Osijek
RADIONICA U SKLOPU PROJEKTA ECO BUILD

Povezivanje poljoprivrede i građevinske industrije
Objavljeno 16. rujna, 2019.
Radionica Poljoprivredni otpad - izazovi i poslovne mogućnosti u sklopu projekta Eco build, na kojoj su stručnjaci raznih profila podučavali polaznike o obnovljivim izvorima energije, prednostima uporabe lokalne biomase kao energenta i mogućnostima uporabe pepela biomase u građevnim proizvodima, održana je u ponedjeljak na Građevinskom i arhitektonskom fakultetu Osijek. Jedna je to od aktivnosti u okviru Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija za razdoblje 2014.-do 2020., čija je ideja umrežavanje znanstvenih organizacija s gospodarstvom radi stvaranja prekogranične mreže proizvođača i potencijalnih korisnika poljoprivredne biomase i pepela biomase.

Partneri na ovom projektu čija je ukupna vrijednost 464.582,54 eura, osječki su Građevinski i arhitektonski fakultet i Departman za građevinarstvo i geodeziju Fakulteta tehničkih nauka koji djeluje u sklopu Univerziteta u Novom Sadu, koji su se na ovaj način odlučili pozabaviti zajedničkim problemima koji muče Slavoniju i Vojvodinu, kao područja u Hrvatskoj i Srbiji u kojima je poljoprivreda dominantna djelatnost. Riječ je o niskoj konkurentnosti u gospodarstvu, slaboj povezanosti tvrtki i neadekvatnom odlaganju žetvenih ostataka - poljoprivredne biomase, odnosno dijelova žitarica i industrijskih biljaka koji ostanu na poljima nakon žetve.

- Zadatak je projektnih timova umrežiti poljoprivrednike s našeg područja koji posjeduju poljoprivrednu biomasu, lokalnu industriju koja bi tu biomasu potencijalno mogla koristiti kao zamjenu za uobičajeno korištene energente, te građevinsku industriju koja bi pepeo nastao izgaranjem žetvenih ostataka mogla iskoristiti u građevinskim proizvodima. Što se tiče iskorištavanja poljoprivrednog otpada na našem području, daleko smo ispod granica koje nam je u sklopu direktive o obnovljivim izvorima energije propisala Europska unija. Svjesni smo da kao građevinari ne možemo puno napraviti o tom pitanju, i to nam nije u prirodi posla, no ovaj je projekt naš pokušaj k pozitivnim pomacima o pitanju uporabe biomase s našeg područja - rekla je izv. prof. dr. sc. Ivanka Netinger Grubeša, voditeljica projekta Eco build, u sklopu kojeg je održana jučerašnja radionica.

O biomasi kao obnovljivom izvoru energije govorio je prof. dr. sc. Davor Kralik. Nešto više o kotlovima na biomasu rekao je Stanko Plevnik, dipl. inž. strojarstva, dok su rezultate istraživanja primjene pepela poljoprivredne biomase u građevinskim proizvodima predstavile izv. prof. dr. sc. Ivanka Netinger Grubeša i prof. dr. sc. Mirjana Malešev.

Projekt Eco build započeo je 1. kolovoza 2017., a predviđeno mu je trajanje do 30. siječnja 2020. godine. Uspostavljanjem mreže između proizvođača i korisnika ispunili bi se osnovni principi kružne ekonomije, a to su pretvaranje otpada u društveno koristan proizvod (reciklažom) i smanjenje ukupne količine otpada. D. Miklić
Projekt Eco build započeo je 1. kolovoza 2017., a predviđeno mu je trajanje do 30. siječnja 2020. godine.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana