Regija
GRADSKO VIJEĆE RASPRAVLJALO O DEMOGRAFSKIM MJERAMA

Osobama do 45 godina 15.000 proračunskih kuna za kupnju nekretnine
Objavljeno 18. rujna, 2019.
BELI MANASTIR - Belomanastirski vijećnici raspravljali su na posljednje održanoj sjednici Gradskog vijeća, među ostalim, o Programu demografskih mjera, koji obuhvaća jednokratnu novčanu pomoć u povodu rođenja djeteta, sufinanciranje troškova prehrane osnovaca, sufinanciranje nabave školskih potrepština za učenike osnovnih škola, subvencioniranje troškova prijevoza učenika srednjih škola, stipendiranje srednjoškolaca i studenata, sufinanciranje ljetovanja školske djece te subvencije za kupnju nekretnine.
- Prijedlog Programa demografskih mjera obuhvaća aktivnosti koje provodimo radi zaustavljanja depopulacijskih trendova, poticanja demografske obnove, poticanja mladih na zasnivanje obitelji i rađanje djece te slično - istaknuo je gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob podsjećajući kako je tijekom njegova mandata pojačano financiranje nekih od spomenutih mjera dok su neke potpuno nove. Primjerice, pravo na subvenciju za kupnju nekretnine na području Belog Manastira.


- Ovo pravo ostvaruju osobe koje nisu starije od 45 godina i u vlasništvu nemaju stan odnosno kuću u kojima postoje osnovni higijensko-tehnički uvjeti za život - rekao je Rob te objasnio kako će subvencije biti dodijeljene u iznosu od pet posto od vrijednosti nekretnine navedene u kupoprodajnom ugovoru, ali ne više od 15.000 kuna. Dodao je kako su već primijećene kupnje nekretnina na području jedinog baranjskog grada, i to od strane mladih obitelji, što je odlična vijest. Podsjetimo, grad je još prije donio odluku o povećanju rodiljne naknade, koja iznosi 2000 kuna za svako novorođeno dijete. Isto tako, belomanastirski su se gradski oci uključili u projekt Osječko-baranjske županije "Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva", pa se iz gradskog proračuna subvencionira kamata s (dodatnim) jednim postotnim poenom. Nadalje, za još četiri stipendije povećan je broj studentskih stipendija, pa u gradskoj upravi pretpostavljaju kako će iduće akademske godine stipendije dobiti gotovo svi belomanastirski studenti. Inače, studentska stipendija iznosi 500 kuna, a prošle godine bez nje je ostalo samo dvoje studenata koji su podnijeli zahtjev. Gradsko vijeće donijelo je i Odluku o socijalnoj skrbi, kojom se utvrđuju socijalna prava financirana iz gradskog proračuna. Korisnici socijalne skrbi, tako, ostvaruju pravo na naknadu za troškove stanovanja, jednokratnu pomoć, podmirenje pogrebnih troškova, sufinanciranje troškova komunalnog opremanja i jednokratne pomoći. Prihvaćen je i amandman koji je podnio vijećnik Ivan Šutalo (HSU). Zatražio je, naime, podizanje cenzusa za isplatu umirovljeničkih božićnica odnosno uskrsnica (njihov iznos je po 150 kuna).


- Gradsko vijeće amandman je prihvatilo, pa će jednokratnu pomoć prigodom božićnih i uskrsnih blagdana dobiti umirovljenici čija mirovina ne prelazi 3000 kuna - istaknuo je Rob, podsjetivši kako je dosadašnji limit bila mirovina od 2500 kuna.
Prema pretpostavkama, na sjednici Gradskog vijeća dana je suglasnost za odabir najpovoljnije ponude za izvođača radova na rekonstrukciji Gradskih bazena, pa bi nakon isteka žalbenog roka trebao biti potpisan ugovor s tvrtkom Projektgradnja plus.
Ivica Getto
Božićnice i uskrsnice bit će isplaćene umirovljenicima čije su mirovine do 3000 kuna
Možda ste propustili...

OPĆINA: OBAVIJEST, OPOMENA PA KAZNA

Za zapuštene okućnice kazne od 300 do 1300 €

VATROGASNA ZAJEDNICA VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE - REZIME 2023. GODINE

Vatrogasci imali 1600 intervencija

Najčitanije iz rubrike