Osijek
STRUČNI OBILAZAK LJ. POSAVSKOG

Stara blok-naselja i dalje imaju zemljane podrumske podove
Objavljeno 18. rujna, 2019.
Problem su ulaganja zbog većeg broja umrovljenika koji si zbog malih mirovina nemogu priušiti podizanje pričuve

Nakon Sjenjaka, Vijenca Ivana Meštrovića i Gornjodravske obale stručni tim Zavoda za stanovanje veliki obilazak svih zgrada pod svojim upravljanjem nastavio je na Vijencu Ljudevita Posavskog. Zaključak - ondje su najveći problem dotrajali krovovi i pročelja, koji zahtijevaju sanaciju, te u starijem dijelu naselja zemljane podrumske prostorije i dotrajale elektroinstalacije.

Uz direktora Zavoda, Bojana Bodražića, u obilasku su bili i njegov pomoćnik Darijan Rudan, šef tehničke službe Krešimir Čačija, inženjer građevinarstva Aleksandar Pejić, referent za vodovod i kanalizaciju Željko Alić i referent za grijanje Ivica Sarić.

Zajednička prijava
“Prvenstveno treba istaknuti da su same stambene zgrade sagrađene u dvije etape te da niz starijih zgrada ima povećanu potrebu za održavanjem i sanacijom pročelja i krovova. Tako suvlasnici na parnim brojevima uglavnom ističu potrebu za energetskom obnovom, međutim, prema trenutačnim uvjetima Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti, navedeni ulazi smatraju se arhitektonskom cjelinom te bi se morali svi zajedno prijaviti na eventualni budući natječaj Fonda i Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Upravo zbog toga predstavnici suvlasnika ističu kako bi uz eventualnu buduću subvenciju, bilo od strane Fonda ili Grada Osijeka, ozbiljno pristupili razmatranju i donošenju odluka u pravcu obnove svojih zgrada, što bi uz manji broj već obnovljenih ulaza znatno promijenilo samu vizuru toga dijela grada, kao i kvalitetu stanovanja. Također treba istaknuti da dio suvlasnika stambenih zgrada pokazuje interes za ugradnju dizala ako sama ugradnja bude u većem dijelu subvencionirana, kako je prije najavljivano preko medija. Jedini od njih su, primjerice, suvlasnici s kućnog broja 55, gdje smo sa predstavnikom Dinom Tijardovićem razgovarali upravo o toj temi”, kaže direktor Zavoda, Bojan Bodražić, kojemu je prilikom obilaska naselja dio predstavnika na zgradama starije gradnje ukazao na problem zemljanih podova u podrumskim prostorijama, ali i dotrajalih elektroinstalacija na zajedničkim dijelovima. Očekivano, i na Vijencu Ljudevita Posavskog kod određenog broja zgrada ekipa iz Zavoda za stanovanje uočila je problem kod etažiranja zgrada, gdje suvlasnici ističu želju za rješavanjem problema, ali ih u tome sprječava nedostatak financijskih sredstava i nemogućnost dogovora svih suvlasnika unutar zgrade.

Starija populacija
“Generalni problem je taj što na većem broju zgrada, na kojima su potrebni veći zahvati, uglavnom stanuje populacija ‘’treće životne dobi’’, što svakako otežava donošenje važnijih odluka za suvlasnike zbog njihovih slabih financijskih mogućnosti”, zaključuje Bodražić.

Predstavnici suvlasnika u ovome naselje jedva su dočekali najavljeni obilazak stručnjaka iz Zavoda, među njima i Jasenka Jukić, predstavnica stambene zgrade na kućnom broju 24, gdje je prošli tjedan upravo završena kompletna rekonstrukcija ravnog krova te gdje suvlasnici sada razmišljaju i o uređenju fasade.

”Za krov smo uštedjeli, prije smo podigli pričuvu kako se ne bismo morali zaduživati kada dođe vrijeme za popravke i to se pokazalo odličnim potezom. Kada je krov počeo curiti, imali smo dovoljno novca za radove. Sada bismo rado išli u obnovu pročelja uz subvencije, ali ne možemo jer smo jedna cjelina s ulazima 26 i 28, a dogovoriti se trenutačno ne možemo. Tako da ćemo za početka ići na bojenje pročelja, a poslije ćemo vidjeti”, kaže Jukić.

Ivana Solar
Uvid u stvarno stanje stambenog fonda
Iz Zavod za stanovanje poručuju kako je cilj obilazaka doći do uvida u stvarno stanje osječkog stambenog fonda, od kojeg je najveći dio upravo pod upravljanjem Zavoda, koji time osjeća odgovornost za ukupnu kvalitetu stanovanja u gradu na Dravi. ‘’Ovim obilascima želimo u neposrednom kontaktu s građanima Osijeka i na samim objektima na upravljanju kod Zavoda evidentirati i upozoriti na stambenu i ostalu problematiku s kojom se susreću naši sugrađani te pravodobnom reakcijom na uočene probleme. Smatram da šaljemo jako dobru poruku cjelokupnoj javnosti’’, poručuje direktor Zavoda za stanovanje, Bojan Bodražić.
NOVI OBILASCI
“Nastavlja se stručni obilazak svih stambenih naselja u Osijeku u kojima se nalaze zgrade pod upravljanjem Zavoda. Predstavnici suvlasnika bit će pravovremeno obaviješteni o obilasku te će svima biti pružena prilika da kažu svoje probleme”, poručuju iz Zavoda za stanovanje.
Problem kod etažiranja zgrada nedostatak je financijskih sredstava i nemogućnost dogovora svih suvlasnika
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike