Zdravlje
ŠEST NAMIRNICA ZA ZDRAVLJE PROBAVNOG SUSTAVA

Prirodni čistači organizma
Objavljeno 16. rujna, 2019.

Vezani članci

UČINITE MALI PREDAH OD TEŠKIH JELA I ZAČAS PRIPREMITE ZDRAV, JEFTIN I HRANJIV OBROK

Vrijeme je da zavolite salate - zdrave, zasitne, ukusne, a vrlo jednostavno ih pripravljamo

Današnjoj prehrani nedostaju hranjivi sastojci nužni za zdravu probavu, pa raste i broj oboljelih od gastrointestinalnih problema. Tome pridonose i široko rasprostranjeni toksini iz raznih cjepiva, farmaceutskih proizvoda i pesticida. Ali dobra je vijest da jednostavne promjene prehrambenih navika mogu značajno popraviti ili čak izliječiti te zdravstvene probleme. Evo šest namirnica koje vam mogu pomoći u održavanju zdravlja probavnog sustava.

JABUKE I JABUČNI OCAT
Jabuke, jabučni umak, sok ili ocat moćni su pomagači u čišćenju organizma. Jabuke su dobar izvor vlakana, bogate su pektinom i tvarima koje jačaju želudac. Kada se koristi u terapeutske svrhe, pektin može iskorijeniti toksine nakupljene u debelom crijevu i ojačati crijeva. Pektin iz banana i iz kore citrusnog voća pomaže i u uklanjanju teških metala i ostalih toksina.

AVOKADO
Avokado je drugo moćno voće za svakodnevno čišćenje probavnih organa i detoksikaciju. Kao i jabuka, avokado je bogat vlaknima, kako topivim, tako i netopivim, a ova su potonja značajna za zdrave pokrete crijeva i čiste debelo crijevo, smanjujući rizik njegova obolijevanja od raka. Topiva su vlakna pak važna jer apsorbiraju vodu i olakšavaju pomicanje probavljenog sadržaja kroz digestivni trakt te sprječavaju konstipaciju i gomilanje toksičnog sadržaja.

LANENE I CHIA SJEMENKE
Lanene i chia sjemenke održavaju gastrointestinalni sustav zdravim. Obje su vrste bogate omega-3 masnim kiselinama. Multifunkcionalne su jer sadrže i mikronutrijente poput minerala i vitamina te smanjuju upalne procese koji su glavni krivci za kronične bolesti.

ZELENO VOĆE I LISNATO POVRĆE
Zeleno voće i lisnato povrće bogato klorofilom pridonosi zdravoj probavi i čišćenju debelog crijeva. Špinat, zelene masline, šparoge, kupus, celer, blitva, poriluk, grašak, kelj pupčar, kelj i kovrčavi kelj vrlo su učinkoviti u čišćenju probavnog trakta i detoksikaciji jetre. Klorofil topiv u mastima blagotvoran je za zidove crijeva i ograničava rast bakterija.

ČISTA VODA S MORSKOM SOLI
Zdravo debelo crijevo je hidratizirano. Ako je učestalo dehidratizirano, može dovesti do konstipacije i nakupljanja toksina, zbog čega je iznimno važno svakodnevno piti mnogo čiste vode bez dodanog fluora. Možete dodati vodi i malo morske soli, što će pridonijeti pojačanoj detoksikaciji.

FERMENTIRANA HRANA
Ljudski se probavni trakt sastoji od široke mreže korisnih bakterija odgovornih za probavljanje hrane, upijanje hranjivih elemenata, odstranjivanje štetnih bakterija i eliminiranje toksina. Kada se ove bakterije izbace iz ravnoteže, pati probava - i što je dulje takvo stanje, to nastaje ozbiljnija šteta. Kako bismo popravili štetu nanesenu crijevnoj flori antibioticima, prerađenom hranom i kemikalijama iz okoliša i iz hrane, našoj prehrani trebamo dodavati namirnice koje sadrže probiotičke bakterije i jesti mnogo fermentirane hrane bogate probioticima. J.Kn.
Možda ste propustili...

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

NUTRICIONIZAM POMOĆ U GUBITKU TEŽINE

Vlakna nas održavaju sitima i zadovoljnima

ORGANIZAM SE PRIRODNO POČINJE REGENERIRATI

U proljeće se javlja svjež nalet energije

Najčitanije iz rubrike