Učionica
TRI EKIPE DRŽAVNIH PRVAKA SA SVEUČILIŠTA U OSIJEKU TIJEKOM LJETA SUDJELOVALE NA EUROPSKIM ŠPORTSKIM PRVENSTVIMA

Osječki studenti odbojkaši prvi put u povijesti osvojili europsku srebrnu medalju
Objavljeno 14. rujna, 2019.

Zahvaljujući povijesnom rezultatu ostvarenom u završnicama državnih prvenstava, UniSport Finals, u 2018. godini, tri ekipe državnih prvaka (košarkašice, futsaleri i odbojkaši) sa Sveučilišta u Osijeku ovoga su ljeta sudjelovale na europskim prvenstvima u svojim športovima. Također, osječko je Sveučilište imalo svoje predstavnike na Europskom kombat prvenstvu u borilačkim športovima.


Prvi su na europsku scenu stupili futsaleri, na prvenstvu koje je od 15. do 23. srpnja 2019. organizirano u portugalskoj Bragi. U konkurenciji 17 ekipa svrstani su u skupinu s predstavnicima Izraela, Ukrajine (Harkiv) i Portugala. U prvoj utakmici osječki su studenti lako rezultatom 5: 1 pobijedili Izrael, a potom odigrali neriješeno, 2: 2., s Ukrajinom. Budući da je pomalo neobičan sustav natjecanja odredio kako se u skupinama s četiri ekipe rezultati ostvareni u utakmicama s posljednje plasiranom ekipom (u ovom slučaju Izraelom) brišu, u posljednjoj utakmici s Portugalom osječki su futsaleri morali ići na pobjedu. Na žalost, u iznimno zanimljivoj utakmici tijesno su izgubili rezultatom 3: 4 i završili u borbi od 10. do 12. mjesta. Pomalo uzdrmana ekipa u prvoj je utakmici ponovno odmjerila snage s ukrajinskom ekipom, taj put iz Lviva te izgubila 1: 4. Posljednja je odigrana utakmica talijanskih predstavnika iz Camerina. Nakon regularnoga tijeka rezultat je bio 4: 4, a nakon izvođenja kaznenih udaraca sa šest metara bolji su bili Talijani. Na kraju, osvojeno je 12. mjesto i, što je još važnije, stečeno veliko iskustvo koje je Osječanima nedostajalo na tom natjecanju. Ekipu pod vodstvom izbornika Marija Keškića, prof. i Gordana Duvančića (trenera) činili su: Andrej Pandurević, Matej Gačić, Andrej Štetić, Matej Jagustin, Luka Dragojević, Ivo Mandić, Petar Pranjić, Danijel Domović, Stjepan Dekanić, Petar Pedić, Dino Živković, Tomislav Goluža i Josip Šalaj.


Posljednjih dana prvenstva u futsalu u poljski grad Poznan uputila se ženska košarkaška ekipa osječkoga Sveučilišta na europsko prvenstvo održano od 21. do 27. srpnja. Prvenstvo je brojilo 12 ekipa, a osječke su djevojke bile u skupini s predstavnicama Turske i Portugala. Prvo su istanbulsku ekipu pobijedile s 81: 72, a potom portugalske košarkašice iz Aveira rezultatom 57: 51 te postale pobjednice skupine. U četvrtfinalu ih je dočekala iznimno jaka poljska ekipa iz Gdanska koja je slavila rezultatom 33: 67. Uslijedile su utakmice za 5. i 7. mjesto koje su osječke djevojke, na žalost, izgubile – prvo od njemačke ekipe iz Goettingena (35: 103), a potom od Aveira (55: 70). Solidno 8. mjesto u Europi potpisuju stručni stožer ekipe koji su činili izbornik Zoran Vladović, prof., trener Dražen Nikšić, prof., Jurica Lovrinčević, prof. te igračice: Ilona Matijević, Alma Pfeifer, Petra Šimunić, Klaudija Tukić, Nikolina Duvnjak, Jelena Jakšić, Katarina Križić, Marina Grbeša, Petra Bešlić, Petra Šola i Viktorija Rajić.


Završetak košarkaškoga prvenstva poklapa se s početkom odbojkaškoga europskog nadmetanja održanoga od 26. srpnja do 2. kolovoza 2019. u Lodzu (Poljska). Tamo su iz Osijeka otputovali zaredom dvostruki državni prvaci te petoplasirani s posljednje Univerzijade. U skupini su prvo odmjerili snage s aktualnim europskim prvacima, predstavnicima Turske iz Beykenta, od kojih su izgubili s 1: 3. U drugom kolu s 3: 0 pobijedili su izraelsku ekipu, a u posljednjoj, iznimno izjednačenoj utakmici u skupini rezultatom 3: 2 nadvisili su portugalski Minho. U četvrtfinalu čekao ih je njemački predstavnik iz Bremena kojega su pobijedili s 3: 0, a u polufinalu francuski Montpellier. Nakon što su Francuzi poveli s 2: 0 u setovima, osječki odbojkaši smogli su snage za preokret i na kraju, nakon teških pet setova, slavili s 3: 2 i plasirali se u finale. Tamo ih je ponovno dočekala iznimno jaka i odmornija ekipa turskoga Beykenta koja ih pobijedila i ponovno osvojila zlatnu medalju. No, zato je srebrna europska odbojkaška medalja prvi put u povijesti stigla u Osijek. Sjajan je to rezultat za završetak europskoga športskog studentskog ljeta, a ostvarili su ga: Zoran Škrinjarić, prof. (izbornik), Davor Meringer (trener), Josip Vojak (član stožera) te srebrni odbojkaši Ivan Matoković, Jurica Šućur, Marko Oršolić, Josip Odobašić, Luka Kraljević, Josip Ilić, Petar Mihalj, Antun Odobašić, Borna Šimunić, Stanko Stanković i Franjo Ćulap.
Igor SALAJIĆ
Sudjelovali i na Europskom kombat prvenstvu

Zagreb je u prvom tjednu kolovoza 2019. bio domaćin Europskoga kombat prvenstva (EUSA Combat Games). Osječko su Sveučilište predstavljali taekwondo borci Laura Zahirović, Andrea Begić, Matea Orešković i Arian Ćosić pod vodstvom trenera Damira Zahirovića. Laura Zahirović osvojila je 14. mjesto u standardnim formama, a ostale su borbe završile porazima. Matea Orešković poražena je od francuske predstavnice, Laura Zahirović od njemačke predstavnice (kasnije osvajačice bronce), a Andrea Begić od mađarske predstavnice. Arian Ćosić svoju je borbu izgubio od predstavnika Engleske.
Možda ste propustili...