Ekonomija
“ŽENSKA PERSPEKTIVA 2019.” ZA ŽENE NA NERAZVIJENIM PODRUČJIMA HRVATSKE

Nastavljamo s edukacijama jer više ne želimo proizvoditi sirovinu već krajnji proizvod
Objavljeno 17. rujna, 2019.
Projekt Ženska perspektiva provodi Udruga za razvoj poduzetništva PERSPEKTIVA iz Lipika, a financira The Coca-Cola Foundation

 

Valentina Vidović, nositeljica OPG-a Vidović iz Zbjegovače kod Kutine

bavi se ratarstvom, uzgojem koza, buče, proizvodnjom bučina ulja. “Od 2016. bavimo se i ekološkim uzgojem paprene metvice i kamilice, a ove godine posadili smo i tri tisuće sadnica kivana i batata... Ne želimo proizvoditi samo sirovinu, već od svoje sirovine izraditi krajnji proizvod. Kroz ovaj projekt vidjela sam priliku za ostvarenje našeg cilja i nisam pogriješila jer sam upoznala nove osobe koje nam pomažu u našem poslovanju. Trenutno radimo i razvijamo cijelu paletu novih proizvoda od paprene metvice... Na poslovnim edukacijama naučila sam napraviti ostvariv poslovni plan koji je naš OPG i napravio te se veselimo proljeću i početku njegove realizacije, a do tada nas očekuje puno posla na njivama”, kaže Valentina Vidović i dodaje da osim nje i supruga djeca također pridonose svojim trudom i radom na OPG-u. Isto tako, navodi da se ponukana dobrim iskustvom iz ovog projekta prijavila na još jedan projekt vezan uz ljekovito bilje i nastavlja s edukacijama. Napominje također da je s drugim poduzetnicama koje su sudjelovale u projektu postala prvenstveno dobra prijateljica, a razgovaraju i o mogućim suradnjama i zajedničkom nastupu na tržištu. - Zadovoljna sam projektom jer mi je donio i više od očekivanog - dobrog iskustva, edukacija...- kaže Valentina Vidović.

Veronika Vuković, vlasnica obrta Asteria

“Naša glavna djelatnost je proizvodnja odjeće za spavanje od prirodnih tkanina za žene. Uz to radimo i odjeću za spavanje za muškarce i djecu te modne dodatke, kao što su maske za spavanje. Proizvode prodajemo preko našeg web-shopa www.asteria.hr. Glavni razlog pokretanja vlastitog posla bio je želja da podijelim ono što znam i ono u čemu uživam raditi. Željela sam svoju strast za odjećom za spavanje pokazati i drugima, prvenstveno ženama, i ponuditi im drugačiji izbor od onog što već postoji na tržištu. U projekt Udruge ‘’Perspektiva’’ prijavila sam se radi upoznavanja drugih poduzetnica, razmjenjivanja iskustava i stvaranja poslovnih kontakata ali i zbog stjecanja novih znanja i prilike za daljnji razvoj svog obrta”, kaže Vuković i dodaje da još uvijek nije razvila novi proizvod ili uslugu, ali su u sklopu projekta radili na tome u kojem smjeru dalje ići. Naglašava također i da je primijenila nova znanja o marketingu, društvenim mrežama i prodaji preko interneta. ”Povezala sam se s nekoliko poduzetnica i zajedno smo odradile poslove. U budućnosti ćemo i dalje planirati zajedničke poslove. Vrlo sam zadovoljna projektom, ispunio je sva moja očekivanja. S pomoću stručnog znanja mentora i predavača stekla sam nova znanja i poznanstva koja će mi pomoći u daljnjem poslovanju, ” naglasila je Veronika Vuković.

Kristina Naglić nositeljica poljoprivrednog obiteljskog gospodarstva

koje se nalazi na Banovini u selu Donji Viduševac u blizini Gline, bavi se uzgojem lješnjaka, oraha, božićnih drvaca, ovaca, a obrađuje i vinograd. “Moji roditelji su prije 15 godina posadili orahe, lijesku, podigli vinograd i kupili nekoliko ovaca. Suprug je počeo saditi sadnice za proizvodnju božićnih drvaca. Nakon toga nasade smo širili te se nametnula potreba za otvaranjem OPG-a. Sada imamo sto stabala oraha, lijeska je na oko 0,5 ha, božićnih drvaca 5000, 20 ovaca te oko 0,5 ha vinograda”, kaže Kristina Naglić te dodaje da je za projekt Udruge “Perspektiva” doznala pretražujući po internetu informacije o ženskom poduzetništvu. - Prijavila sam se i pozvana sam na edukacije koje su bile korisne. Doznala sam o poslovnim mogućnostima, zakonskoj regulativi, e-poslovanju iz čega su nastale nove ideje. Jedan od novih proizvoda su naše poklon-košarice s proizvodima iz našeg OPG-a namijenjene za rođendanske, božićne, poslovne i druge prigode - kaže Kristina Naglić te dodaje da je zadovoljna i sretna što je imala priliku biti dio projekta Udruge, prije svega jer je upoznala druge žene poduzetnice koje ulažu golemi trud, rad i volju u svoju poduzetničku aktivnost i koje su je inspirirale da ne odustaje i da vjeruje u sebe.

Najčitanije iz rubrike