Ekonomija
ANKETIRALI 23.280 HRVATSKIH GRAĐANA

Poželjni posao u Hrvatskoj rad je u privatnoj tvrtki za 7000 kuna netoplaće i uz minimalan stres
Objavljeno 18. rujna, 2019.
Najvećem broju ispitanika svejedno je koliko je tvrtka u kojoj žele raditi velika (38,6 %), a 25,6 % željelo bi raditi u srednjoj

Najnovije istraživanje kvalitete QUDAL za potrebe QUDAL – QUality meDAL certificiranja međunarodne organizacije ICERTIAS u Hrvatskoj daje zanimljiv uvid u percepciju hrvatskih građana o preferencijama Hrvata kada je riječ o zapošljavanju, kao i percepciji kvalitete hrvatskih građana o raznim opcijama poslova i radnih mjesta koja se nude na hrvatskom tržištu rada.Predmetna ICERTIAS anketa provedena je u Republici Hrvatskoj tijekom svibnja, lipnja i srpnja 2019., na uzorku od 23.280 hrvatskih građana korisnika interneta. Cilj ICERTIAS - QUDAL istraživanja tržišta rada 2019 bio je saznati što je za hrvatske građane kvalitetno radno mjesto i kako percipiraju kvalitetan posao. Iz rezultata istraživanja doznaje se da bi većina najradije radila za privatne tvrtke - i to ponajprije za one u većinskom hrvatskom vlasništvu. Preferirana tvrtka za rad bila bi srednje veličine (51 - 500 zaposlenih). Doznaje se i kako bi prosječni građanin bio zadovoljniji s radnim mjestom koje izaziva minimalan stres i donosi prosječnu plaću. Prema mišljenju ispitanika, za većinu je idealna plaća 7000 kn neto, mogućnost napredovanja, zanimljiv posao te niska razina stresa. Primjerice, na pitanje vezano uz vlasničku strukturu poslodavaca: "Za kakvu tvrtku biste najradije radili u Hrvatskoj?", od dva ponuđena odgovora najveći broj ispitanika odabrao je odgovor: "Tvrtka u većinskom privatnom vlasništvu" – njih čak 64,3 %. Ostali ispitanici odabrali su drugi ponuđeni odgovor: "Tvrtka, odnosno institucija u većinskom javnom vlasništvu - državno, gradsko i sl.". Na pitanje: "Za kakvu biste privatnu tvrtku najradije radili kada je riječ o vlasničkoj strukturi?", nešto veći broj ispitanika (54,9 %) odabrao je odgovor: "Privatna tvrtka u hrvatskom vlasništvu", a preostali su odabrali drugi ponuđeni odgovor: "Privatna tvrtka u inozemnom vlasništvu". Na pitanje: "Za kakvu biste tvrtku najradije radili?", od ponuđenih odgovora, najveći broj ispitanika odgovorio je da im je svejedno koliko je tvrtka velika (38,6 %); 25,6 % odabralo je kao odgovor: "Srednju (51 – 500 zaposlenih)"; 17,9 % odabralo je kao odgovor: "Malu (11 – 50 zaposlenih)".
Na pitanje: "Kakav biste posao najradije odabrali?", najveći broj ispitanika, čak 54,6 %, odabrao je odgovor: "Minimalan stres, optimalna količina posla i prosječna plaća"; 34,8 % ispitanika odabralo je odgovor: "Znatniji stres, izazovan posao i plaća iznad prosjeka", 4,6 % odabralo je odgovor: "Nimalo stresa, malo rada i plaća ispod prosjeka".
Na pitanje: "Koja je, prema vašem mišljenju, idealna (realna) plaća za vas u Hrvatskoj?", svaki peti ispitanik (njih 20 %) odabrao je odgovor 7000 kuna neto. Na drugom mjestu pozicionirao se ponuđeni odgovor s 8000 kuna neto s 14,3 % glasova, 11,7 % ispitanika bi 5000 kuna, 11,2 % ispitanika 10.000 kuna, 8,2 % ispitanika kažu da je njihova idealna plaća više od 10.000 HRK, a 3,6 % ispitanika bilo bi zadovoljno s plaćom većom od 20.000 kuna. Zdenka Rupčić

Žele raditi posao koji nije odgovoran
Na pitanje: "Što vam je najvažnije na radnom mjestu?", najveći broj ispitanika naveo je dobra plaća, njih 26,0 %; zatim 17,2 % mogućnost napredovanja; 13,5 % ispitanika zanimljiv posao"; 9,9 % ispitanika niska razina stresa; 7,3 % ispitanika smatraju da su na radnom mjestu najvažniji dobre kolege; 5,7 % odabire odgovor dobar šef, 3,7 % ispitanika je za to da rade odgovoran posao; 2,0 % ispitanika da su im dobri tehnološki radni uvjeti; 2,0 % ispitanika je za mogućnost dodatne edukacije te 1,0 % smatra da je najvažnije da rade posao koji nije odgovoran.
Možda ste propustili...

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

PADA POTRAŽNJA ZA KEMIJSKIM PROIZVODIMA

Njemačka kemijska industrija je na dnu

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

Najčitanije iz rubrike