Sport
ZAVRŠEN SP KOŠARKAŠA U KINI

Španjolska u finalu demolirala Argentinu, Francuzima bronca
Objavljeno 15. rujna, 2019.
Nakon 2006. Furija je svjetski prvak, a Ricky Rubio ponio je MVP naslov. Najveći gubitnik završnice je Australija

Posljednja utakmica na 18. Svjetskom prventvu košarkaša trebala je biti najzanimljivija i najneizvjesnija, ali ništa od toga. Španjolska je u šangajskom finalu uvjerljivo nadigrala Argentince (95:75) i stigla do svoje druge svjetske titule. Prvu je uzela prije 13 godina u Japanu, a očito da "Furiji" odgovara azijska klima, što su potvrdili u prethodna dva kineska tjedna.


Momčad Sergia Scariola odigrala je savršen turnir, pobijedila je u svih osam utakmica, stoga je kruna zasluženo u njihovom vlasništvu, gdje će ostati slijedeće četiri godine, kada će 2023. SP ugostiti Indonezija, Filipini i Japan. Ponovo Azija...


Finale su izborile reprezentacije koje su do posljednje utakmice stigle sa sedam pobjeda. Bilo je jasno da će prvi poraz značiti i srebro oko vrata, a ono je završilo oko argentinskih košarkaša, koji objekitvno nisu u ovom dvoboju imali što tražiti. Španjolci su se nametnuli od početka, uz zavidan napadački aresenal, odradili su glavne defenzivne zadaće. Poptuno su neutralizirali udarni dvojac Gaučosa, pa tako legendarni Luis Scola do kraja treće četvrtine nije upisao poen, a lucidni razigravač Facundo Campazzo gađao je 2-11 iz igre, tako da i njegovih osam dodavanja nije popravilo dojam. Dovoljno je reći da Argentina ni jednog trenutka nije vodila, samo je u nekoliko navrata pokazala svoju prepoznatljivu iskru, koja nije potrajala.


- Pokušali smo sve, ali Španjolska je bila nedodirljiva, bolja u svemu. Imali su širu rotaciju, igrače s velikim iskustvom. Taktička priprema bila im je vrhunska. Nismo bili umorni, željeli smo zlato,koje nismo izgubili, već smo osvojili srebro odigravši sjajan turnir, na kojem smo pobjeđivali velike protivnike - rekao je argentinski izbornik Sergio Hernandez.


Ricky Rubio, Marc Gasol, Sergio Llull i društvo sigurno su marširali prema zlatnom odličju, koje je bilo već osigurano nakon najvećeg vodstva od 22 razlike u 25. minuti (55:33). Španjolska je sve imala pod kontrolom, bolje je šutirala, branila i skakala (nadmoć od 47-27) i drugi naslov nije mogao pobjeći. Argentina na svoj čeka od 1950. godine, prije ovog izgubila je i finale 2002., ali i ovo je uspjeh koji je zaslužen, ali i neočekivan, jer malo tko je prije početka vidio Argentinu u susretu kojim se spušta zavjesa na prvo SP na kojem su igrale 32 reprezentacije. No, zato ne treba biti iznenađen što je Španjolska na kraju završila na krovu svijeta.


- Ispisali smo povijest. Možda u Kini nismo bili najtalentiranija momčad, ni najveća, ali smo imali najveće srce. Pokazali smo to na svih osam utakmica i zato ne mogu biti ponosniji na suigrače i stručni stožer. Cijelo vrijeme bili smo kao jedna velika obitelj, obitelj koja se pamti i ostaje do kraja života, a to je i više od osvajanja SP-a - rekao je Ricky Rubio, playmaker svjetskog prvaka i prvi strijelac finala kod pobjednika sa 20 poena, uz sedam skokova i tri asistencije. Ponio je i MVP naslov, a završio je i u najboljoj petorci zajedno sa suigračem Marcom Gasolom, te Luison Scolom, Bogdanom Bogdanovićem (Srbija) i Francuzem Evanom Fournierom.
Upravo su se Francuzi domogli trećeg mjesta (ponovili uspjeh iz 2012.), nakon što su svladali najveće gubitnike ovog turnira, Australce, koji su propustili pobjede u polufinalu kontra novih prvaka, te u dvoboju za broncu. Imala je Australija 15 razlike u trećoj dionici, ali je ipak izgubila 67:59 (11:16, 10:14, 21:16, 25:13). Peta je Srbija, šesta Češka, pa slijede SAD, Poljska, Litva, Italija, Grčka...
Nino Benčina
FINALE
ARGENTINA             75
ŠPANJOLSKA           95

PEKING - Wukesong Arena. Gledatelja: 19.000. Suci: Maranho (Brazil), Rosso (Francuska), Anderson (SAD).

ARGENTINA: Caffaro, Vildoza 2 (2-2), Scola 8 (6-6), Campazzo 11 (6-6), Laprovittola 17 (7-8), Brussino 8, Fjellerup, Delia 2, Deck 24 (3-6), Redivo 3, Garino, Gallizzi.

ŠPANJOLSKA: Colom, Fernandez 11 (1-2), Ribas 5 (2-2), Rubio 20 (7-7), Claver 2, Gasol 14 (9-12), W. Hernangomez 11 (3-4), Oriola 6, Rabaseda, Llull 15 (3-3), Beiran, J. Hernangomez 11 (2-3).

REZULTAT PO ČETVRTINAMA: 14:23, 17:20, 16:23, 28:29
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike