Regija
30 UZORAKA NA 11. OCJENJIVANJU MEDA

Med zbog vremena ipak lošije kvalitete
Objavljeno 16. rujna, 2019.
NAŠICE - Na 11. tradicionalnom ocjenjivanju meda članova Pčelarske udruge Pčela Našice kušano je 30 pristiglih uzoraka. Ocjenjivanje su proveli članovi komisije Marin Kovačić, Mile Ćupurdija, Anita Dragić i Dragoljub Amiđić, na čelu s dr. Zlatkom Puškardijom. Cilj ocjenjivanja meda jest promicanje pčelarskih proizvoda te poticanje na proizvodnju i korištenje istih.


- Sakupljeno je nekoliko sorti meda karakterističnih za ovo područje, a najviše je bilo cvjetnog meda, zatim bagrema, lipe, suncokreta, uljane repice. Za ovogodišnje uzorke karakterističan je veći udjel vlage u medu, a razlog tome je specifična godina u kojoj je prevladavalo loše vrijeme - rekao je Marin Kovačić te naglasio da su vremenski uvjeti utjecali na kvalitetu ovogodišnjeg meda. Predsjednik Pčelarske udruge Pčela Našice Željko Špoljarić nije zadovoljan odazivom pčelara, a razlog je spomenuta smanjena kvaliteta meda.
Ipak, više od svega brine ga cijena meda koja svake godine sve više opada, a čistog meda je na tržištu sve manje. Proglašenje rezultata održat će se krajem rujna. I.Ć.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike