Učionica
VELIK USPJEH STUDENTA TAMBURE NA AKADEMIJI ZA UMJETNOST I KULTURU U OSIJEKU

Student Luka Juriša dobitnik državnoga priznanja i nagrade Oskar znanja
Objavljeno 14. rujna, 2019.
Agencija za odgoj i obrazovanje i Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija i ove je godine državnim i međunarodnim prvacima dodijelila Oskar znanja, najveće priznanje i nagradu za izniman uspjeh i postignute rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima u znanju te državnom natjecanju glazbe i plesa.

Dana 27. lipnja 2019. u Hrvatskom glazbenom zavodu Oskari znanja dodijeljeni su učenicima i studentima glazbenih i plesnih škola i muzičkih akademija koji su osvojili prve nagrade i prva mjesta na državnim natjecanjima glazbe i plesa. Među dobitnicima bio je i Luka Juriša, student druge godine preddiplomskoga sveučilišnog studija Žičani instrumenti, smjer Tambura, na Odsjeku za instrumentalne studije Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Naime, ove je godine Luka Juriša, pod mentorstvom asistenta Darka Čuvidića i uz pratnju korepetitorice Marije Pušić, ostvario izniman uspjeh i odličan rezultat na nekoliko natjecanja u Hrvatskoj i inozemstvu zbog čega su mu i pripali nagrada i priznanje. Prvo je na 57. hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa – Regionalnom natjecanju u Požegi, održanom 2. ožujka 2019., Juriša osvojio prvu nagradu u VI. kategoriji brač s 96,00 bodova, najviše u svojoj kategoriji, uz pratnju korepetitorice Marije Pušić. Zbog toga se rezultata plasirao na državno natjecanje. Potom je iznimno uspješno nastupio na 6. Tambura Instrumental Festivalu, međunarodnom natjecanju tamburaša solista na bisernici i braču te komornih sastava, organiziranom 25. i 26. ožujka u Subotici. Tamo je, kao jedini predstavnik Akademije na natjecanju, ostvario vrhunski rezultat u svojoj VI. kategoriji s osvojenih 99 bodova.

Na kraju, na 57. hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa – Državnom natjecanju u Zagrebu, održanom 11. travnja 2019., osvojio je prvu nagradu i prvo mjesto u VI. kategoriji brač s čak 99,50 bodova što je ujedno i najveći broj osvojenih bodova u svim kategorijama brača. Zbog toga je uspjeha Luka Juriša nastupio i na završnom koncertu zatvaranja Državnoga natjecanja u Zagrebu na Muzičkoj akademiji.
Darko ČUVIDIĆ
Možda ste propustili...