Svijet
PROTIV JOHNSONA

Liberalni demokrati formalno usvojili politiku otkazivanja Brexita
Objavljeno 15. rujna, 2019.
Britanska Liberalno-demokratska stranka zaoštrila je u nedjelju svoje protivljenje Brexitu, formalno usvojivši politiku otkazivanja izlaska iz Europske unije ako pobijedi na izborima. Stranka ima 18 zastupnika u parlamentu od ukupno 650, ali se predstavlja kao jedina stranka koja želi otkazati Brexit, u nadi da će time privući birače među 16 milijuna onih koji su glasali za ostanak u EU-u 2016. i dobiti dovoljno mjesta da formira liberalno-demokratsku vladu, što bi bilo bez presedana.


Konzervativni britanski premijer Boris Johnson obećava da će izvesti zemlju iz EU-a 31. listopada, sa sporazumom o razdruživanju ili bez njega. No time je podijelio vlastitu stranku, što ga je stajalo većine u parlamentu i čini prijevremene izbore sve izglednijima.
Liberalno-demokratska stranka je na kongresu formalno usvojila politiku da se opozove aktivacija članka 50 Ugovora o EU. Time su se svrstali na drugu stranu političkog spektra u odnosu prema konzervativcima, s kojima su 2010. formirali koalicijsku vladu koja je potrajala pet godina. H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana