Crna kronika
ZAUSTAVILI GA KOD OSIJEKA

Mora platiti 114 tisuća kuna zbog šverca duhana
Objavljeno 14. rujna, 2019.
Carinici mobilne jedinice Osijek zaustavili su auto sa 190 kg duhana u blizini Samatovaca
OSIJEK - Veća količina duhana zaplijenjena je ovog tjedna u blizini Osijeka, a vozaču kojem je u automobilu duhan pronađen ispisana je "paprena" kazna samo na ime trošarine - više od 100.000 kuna. Automobil je zaustavljen u srijedu.Kako stoji u priopćenju hrvatske Carine, carinski službenici Službe za mobilne jedinice Osijek, pretragom osobnog vozila na širem području Osijeka pronašli su veću količinu nelegalnog sitno rezanog duhana. Automobil je zaustavljen na državnoj cesti D2 između Samatovaca i Osijeka. Carinicima nije bilo teško uočiti vreće sa sitno rezanim duhanom jer su zauzele sav prtljažnik te stražnju klupu. Sitno rezani duhan nije bio obilježen duhanskim markicama Ministarstva financija Republike Hrvatske.

Carinici su potom pedantno izvagali duhan iz automobila, a bilo ga je 190 kilograma. Protiv vozača će biti podnesena kaznena prijava zbog šverca duhana, no to će mu biti manji problem. Viša ga "boli" carinski zahtjev da mu se zbog šverca naplati trošarina u iznosu od čak 114.000 kuna.

U tijeku je policijsko istraživanje kojim bi se trebalo doznati od koga je švercer kupio duhan. Neslužbeno doznajemo da su carinici imali informaciju da se baš u tom automobilu nalazi sitno rezani švercani duhan, a da je kupljen na potezu od Virovitice i Slatine. Gotovo 90 posto rezanog duhana dolazi s područja Virovitičko-podravske županije, gdje su najveće poljoprivredne površine zasađene tom kulturom. Većina duhana nakon branja, sušenja i rezanja ide u industrijske svrhe, odnosno otkupljuju ga duhanski industrijski divovi. Ipak, dio duhana ostaje neprijavljen i upravo je to taj koji završava na tržnicama kod švercera.

U pravilu, riječ je o malim uzgajivačima duhana koji imaju i priručne sušionice te rezače koji usitnjavaju duhan. Oni pronalaze veće kupce, a narudžba nerijetko prelazi količinu i od stotinjak kilograma duhana. I u ovom slučaju razmjena - novac za duhan - obavlja se na prethodno ugovorenom mjestu. Razlog je jednostavan, što je manje informacija o identitetu proizvođača, manja je i opasnost da će mu policija pokucati na vrata.

Koliko god bili dobro uhodani i skriveni, pojedini proizvođači i šverceri ipak na kraju budu raskrinkani i prijavljeni. Unatoč tomu, duhanske ilegale bit će i dalje jer trenutačna gospodarska situacija velikom broju ovisnika o nikotinu ne omogućuje lagodnu kupnju cigareta na kiosku po sadašnjim cijenama. Zato, kad ste na tržnici, nemojte se iznenaditi kad čujete: "Duvana, trebate li duvana...?"

Milan Bugarić
VELIKA ŠTETA ZA DRŽAVNI PRORAČUN
Crno tržište duhana godinama je u uzlaznoj putanji zbog previsokih cijena cigareta, ali i duhana u prodavaonicama. Prema dostupnim podatcima, ilegalno trgovanje duhanskim proizvodima godišnje državnom proračunu nanese štetu od oko milijardu kuna. Najčešće se krijumčarenje duhana otkrije slučajno, pri prometnim kontrolama. Tada policajci vide vreće ili kutije u koje je duhan spremljen te nakon što dobiju nalog nadležnog suda, temeljito pretraže zaustavljeno vozilo. U nekoliko slučajeva policija je dobila informaciju o kupnji švercanog duhana. Osobi koja duhan prevozi slijedi tada kaznena prijava zbog nedopuštene trgovine, a za to je predviđena kazna zatvora do jedne godine, a roba iz nedopuštene trgovine se oduzima.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike