Svijet
U UTORAK IPAK NAGLI PAD CIJENA

Saudijska Arabija brzo će obnoviti proizvodnju nafte
Objavljeno 18. rujna, 2019.
Puna proizvodnja nafte u Saudijskoj Arabiji obnovit će se brže od očekivanog nakon napada na naftna postrojenja tijekom vikenda, otkrila su u utorak dva izvora. Puna proizvodnja počet će za dva do tri tjedna, a ne za nekoliko mjeseci, kako se prvotno procijenilo. Kraljevina će uskoro obnoviti 70 posto od 5,7 milijuna izgubljenih barela nafte dnevno zbog napada pobunjenih Hutija na naftna postrojenja. U ponedjeljak su dva izvora obaviještena o poslovanju tvrtke izjavila kako bi povratak punoj proizvodnji nafte "mogao potrajati mjesecima".

Cijene nafte koje su u ponedjeljak porasle za gotovo 20 posto u utorak su naglo pale. Na londonskom je tržištu cijena barela pala za 3,72 dolara u odnosu prema prethodnom zatvaranju i iznosila je 65,30 dolara. U ponedjeljak je zaključila trgovanje u plusu 8,80 dolara. Na američkom se tržištu barelom u utorak trgovalo po 2,40 dolara nižoj cijeni, od 60,50 dolara. U ponedjeljak je zaključila trgovanje u minusu 8,05 dolara.

Cijene su u ponedjeljak poskočile na oba tržišta nakon napada pobunjenih jemenskih Hutija na saudijska postrojenja, koji su preusmjerili fokus tržišta s potražnje na opskrbu. Na tržištu se proteklih mjeseci strahovalo za potražnju zbog američko-kineskog trgovinskog sukoba koji koči rast svjetskog gospodarstva. Sada su pak svi očekivali informacije o obnovi saudijske proizvodnje koja je zbog napada prepolovljena. "Potrebna nam je prava procjena štete i plan oporavka. Dok ih ne dobijemo, nećemo znati koliko će opskrba biti smanjena i koliko će to razdoblje smanjene opskrbe trajati, a to su osnovna pitanja koja si ljudi od prošle subote postavljaju", tumačio je Samuel Ciszuk iz stockholmskog ELS Analysisa uoči objave o obnovi proizvodnje.

Zbog napada dronovima na postrojenja u saudijskim pokrajinama Abkaiku i Kuraisu proizvodnja je smanjena za 5,7 milijuna barela dnevno. To je najveći pojedinačni poremećaj u opskrbi u posljednjih pola stoljeća, koji je doveo u pitanje saudijski status pouzdanog dobavljača u slučaju krize. Cijene pritišće i izgledno stavljanje na raspolaganje strateških rezervi u SAD-u, Japanu i na razini Međunarodne agencije za energetiku (IEA), ali je utjecaj takvih najava neutralizirao geopolitički rizik zbog američke prijetnje osvetom za napad na postrojenja u Saudijskoj Arabiji. Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u ponedjeljak da je za napad, prema svemu sudeći, odgovoran Iran. Teheran opovrgava odgovornost za napade. H/D.Pav.
Možda ste propustili...

GRAĐANI SYDNEYJA SUOČENI S NOVIM UŽASOM

Više ozlijeđenih u novom napadu nožem

PRVI IRANSKI IZRAVNI NAPAD S NJEGOVA TERITORIJA NA IZRAEL U POVIJESTI

Izrael neutralizirao iranski napad dronovima, krstarećim i balističkim projektilima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GRAĐANI SYDNEYJA SUOČENI S NOVIM UŽASOM

Više ozlijeđenih u novom napadu nožem

2

SCHOLZ U KINI

Ojačati veze, obuzdati Putina

3

RAT NA BLISKOM ISTOKU

Iranski napad: Svijet strahuje od širenja sukoba