Novosti
KONFERENCIJA “DOMOVINSKA SIGURNOST I UPRAVLJANJE KRIZAMA”

Moramo biti brži, bolji i spremniji od onih koji nam predstavljaju prijetnju
Objavljeno 17. rujna, 2019.

Domovinska sigurnost postala je svojevrsni brend aktualne hrvatske Vlade, istaknuto je na međunarodnoj konferenciji ‘‘Domovinska sigurnost i upravljanje krizama‘‘, koju su u utorak otvorili predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović te potpredsjednici Vlade - ministar obrane Damir Krstičević i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Krstičević je naglasio da je promjena sigurnosne paradigme postavila nove izazove koji zahtijevaju koordinaciju svih državnih elemenata. ‘‘Novi trendovi traže od nas da budemo brži, bolji i spremniji od onih koji nam predstavljaju prijetnju. Sustav domovinske sigurnosti nastavljamo graditi iz dana u dan, i ta sinergija koja povezuje sve sastavnice ove države na očigled daje rezultate. Naša je obveza razmišljati izvan ustaljenih okvira, poticati kritičko i kreativno razmišljanje te promišljati razne scenarije. Hrvatska je danas sigurna država i to prepoznaju milijuni građana Europske unije i drugih zemalja koji kao turisti, ali i na druge načine, posjećuju Hrvatsku‘‘, kazao je Krstičević.

Govoreći o izgradnji sustava domovinske sigurnosti, Krstičević je najavio nadogradnju zakonskog okvira, izradu priručnika za upravljanje u kriznim stanjima u kojem će se opisati konkretne uloge i zadaće te pokretanje studija Domovinske sigurnosti u okviru Sveučilišta za obranu i sigurnost "Dr. Franjo Tuđman", gdje će se, prema ministrovim riječima, izgrađivati budući lideri.

Božinović je podsjetio kako je hrvatska sigurnosna infrastruktura postala ranjivija otkako su se pojavile nove prijetnje te da je migrantska kriza 2015. označila prekretnicu zbog koje je prije dvije godine donesena nova sigurnosna strategija. Naglasio je da je predložen novi Zakon o sustavu civilne zaštite koji će uskoro biti u javnoj raspravi, a podsjetio je i da su uz pomoć sredstava EU-a opremljene vatrogasne snage te snage operativne civilne zaštite. U pripremi je, dodao je, i Zakon o kritičnoj infrastrukturi.

Predsjednica Republike podsjetila je da je prije početka svojeg mandata zagovarala uspostavu sustava domovinske sigurnosti, ocijenivši kako je taj sustav predugo počivao na zastarjelim premisama.

‘‘Dosadašnji sustav onemogućavao je usklađeno upravljanje pojedinačnim sastavnicama. U ovoj izgradnji sustava postigli smo mnogo, ali još je dosta posla pred nama, a taj posao nikad neće završiti, jer će se priroda prijetnji s kojima ćemo se suočavati mijenjati. Učimo iz uspjeha, ali više i iz propusta i nedostataka‘‘, poručila je predsjednica, naglasivši kako će Hrvatska, ako dođe do novog migracijskog vala, ovaj put postupiti kao ‘‘odgovorna država koja poštuje svoje granice i suverenitet te brine o sigurnosti cijele Europe‘‘. H
ISTA POLITIKA PREMA MIGRANTIMA
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da Hrvatska neće mijenjati svoju politiku prema migrantima, a koju je prepoznala i Europska komisija, istaknuvši da se stalno jača zaštita granica od ilegalnih migracija, ali i omogućava integracija migrantima koji žele ostati. “Tu nećemo stati i spremni smo odgovoriti na svaku situaciju ako bi došlo do povećanog priljeva”, poručio je Božinović, komentirajući izlaganje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja je upozorila na mogućnost ponavljanja migrantske krize. Božinović ističe da se prati sve što se događa na području Bliskog istoka i sjevera Afrike odakle dolaze migranti. “U ovom trenutku neke neposredne opasnosti nema”, istaknuo je. U slučaju ilegalnih prelazaka, istaknuo je, Hrvatska kao svaka suverena država štiti svoj teritorij te je u tom smislu ojačala ljudske i tehničke kapacitete. “Ono što smo mi postavili kao hrvatsku politiku sve se više prepoznaje i u hodnicima Europske komisije kao model prema kojemu se migracija može s jedne strane kontrolirati, a s druge strane im oduzeti bilo kakvu negativnu premisu”, rekao je Božinović.