Sport
OSIJEK U NEDJELJU DOČEKUJE VARAŽDIN

Skender mijenja formaciju: Utakmica koju bi bijelo-plavi morali dobiti
Objavljeno 14. rujna, 2019.
Osijeku trebaju visok ritam i odlučnost. Ako toga bude bilo, teško će Varaždinci “izvući živu glavu”

Prvenstvenu stanku koja je iza njih nogometaši Osijeka dočekali su s nizom od pet susreta bez poraza. Stoga nije čudno što se u nedjelju očekuje da se taj niz pozitivnih rezultata nastavi, jer u Gradski vrt dolazi posljednjeplasirana momčad prvenstva - Varaždin.

Varaždinci pripadaju među one suparnike s kojima Osijek ima naglašeno pozitivan skor u HNL-u, ali to je statistika na koju je pomalo već pala prašina jer međusobne utakmice nije bilo već osam godina. No odnos snaga koji danas vlada, stavlja Osječane u poziciju apsolutnog favorita. Varaždin se nakon osam teških godina vratio u elitu, ali ni nakon sedam kola u ovom prvenstvu još nije osjetio slast pobjede.

Podcjenjivanje - zabranjeno
U takvim okolnostima što bi se drugo moglo reći uoči tog susreta nego da Osijek ima naglašeni imperativ pobjede. Tako to izgleda sa strane, ali utakmice za koje su mnogi pristaše bijelo-plavih unaprijed upisali tri boda mogu se pretvoriti u pakao ako ih se ne shvati maksimalno ozbiljno.

- Navijači i javnost mogu razmišljati na način da su bodovi već upisani, ali mi u svlačionici ni pod razno ne smijemo upasti u takvo stanje. Varaždin je u posljednja tri-četiri kola pokazao kako svima može stvoriti probleme, što znači da se to lako može dogoditi i nama ako ne budemo maksimalno ozbiljni i koncentrirani.

Uostalom, ni naš nogomet prije stanke nije bio dorečen. Pri tome prije svega mislim na realizaciju. Stvarali smo dosta prilika koje su ostale neiskorištene, zbog čega smo ostali prikraćeni za neke bodove. To je segment koji svakako možemo i moramo nadograditi. Svi nekako vjerujemo kako je došlo vrijeme da nam se konačno otvori ta realizacija - kaže Dino Skender, trener nogometaša Osijeka.

Taj problem nije vezan samo uz napadače koji su u uvodnom dijelu sezone imali korektan učinak. Ni ostatak momčadi nije dao svoj očekivani doprinos, točnije, moglo se možda bolje i više iskoristiti fokusiranost protivnika na osječke napadače.

- Napadački tandem nije naš problem. Iako smo ga spojili tek ljetos i sigurno i u njemu postoji prostor za napredak, važniji je način na koji igramo. Treba nam više igrača u završnici akcija jer to bi olakšalo posao Mariću i Manceu. Radili smo na tome tijekom stanke, a imamo spreman i plan B za susret s Varaždinom ako se stvari ne budu razvijale u željenom smjeru - otkriva trener bijelo-plavih.

Poruka je jasna. Treba proširiti spektar pozicija s kojih dolaze prijetnje za suparničke vratare. Prije svega se to odnosi na veznjake koji su ofenzivnije orijentirani, poput Marina Pilja i Laszla Kleinheislera. Zapravo je Mađar bio nekako samozatajan na početku ove sezone iako je jednom bio strijelac. Očekivao se njegov veći doprinos u napadačkim akcijama jer ga je prošle sezone nagovijestio.

Postoje dvojbe
Pretpostavljali smo kako će Skender imati nekih dvojbi oko momčadi uoči susreta s Varaždincima. One su vezane uz činjenicu što će prvi put ove sezone na raspolaganju imati sve vezne igrače, ali treneru se po glavi ne motaju samo kadrovski nego i taktičko-formacijski upitnici. Stekli smo dojam kako bi želio na terenu imati sve svoje adute u veznoj liniji, što u rasporedu 3-5-2, u kojem je Osijek igrao prije stanke, nije moguće, pa se Skender bavi i mogućnošću promjene formacije.

- Sustav u kojem smo dosad igrali bio je, između ostalog, prilagođen Petru Bočkaju, na kojeg, zbog ozljede, nećemo moći računati bar mjesec dana. U ovom trenutku na toj poziciji od ljevaka imamo samo Talysa jer je Marin bolestan i neće konkurirati za nedjeljnu utakmicu. Zato nije isključeno da uz lijevu aut-liniju zaigra jedan od dešnjaka. Također, bavim se razmišljanjem i o promjeni formacije, u kojoj bismo zaigrali s četvoricom u posljednjoj liniji. Nisam još donio konačnu odluku o tome - priča Skender.

Te će njegove riječi svakako probuditi trenera u svakom od nas. Ponekad treba čitati i između redaka, pa nam se čini da će, ako do promjene formacije dođe, Osijek zaigrati u sustavu 4-4-2.

Tada bi za mjesta na bokovima konkuriralii Šutalo, Šorša i Igor Silva, Škorić i Majstorović bili bi stoperski tandem, Žaper i Jugović bili bi par centralnih veznjaka, na bočnim pozicijama u veznom redu Pilj i Kleinheisler, a "gore", naravno, Marić i Mance.

Nije to uopće loša ideja, jer se taj sustav lako može mijenjati i u 4-3-3 ili 4-2-3-1 bez velikih pozicijskih tumbanja tijekom utakmice. Uostalom, Skender od prvog dana radi na fleksibilnosti kada su sustavi igre u pitanju. Ostaje još pitanje hoćemo li u akciji vidjeti neko od najnovijih lica u Osijekovoj svlačionici.

- Ndockytu i Mbakoguu posvetili smo dosta vremena tijekom stanke. Njihov dolazak donijet će nam potrebnu širinu jer se radi o igračima vrlo zanimljiva potencijala. I zato sada ne treba brzati, nego ih polako uvoditi u natjecateljski ritam - objašnjava Skender.

U ovom trenutku sve je moguće objasniti osim jednoga - da Osijek u nedjelju ne uzme sva tri boda protiv Varaždina. Zato uopće nije važno u kojoj će formaciji i na koji način do toga doći.

Dalibor Keler
 
Rezultati by SofaScore
8. kolo
 
PETAK

Dinamo - Istra 1961 1:0 (0:0)



SUBOTA

16.30 sati

Inter Zaprešić - Slaven Belupo

19 sati

Gorica - Lokomotiva



NEDJELJA

16.30 sati

Osijek - Varaždin

19 sati

Rijeka - Hajduk
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana