Svijet
PONOVNO IZABRAN ZA PREDSJEDNIKA SDA-A

Bakir Izetbegović za regionalni preustroj BiH
Objavljeno 16. rujna, 2019.
Izaslanici kongresa Stranke demokratske akcije Bosne i Hercegovine (SDA) u subotu su jednoglasno ponovo izabrali Bakira Izetbegovića za stranačkog predsjednika povjerivši mu tako još jedan četverogodišnji mandat.


Izetbegović je bio jedini kandidat za novog-starog predsjednika najveće bošnjačke stranke u BiH i njegov reizbor je bio očekivan. On vodi SDA od 2015. godine, kada je naslijedio Sulejmana Tihića. Zahvalivši izaslanicima na jednoglasnoj potpori, Izetbegović je kazao kako on to vidi kao nagradu zbog činjenice da strankom u proteklim godinama nije vladao "željeznom rukom" te kako se zauzimao za politku pomirenja, posebice sa strujom koja je bila lojalna nekadašnjem predsjedniku Tihiću. "Treba se okupiti, ne treba se dijeliti", kazao je Izetbegović istaknuvši kako pred SDA-om stoje teške zadaće suočavanja s opasnostima koje prijete opstanku BiH oličenim prije svega u sadašnjem lideru bosanskih Srba Miloradu Dodiku. Najavio je i kako će se zauzimati za preustroj BiH kroz njezinu regionalizaciju. "Te regije bile bi bazirane na logičnim načelima. To su želje SDA-a, to su politike za koje ćemo se mi boriti, za koje ćemo gledati da uvjerimo druge. Ništa se u ovoj zemlji neće dogoditi na silu. Mora doći do konsenzusa", kazao je Izetbegović dodajući kako se to odnosi i na euroatlantske integracije koje su blokirane zbog snažnog protivljenja Dodikova Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) provedbi bilo kakvih reformi koje bi BiH približile članstvu u NATO-u.


Izetbegovićev SDA te Dodikov SNSD i HDZ BiH, na čijem je čelu Dragan Čović, načelno su dogovorili koaliranje na državnoj razini, no sporazum potpisan 5. kolovoza još nije proveden upravo zbog prijepora o članstvu u NATO-u.
U govoru koji je održao pred sudionicima 7. kongresa SDA-a Izetbegović je ustvrdio kako su u proteklim godinama Hrvatska i Srbija propustile priliku za katarzu u odnosima s BiH, umjesto toga nastavili su relativizirati povijesne činjenice i miješati se u unutarnja pitanja, a zabrinutost je iskazao i zbog toga što se dvije susjedne zemlje "intenzivno naoružavaju". H
Najčitanije iz rubrike