Regija
ŠIROKOPOJASNI INTERNET

Županja je među odabranima, na potezu operateri
Objavljeno 16. rujna, 2019.
Prihvaćen je iskaz interesa Grada, a operateri sada odlučuju žele li na tom području ulagati
ŽUPANJA - Grad Županja, kao nositelj projekta, a na temelju Sporazuma potpisanog u veljači 2018. provodi pripremu projekta razvoja infrastrukture širokopojasnog interneta u gradovima Županja i Otok te općinama Babina Greda, Bošnjaci, Cerna, Drenovci, Gradište, Gunja, Nijemci, Štitar i Vrbanja.Projekt podrazumijeva izgradnju širokopojasne telekomunikacijske mreže temeljene na tehnologijama kojima će se osigurati brzi i ultrabrzi pristup svim korisnicima unutar obuhvata projekta. Izrađen je Program razvoja širokopojasne infrastrukture (PRŠI) za područje navedenih jedinica lokalne samouprave, koji je potvrdio HAKOM, čime je ispunjen osnovni preduvjet za prijavu na javni poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a.

HAKOM je nositelj Okvirnog nacionalnog programa za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja te ima ulogu utvrditi sukladnost pojedinačnih planova razvoja s Nacionalnim programom. Prihvaćen je iskaz interesa Grada Županje i kao valjan stavljen na listu odabranih programa koji ulaze u daljnju proceduru i koji se mogu financirati, čime je uspješno proveden prvi korak. U drugoj i trećoj fazi telekomunikacijski operateri odlučuju hoće li i na kojem području ulagati u izgradnju širokopojasnog pristupa. Poziv je u tijeku, a odluku donosi Ministarstvo.

- Mi očekujemo da bi mogli proći, ipak se radi o nerazvijenijem području, što je prioritet. A u Slavoniji su i troškovi ulaganja manji nego primjerice u Lici i Dalmaciji jer puno je lakše infrastrukturu graditi u ravnici. Dosta smo dobro bodovani i na temelju dosadašnjih kontakata očekujemo da će biti iskazan interes operatera za nas - ističe Ana Cvitković-Komesarović, direktorica Lokalne agencije za razvoj "Vjeverica".

U tom će slučaju Grad Županja i odabrani operater formirati partnerstvo i javiti se na Ograničeni poziv na dostavu projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih europskih sredstava za izgradnju mreža sljedeće generacije. Rok prijave je 19. veljače 2020. Prema izrađenom Programu, vrijednost projekta razvoja infrastrukture širokopojasnog interneta za županjsku Posavinu te Grad Otok i općinu Nijemci iznosi približno 50 milijuna kuna, no ona će u konačnici ovisiti o ponudama operatera u postupku javne nabave.

Konačni je rok za realizaciju svih radova, iako se očekuje da će oni biti završeni i mnogo ranije, 31. prosinca 2023., kada Hrvatskoj istječe mogućnost povlačenja EU sredstava osiguranih za tu namjenu.

Marija Lešić Omerović
JEDNAKA USLUGA ZA SVE GRAĐANE
Riječ je o projektu poticanja izgradnje širokopojasnog interneta na prostorima gdje je utvrđeno da je to nekomercijalno i gdje privatni sektor ne bi uložio novac. EU komisija je stoga odlučila financirati takve projekte radi transparentnosti i jednakosti svih dijelova EU-a i svim građanima omogućiti jednaku uslugu - brži i kvalitetniji pristup internetu, bez obzira na to gdje žive. Imat će višestruko kvalitetniju uslugu nego sada, uz mogućnost niže cijene. Time će se i poslovnom sustavu omogućiti funkcioniranje u skladu s europskim i svjetskim standardima, a dostupnost širokopojasnog pristupa danas je jedan od ključnih preduvjeta za daljnji razvoj gospodarstva. Lokalne jedinice ne sudjeluju u sufinanciranju projekta.
Možda ste propustili...

U PODRUČJU KULTURE I SPORTA OPĆINE MARIJANCI

Udrugama podijeljeno 80.783 eura

PREDSTAVIO POSLJEDNJI ROMAN

Miro Gavran u Donjem Miholjcu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli

2

VERONIKA I ZLATKO POLA STOLJEĆA ZAJEDNO

U braku Mrakovih razgovor i dogovor nikad nisu zamrli

3

DRŽAVNO POLJOPRIVREDNO ZEMLJIŠTE

Na prodaju 101,6 hektara,
početna je cijena 546.281 euro