Regija
PLANUM PROBIO ROK ZA IZVOĐENJE RADOVA

Više od dva mjeseca kasni obnova Doma zdravlja u Vukovaru
Objavljeno 16. rujna, 2019.
VUKOVAR - Prvobitni plan kako će građevinski radovi i ugradnja dizala u objekt Doma zdravlja na Sajmištu u Vukovaru biti okončani do kraja lipnja nije realiziran.Naime, kako nam je rekao Ante Lohinski, ravnatelj Doma zdravlja, izvođač radova je probio rok za izvođenje radova malo više od dva mjeseca.

- Taj je dio sada okončan, no činjenica je kako je potrajalo duže od planiranog. Izvođač radova bila je vukovarska tvrtka Planum i u konačnici sam zadovoljan što je taj dio posla gotov, jer je ono što su radili bilo teško, problematično i zahtjevno - izjavio je Lohinski.

Potvrdio je kako im je u planu do kraja ove godine dovršiti poslove vezane uz instalacije - vodu, električnu energiju, kanalizaciju i internet, kao i ugradnju prozora. Time bi iscrpili i dostupne financijske mogućnosti budući da je predviđeno da obnova ove zgrade bude izvođena u fazama.

- Slijedi nam provođenje javne nabave za predstojeće radove i po svemu sudeći tražit ćemo više izvođača, bar tri, kako bi bili efikasniji. No pitanje je i imamo li dovoljno poduzeća na ovom području koja mogu raditi taj posao. U svakom slučaju, tražit ćemo najbolje i najučinkovitije rješenje - naglasio je Lohinski, dodajući kako je izvjesno da ove godine neće moći staviti u funkciju nijedan, dio objekta već će sve prolongirati za sljedeću godinu.

U posljednjoj će fazi na red doći manji dio unutarnjih radova i izolacija, a potom i fasada, za koju Lohinski kaže da je manje bitna u odnosu na sadržaj Doma zdravlja, koji je presudan za funkcioniranje. Govoreći o ugrađenom dizalu, rekao je kako je prilagođen i potrebama osoba s invaliditetom, a ulaz u zgradu nešto je drugačije napravljen nego što je bio prije obnove.

Podsjećamo kako je za obnovu zgrade Doma zdravlja uprava još 2013. godine napravila projekt, no trebalo im je nekoliko godina kako bi našli izvor financiranja za obnovu i opremanje u fazama. Prema utvrđenom troškovniku, izvjesno je kako će za cijeli posao trebati oko 7 milijuna kuna, s tim da su aktivnosti na obnovi krova i potkrovlja financirali iz vlastitih sredstava. Najveći je dio novca osiguran u EU fondovima, a dio sufinancira Vukovarsko-srijemska županija.

U netom završenoj fazi, vrijednoj približno 1,5 milijun kuna, trošak za lift je bio oko 200 tisuća kuna, dio se troškova odnosio na izradu projekta, no najviše je sredstava investirano u građevinske radove s obzirom na to da je izvođač, između ostalog, morao ukloniti sve stare podove i stropove.
Dragana Korpoš
Nova zapošljavanja
Na prvom katu zgrade bit će smještena Uprava Doma zdravlja Vukovar, a u potkrovlje će se preseliti vukovarska ispostava Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koja trenutačno radi u ne baš dobrim uvjetima. Preseljenjem Uprave u obnovljeni objekt u sadašnjem će osloboditi prostor (koji trenutačno koriste) za proširenje zdravstvene djelatnosti. Odvojit će ginekološku ambulantu, proširiti prostor za medicinu rada te osigurati bolje uvjete za rad jednoga psihologa, dvije zubne ambulante i ambulante opće medicine. Lohinski je naveo kako će medicinsko osoblje imati bolje uvjete za rad, a od proširenja djelatnosti će i pacijenti, dakako, imati korist.

U prizemlju će biti smješten Centar za palijativnu skrb s dnevnim boravkom, što će omogućiti zapošljavanje još 10 -15 potrebnih medicinskih kadrova. Prostor suterena predviđen je za smještanje arhiva i skladišta. Dom zdravlja Vukovar pokriva područje bivše Općine Vukovar (gradove Vukovar i Ilok te sedam općina), koje ima približno 60 tisuća stanovnika.
Najčitanije iz rubrike