Crna kronika
NA GRANICI SRBIJE I BUGARSKE

Zaplijenjena tona i pol marihuane
Objavljeno 15. rujna, 2019.
GRADINA - Balkanski put droge i dalje je aktivan, a rekordna količina marihuane zaplijenjena je na Gradini, najfrekventnijem graničnom prijelazu između Srbije i Bugarske. Srbijanska je policija izvijestila da je na graničnom prijelazu Gradina zaplijenila gotovo tonu i pol marihuane i uhitila vozača kamiona u kojem je droga otkrivena, priopćilo je u subotu Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije, uz ocjenu da je riječ o jednoj od najvećih zapljena narkotika u posljednjem desetljeću.

Marihuana, ukupne težine 1480 kilograma, bila je spakirana u vrećama skrivenima među stočnom hranom u kamionu koji je vozio D. P. (44), a ministar policije Nebojša Stefanović istaknuo je da se radi o "jednoj od najvećih zapljena u posljednjih desetak godina".

Ministar je ohrabrio policajce "da nastave operacije" i da se "do kraja godine još snažnije obračunaju s narkotrafikingom", naveo je u priopćenju srbijanski MUP. Uhićeniku, čije državljanstvo nije navedeno, određeno je 48-satno zadržavanje u policiji, a čeka ga kaznena prijava i privođenje tužiteljstvu u Pirotu.

Ovo je još jedan dokaz da droga kola tim pravcem prema bogatom zapadu Europe. Posljedično, velika se količina droge šverca i preko hrvatskih graničnih prijelaza, posebice onome na Bajakovu. Zbog velikog broja vozila koja svakodnevno prolaze tim graničnim prijelazom policajci i carinici ne mogu ih sve detaljno pregledati. Stoga se, osim na kvalitetne informacije od kolega s druge strane granice i Interpola, oslanjaju na dugogodišnje iskustvo i procjenu osoba koje dođu na granicu. Ako primijete nervozu vozača ili putnika, izdvajaju vozilo i detaljno ga pregledavaju. Prema policijskim statistikama može se zaključiti da je Hrvatska velikim dilerima samo tranzitna zemlja, odnosno tek dio rute prema mnogo bogatijim i narkomanima brojnijim ulicama gradova Europske unije. Da je tako, dokazuju i podatci kako je velik broj "kurira" koji su prevozili drogu kao krajnje odredište imao gradove sjeverne Italije i Njemačke. Nažalost, narkodilerski vrh najčešće je zaštićen od pogleda policije i carinika. Prijevoz "robe" u već pripremljenom prijevoznom sredstvu u 99 posto slučajeva odrađuju "kuriri", koji pri tome ne znaju imena osoba u narkolancu, nego samo adresu do koje treba doći i predati vozilo. M.Bugarić/H
Zapljena velike količine droge dokaz je da je balkanski put droge itekako aktivan
1480

kilograma marihuane pronađeno je u kamionu koji je prevozio stočnu hranu
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAKON OČEVIDA SLIJEDI KRIMINALISTIČKA ISTRAGA

Potvrdilo se ono na što se od početka sumnjalo, požar u hali HŽ-a je podmetnut

2

MLADOM DILERU PRIJETI ZATVORSKA KAZNA

Nabavio ecstasy i marihuanu za prodaju na norijadi, optužen je

3

POLICIJA UPOZORAVA NA KRIVOTVORINE

Kolaju krivotvoreni euri