Novosti
STATUS IM JE REGULIRAN ZAKONOM

Odobreno je triput više pomoćnika u nastavi
Objavljeno 13. rujna, 2019.
Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak istaknula je u četvrtak nakon sjednice Vlade da je sada prvi put pravilnikom uređen status pomoćnika u nastavi te da se sa stručne strane mora analizirati eksplozija broja pomoćnika, kojih je sada odobreno trostruko više nego prije pet godina. Tako je komentirala novinarski upit o prosvjedu vezanom uz pomoćnike u nastavi koji je najavljen za subotu. "Oni su važni za učenike, ali moramo znati da smo tek prošle godine uredili njihov status, gdje su jasna njihova prava i kako ulaze u sustav", istaknula je ministrica.


Podsjetila je da su za ovu godinu odobrili 4000 pomoćnika, odnosno 1000 više nego prošle godine, tri ili četiri puta više nego prije pet godina, a 20 puta više nego prije deset godina. No smatra da se ovo što se sada događa treba analizirati, a to uvijek mora biti temeljeno na stručnoj procjeni. "Ova eksplozija broja pomoćnika, kojih je sada odobreno tri puta više nego što je bilo prije pet godina, treba se analizirati sa stručne strane, pogotovo zato što nam pomoćnici u sustav ulaze s dvije strane - preko osnivača i preko udruga. Ima dosta preklapanja, odnosno da se za isto dijete traži više pomoćnika", rekla je Divjak.


Kaže kako je u srijedu saznala da stižu novi zahtjevi osnivača. "Po meni, teško je vidjeti zašto bi sada osnivači, primjerice, Grad Split ili Zagreb, tražili još po nekoliko desetaka pomoćnika. To je situacija koju treba na stručan način procijeniti, ona nije za ad hoc procjenu", ističe Divjak.


Pritom je podsjetila kako su uvjeti da bi netko postao pomoćnik u nastavi srednja stručna sprema i edukacija koju ta osoba mora proći da bi mogla pomagati učeniku, ali ne u učenju, nego u snalaženju u školi.


Divjak je potvrdila novinarima da će učitelji dobiti status službene osobe u okviru izmjena Kaznenog zakona, koje u proceduru ulaze do kraja godine. "To su izmjene Kaznenog zakona. Tamo gdje su učitelji, tamo se uređuje i status službenih osoba i za socijalne radnike u centrima. To je u jednom paketu", rekla je Divjak. No, dodala je, bez edukacije i prevencije status službene osobe sam za sebe dolazi post festum, a ne da prevenira situaciju. Moramo puno više raditi na prevenciji, poručila je.
Ministrica Divjak izjavila je i da će početkom idućeg tjedna moći nešto više reći o zahtjevu školskih sindikata za povećanje koeficijenata, pri čemu je ocijenila da će se samo povećanjem osnovice bez rješavanja problema koeficijenata produbiti nepravda. Složila se sa stajalištem da u proračunu nema dovoljno novca za sve i objasnila da se zbog toga vode pregovori, da se jasno odgovori na prioritete, odnosno je li prioritet da mladi dobiju kvalitetno obrazovanje ili nije. Ministrica je poručila da bez kvalitetnih učitelja i profesora nema kvalitetnog obrazovanja, zbog čega ih treba bar primjereno platiti. H/D.Pav.
Ministrica Divjak: Ova eksplozija broja pomoćnika treba se analizirati sa stručne strane
Možda ste propustili...

20. TRAVNJA U HOTELU SHERATON U ZAGREBU

Predstavljanje uglednih škola

MANJE RADNO AKTIVNIH I NEAKTIVNIH

Milijun umirovljenika, 200 tisuća studenata