Učionica
REALIZIRAN PROJEKT SREDIŠNJEGA DRŽAVNOG UREDA ZA HRVATE IZVAN HRVATSKE

Ukupno 33 polaznika Ljetne škole Domovina iz šest zemalja svijeta posjetili Osijek i Sveučilište
Objavljeno 14. rujna, 2019.
Dana 12. srpnja 2019. Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ugostilo je polaznike Ljetne škole Domovina („Domovina Birthright Program“).

Riječ je o projektu Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske koji je nastao u partnerstvu s Udruženjem hrvatsko-američkih stručnjaka u okviru kojega su djeca hrvatskih iseljenika od 10. do 25. srpnja 2019. putovala po cijeloj Hrvatskoj te tako upoznavala hrvatske ljepote, kulturu, povijest i ljude. U projektu su sudjelovala 33 polaznika iz Argentine, Australije, Južne Afrike, Kanade, Perua te Sjedinjenih Američkih Država, a uz brojna državna tijela i institucije i Sveučilište u Osijeku dalo je svoj doprinos održavanju projekta.

Sudionici su projekta, s predstavnicima Središnjega ureda za Hrvate izvan Hrvatske, stigli u Osijek iz Đakova te su ih u Auli zgrade Rektorata Sveučilišta dočekali predstavnici osječkoga Sveučilišta. Uvodni govor dobrodošlice održao je prorektor za umjetnost, kulturu i međuinstitucijsku suradnju red. prof. art. Robert Raponja, nakon čega su slijedile prezentacije načelnice Službe za međunarodnu i međusveučilišnu suradnju Lidije Getto, prof. dr. sc. Krune Miličevića, prodekana Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija te izv. prof. dr. art. Jasmine Pacek, prodekanice Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Polaznicima su trima prezentacijama predstavljeni međunarodna suradnja Sveučilišta u Osijeku, preddiplomski studijski program na engleskom jeziku Automotive Computing and Communications Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija te program cjeloživotnoga učenja „Croatian Studies“ Akademije za umjetnost i kulturu.

Nakon prezentacija uslijedilo je upoznavanje polaznika Ljetne škole s osječkim studentima volonterima koji su bili zaduženi za druženje i upoznavanje gostiju s povijesnim znamenitostima grada Osijeka. Studenti s različitih sastavnica Sveučilišta, podijeljeni u nekoliko skupina, vodili su polaznike Ljetne škole od Tvrđe do Trga Ante Starčevića te im opisali osječku povijest od rimskoga razdoblja do modernih vremena. Nakon toga polaznici Ljetne škole posjetili su Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku gdje je organiziran kratak glazbeni program hrvatskih opernih arija u svečanom foajeu. Osim toga, HNK je za polaznike organizirao i razgledanje cijele zgrade kazališta, gledališta, pozornice, zapozorja (backstagea), radionica i fundusa što je bilo iznimno zanimljivo.

Ovogodišnji se program smatra pilot-projektom Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske koji bi se trebao, s još većem brojem polaznika, nastaviti idućega ljeta. Naime, informacije iz Ureda govore kako već imaju liste čekanja za 2020. godinu. Također, nastavak toga projekta i daljnje povezivanje s hrvatskom dijasporom predviđen je i provođenjem online programa cjeloživotnoga učenja na engleskom jeziku „Croatian Studies“ Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku koji kreće ove jeseni.
Josipa PLEŠA
Dojmovi polaznika Ljetne škole o Osijeku i Sveučilištu

Madeline Baric:

Nisam ovako zamišljala Osijek i veličinu vašega Sveučilišta. Osijek je uistinu impresivno i predivno mjesto za boravak. Sviđa mi se izgled starijih zgrada jer je kod nas sve u staklu.



Kristen Kelava:

Iznenadilo me koliko je veliko vaše Sveučilište. Ima toliko studenata i različitih odjela, vrlo je impresivno. Inače, kada dolazim u Hrvatsku, uvijek idem na more, ali ne putujem mnogo dalje. Stoga mi je ovo bila odlična prilika da vidim i ovaj dio zemlje, pogotovo jer mi je majka rodom iz Osijeka.



Matthew Kučmanić:

Osječko Sveučilište ostavilo je pozitivan dojam na mene. Dobro je organizirano, zadivljen sam različitošću programa i studija koji se nude. Mnogo toga zanimljivoga doznao sam od osječkih studenata o samome Sveučilištu i gradu Osijeku i zahvalan sam im na tome.

Krissy Mustac:

Oduševljena sam osječkim Sveučilištem, a posebno gradom. Razlog je tomu što sam se osjećala sasvim opušteno i dobrodošlo, a svidjela mi se i otvorena konstrukcija Trga Svetoga Trojstva. Ono što mi se najviše svidjelo jesu ljudi – svi su bili prijateljski raspoloženi i nije im bio problem odgovoriti na sva pitanja koja smo imali.



Matthew Novosel:

Oba su mi roditelja iz Slavonije, stoga se ovdje osjećam kao kod kuće. U Kanadi ima mnogo Hrvata pa razlika nije toliko velika, no ugodno me iznenadilo vaše Sveučilište. Nisam nikada bio ovdje. Iz samoga se grada može vidjeti toliko povijesti.



Tomislav Tabak:

Smatram da je Osijek lijep grad, uistinu je sređen, ima velik broj parkova, a Tvrđa mi se pogotovo svidjela. Predivno mi je ovdje u Osijeku, osjećam se kao da sam kod kuće.



(Luka Glavaš, Dorotea Horvat, Ana Mlinarević, Karolina Teklić)
Možda ste propustili...