrijedio načelo jednakog tretmana.

Iz Grada Osijeka našem listu u utorak su odgovorili kako će postupiti u skladu s presudom i Zakonom o javnoj nabavi. "U skladu s člankom 322. stavkom 4. ZJN 2016, Grad Osijek obvezan je raskinuti ugovor o javnoj nabavi koji je sklopljen s odabranim ponuditeljem nakon provedenog postupka javne nabave. Nastavak postupka ovisit će o sadržaju Rješenja Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave", ističu iz Grada.

Tvrtka Osijek-Koteks od Grada je 16. rujna zatražila prestanak svih aktivnosti na gradnji produžetka Kanižlićeve ulice, kao i uklanjanje svih oznaka koje bi mogle sugerirati da je tvrtka Eurokamen izvoditelj radova.

Nefreteta Z. Eberhard
pogrešno
GRAD NIJE SMIO NAKNADNO TRAŽITI GARANCIJU BANKE
BANKOVNA GARANCIJA I ZADUŽNICA
Ključni problem cijelog postupka u tome je što je tvrtka Eurokamen kao dokaz o ozbiljnosti ponude, umjesto u natječaju tražene bankovne garancije, dostavila zadužnicu. Koja je razlika između ova dva jamstva detaljno se objašnjava u rješenju Visokog upravnog suda. Tako je bankovna garancija naplativa na prvi poziv, bez prava prigovora i bezuvjetno, a zadužnica, koju je dostavio Eurokamen, instrument je naplate na koji postoji pravo prigovora, i to izričito Ovršnim zakonom. Istovremeno, ostali natjecatelji dostavili su jamstvo koje je bezuvjetno naplativo. Unatoč tome Grad Osijek tvrdio je kako je razlika samo u formi te odabrao ponuditelja.
TKO STOJI IZA TVRTKE KOJOJ JE GRAD DAO POSAO
Tvrtka Eurokamen d.o.o. iz Osijeka javnosti je postala poznata kada je izabrana i kao glavni izvođač radova na stadionu i kampu NK Osijek na Pampasu. Riječ je o tvrtki koja bi u partnerstvu s obitelji Donne Vekić trebala sagraditi i teniski centar na Pampasu. Tvrtku je u svibnju 2015. osnovao Alan Štefiček, jedan od vlasnika Štefiček Grupe. Jedini član uprave tvrtke nakon osnivanja i direktor bio je Zvonimir Hodak, nekadašnji predsjednik HNK Cibalia. Dvojac Štefiček-Hodak kratko se zadržao u Eurokamenu jer u srpnju 2015. godine u vlasničku strukturu umjesto njih ulazi Zvonimir Novak, koji je danas jedini vlasnik i jedini član Uprave. Eurokamen je u 2018. imao prihode od 87,8 milijuna kuna, a rashodi su bili na razini od 56,5 milijuna kuna te je nakon plaćanja poreza na dobit ostvario 25,7 milijuna kuna dobiti. Zvonimir Novak je, osim u Eurokamenu, i predsjednik Uprave tvrtke Opeka Trade d.o.o. za proizvodnju, trgovinu i usluge te je direktor u Welling d.o.o. za proizvodnju, inženjering i graditeljstvo.
Možda ste propustili...

HRVATSKA JE IZABRALA 11. SAZIV HRVATSKOG SABORA

HDZ relativni pobjednik, Andrej Plenković ponovno mandatar?

“PROBLEM S OSOBNIM ISKAZNICAMA JE U DOMENI MINISTARSTAVA”

Izbori prošli regularno, ponavljaju se samo na dva biračka mjesta