Učionica
ZAVRŠNA KONFERENCIJA ZAJEDNIČKOGA EU PROJEKTA TVRTKE CRAS I PREHRAMBENO-TEHNOLOŠKOG FAKULTETA OSIJEK

Uspješno proizveden i predstavljen prototip niskoenergetske sušare
Objavljeno 14. rujna, 2019.
U sklopu 10. međunarodnoga kongresa „Flour-Bread ‘19“ i 12. hrvatskoga kongresa tehnologa proizvodnje i prerade brašna „Brašno-kruh ‘19“, održanog od 11. do 14. lipnja 2019. godine u Hotelu Osijek, u organizaciji Prehrambeno-tehnološkoga fakulteta Osijek, 13. lipnja održana je završna konferencija EU projekta „Ulaganje u inovativna rješenja i razvoj niskoenergetske sušare“ koji su zajednički provele tvrtka Cras d.o.o. iz Osijeka i Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek.

Tijekom konferencije predstavljeni su rezultati projekta te je predstavljen prototip niskoenergetske sušare namijenjene sektorima hotelijerstva (sušionice rublja) i poljoprivredno-prehrambenoj proizvodnji (sušenje voća, povrća i bilja).

U tom projektu osječka tvrtka Cras d.o.o. uložila je znakovita sredstva u istraživanje i razvoj. Njihovi su inženjeri radili na izradi tehničke dokumentacije i prototipa sušare te je nakon provedenih testiranja dokazano da niskoenergetska sušara troši manje energije u odnosu na standardne sušare. Partner na projektu, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, uložio je znanje i dugogodišnje iskustvo u području prehrambenoga inženjerstva u razvoj niskoenergetske sušare. U okviru projekta suradnica izv. prof. dr. sc. Sandra Budžaki održala je predavanje za studente prve godine diplomskoga studija procesnog inženjerstva na PTFOS-u u okviru kolegija Termotehnika; izrađen je i objavljen znanstveni rad naslovljen „Air source heat pump assisted drying for food applications: A mini review“ u časopisu „Croatian Journal of Food Science and Technology“ (autori S. Budžaki, J. Leko, K. Jovanović, J. Viszmeg i I. Koški). Zahvaljujući tom projektu u Osijeku će se uvesti nove proizvodne linije sušara Sinai i Thar koje će rezultirati novim radnim mjestima u budućnosti.

Ukupna vrijednost projekta iznosila je 1.499.715,99 kuna, a sufinancirala ga je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj iznosom od 1.038.814,37 kuna, dok su razliku u iznosu od 460.901,62 kuna uložili tvrtka Cras d.o.o. i Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek. Projekt je započeo 1. srpnja 2017., a završio je 30. lipnja 2019. godine.
Kristina JOVANOVIĆ
Možda ste propustili...