Crna kronika
PALJENJE VIKENDICE RADOVANA ORTYNSKOG

Hospitalizacija optuženika odgodila pripremno ročište
Objavljeno 18. rujna, 2019.
Pripremno ročište Draganu Bakoviću ‘’Bamburu’’ i drugima odgođeno je za 25. rujna
OSIJEK - Zbog bolesti jednog okrivljenika na osječkom Županijskom sudu u utorak je odgođeno pripremno ročište u postupku protiv Dragana Bakovića "Bambura" i još šestero osumnjičenih za palež vikendice bivšeg glavnog državnog odvjetnika Radovana Ortynskog na Braču 2017. godineBranitelj petokrivljenog Ive Jerića ispričao je njegov nedolazak te obavijestio sud da je Jerić u ponedjeljak hospitaliziran u šibenskoj bolnici, a nakon što je sud provjerio informaciju i od bolnice dobio potvrdu da je okrivljeni Jerić na liječenju zbog sumnje u moždani udar, pripremno ročište je odgođeno. Novo pripremno ročište zakazano je za 25. rujna, kazao je glasnogovornik suda Miroslav Rožac.

Osječki je Županijski sud 2. travnja ove godine potvrdio optužnicu protiv Dragana Bakovića "Bambura" i još šestero osumnjičenih za palež vikendice bivšeg glavnog državnog odvjetnika Radovana Ortynskog na Braču 2017., a na prijedlog Uskoka sud je tada produljio istražni zatvor Bakoviću i njegovim suokrivljenicima - Milanu Bulatu, Jasmini Huzanić i Mariju Toliću.

Optužnicom, koja je podignuta 11. veljače, Uskok Bakovića tereti da je od siječnja 2017. do svibnja 2018. godine na području Osijeka, Brača, Omiša, Splita, Makarske, Bosne i Hercegovine i Njemačke u zajedničko djelovanje povezao okrivljenike Bulata i Tolića, okrivljenicu Huzanić te najmanje još jednog nepoznatog počinitelja radi zapaljenja vikendice bivšeg glavnog državnog odvjetnika Radovana Ortynskog u Postirama na otoku Braču.

Kako bi ostvario plan, Baković je s drugookrivljenim Bulatom, tvrdi Uskok, dogovorio da zajedno s najmanje još jednim nepoznatim počiniteljem zapale vikendicu te da trećeokrivljena Jasmina Huzanić otputuje s Bulatom na Brač i bude s njim cijelo vrijeme kako bi se, nakon paleža vikendice, što lakše i bez pobuđivanja ikakve sumnje udaljio s Brača, a da četvrtookrivljeni bude osoba koja će Bakovića izvijestiti o izvršenju nedjela.

Hina
BAKOVIĆ ZBOG STRAHA OD BIJEGA OSTAJE U ISTRAŽNOM ZATVORU
Sukladno dogovoru, tvrdi tužteljstvo, drugookrivljeni Bulat i najmanje još jedan nepoznati počinitelj u večernjim su satima 1. travnja 2017. zapalili vikendicu Radovana Ortynskog, na kojoj je nastala šteta veća od 200 tisuća kuna.

Kako je pri paljenju vikendice došlo do eksplozije u kojoj je Bulat teško ozlijeđen, Baković je, prema sumnjama tužiteljstva, u suradnji s ostalim okrivljenicima organizirao njegovu evakuaciju s Brača i liječenje u BiH i Njemačkoj.

Baković je i dalje u istražnom zatvoru jer on i Ivanković, uz hrvatsko, imaju i državljanstvo Bosne i Hercegovine, a u susjednoj državi obojica imaju prijavljeno i prebivalište i boravište pa postoji opravdana mogućnost od bijega. Posebnim dokaznim radnjama, u kojima su zabilježeni razgovori Bakovića, sudac istrage utvrdio je da on namjerava pobjeći na područje BiH ako bi protiv njega u Hrvatskoj bio pokrenut kazneni postupak.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike