Novosti
ZAVOD ZA ONKOLOGIJU KBC-A OSIJEK

Svake godine 2000 novih pacijenata s karcinomom
Objavljeno 13. rujna, 2019.
“Unatoč tisućama oboljelih, liste čekanja nema”, kaže doc. dr. sc. Ilijan Tomaš

Crni statistički podatci koji pokazuju da svaki treći do četvrti bolesnik u Hrvatskoj obolijeva od neke vrste karcinoma ne zaobilaze ni Slavoniju. Na Zavodu za onkologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek tako bilježe 2000 novih pacijenata godišnje, od kojih većina provede kemoterapiju, a njih 60 posto prođe i zračenje. Prema listi najčešćih karcinoma kod muškaraca jest karcinom pluća, slijedi karcinom prostate te karcinom debelog crijeva. Kod žena pak uvjerljivo je na prvome mjestu karcinom dojke, potom debelog crijeva pa pluća.

Više linija liječenja
- Zavod za onkologiju KBC-a Osijek jedan je od pet centara u Hrvatskoj gdje se onkološki bolesnici liječe kemoterapijom i radioterapijom, ostali se nalaze u Zagrebu, Splitu i Rijeci. Našem zavodu gravitiraju stanovnici cijele Slavonije i Baranje. Procjenom povećanja opsega rada na Zavodu unatrag nekoliko godina zaključili smo da se uz novodijagnosticirane bolesnike povećao i broj i dužina dolazaka pacijenata zahvaljujući dolasku novih lijekova te bolesnici sada imaju mogućnost više linija liječenja, a samim time dužeg liječenja i preživljenja - pojašnjava izuzetno velik priljev pacijenata u KBC Osijek doc. dr. sc. Ilijan Tomaš, pročelnik Zavoda za onkologiju gdje se, uz standardnu kemoterapiju, daje i biološka, ali i imunoterapija koja djeluje na poticanje samog organizma na borbu protiv bolesti. S imunoterapijom koja se u Osijeku provodi unatrag dvije godine dobivaju se, kaže dr. Tomaš, fantastični rezultati, primjerice, kod malignih melanoma. Tumor koji se prije nije mogao liječiti, danas, uz pomoć imunoterapije, znatno produžava preživljenje.

Međutim, ono što stvara problem, kaže dr. Tomaš, činjenica je da pojedinci u našem društvu čekaju da im sustav nešto pruži, no ne pokušavaju ništa kako bi učinili nešto za svoje zdravlje. "Zbog toga često nam dolaze bolesnici s uznapredovalim stadijem bolesti što smanjuje mogućnost izlječenja. Čak uz izvrsne programe ranog otkrivanja raka debelog crijeva, postotak onih koji se odazovu je mali, odnosno takvih je samo 18 posto. Da bi program funkcionirao i pokazao rezultate", upozorava dr. Tomaš, potreban je odaziv od bar 70 do 90 posto građana. Kod ranog probira karcinoma dojke odaziv je 60, a prije je bio 70 posto.

- Nema ništa ljepše nego kada dođe pacijent kod kojeg se karcinom otkrije u ranoj fazi i kojega kirurški uspijemo riješiti. Takav pacijent nerijetko i ne treba terapiju i ulazi u skupinu bolesnika s 95-postotnim petogodišnjim preživljenjem, odnosno izlječenjem. Petogodišnje preživljenje je razdoblje koje se uzima u onkologiji da bi se mogao uspoređivati postotak preživljenja za pojedina sijela tumora i njihove stadije bolesti - pojašnjava dr. Tomaš.

Problem kod statistike je, kaže nadalje, što se nakon smrti osoba oboljelih od malignih bolesti one odmah registriraju da su preminule od karcinoma iako mogu umrijeti od posve druge bolesti. To je jedan od razloga, kaže, što je Hrvatska toliko visoko na ljestvici smrtnosti od karcinoma, konkretno, na drugome smo mjestu u Europi.

No unatoč tisućama oboljelih, liste čekanja nema. Točnije, pacijenti koji trebaju kemoterapiju dolaze na svoje redovite cikluse, a pacijenti koji se jave u Zavod prvi put, u istom tjednu budu i pregledani, i to kod liječnika koji se bavi područjem zahvaćenim karcinomom kod određenog pacijenta. Liste čekanja za zračenje prije je bilo, i to zbog uređaja koji nisu bili u funkciji. Sad je, kaže naš sugovornik, gotovo i nema, odnosno najduže se čeka mjesec do dva.

Prevencija
- Pacijenti kojima je zračenje hitno ne čekaju, kao ni oni s povećanim rizikom od povratka bolesti. No ima pacijenata kojima zračenje ne igra ulogu što se tiče same bolesti i mogu pričekati, a nekima je to i uobičajen tijek liječenja. Primjerice, kod karcinoma prostate prvo se daje hormonska terapija, a nakon tri mjeseca kreće radioterapija - pojasnio je dr. Tomaš dodajući da je nešto drukčije sa smještajnim kapacitetima. Svih 45 ležajeva uglavnom je popunjeno, što katkad onemogućuje prijam pacijenta koji prebiva izvan Osijeka, a koji bi trebao upravo zato biti hospitaliziran na Zavodu. Stoga se katkad pacijenti koji čekaju svoje mjesto na Zavodu smještaju na druge odjele ako ondje ima mogućnosti za to.

Kao prevenciju onkološkim bolestima dr. Tomaš savjetuje građanima više fizičke aktivnosti, umjereniju prehranu, nepušenje te smanjivanje konzumacije alkohola na najmanje moguće.

Marija Mihelić
Ilijan Tomaš

pročelnik Zavoda za onkologiju KBC-a Osijek

BITNO JE RANO OTKRIVANJE BOLESTI

Kako bi se karcinom uopće prevenirao dr. Tomaš kaže kako svatko treba voditi računa o svome zdravlju i ne razmišljati na način da se ne želi javiti liječniku kako mu se ne bi što otkrilo. Onaj tko ima karcinom a da toga nije ni svjestan, kaže dr. Tomaš, dijagnozu neće izbjeći, no otkrije li ga na vrijeme, može učiniti puno za sebe. “U slučajevima ranog otkrivanja karcinoma, pacijentu ga se može kirurški na vrijeme ukloniti pa se čak i izbjeći onkološko liječenje i naposljetku toj osobi produžiti život. Tipovi karcinoma s velikom stopom smrtnosti su primjerice karcinom pluća, gušterače, jetre i želudca. Kod karcinoma dojke znatno je manja stopa smrtnosti i podatci iz 2015. pokazuju da je 2748 novooboljelih žena, a više od 1000 ih je umrlih. Kad je u pitanju debelo crijevo, u 2015. je bilo 1940 novooboljelih, a 1282 su završila smrtnim ishodom”, kaže dr. Tomaš naglašavajući da su u Zavodu zabilježene sve vrste karcinoma pa i oni rijetki, poput primjerice, nekih vrsta sarkoma. “Ovaj zapadnjački način života koji preuzimamo sigurno utječe na veću pojavnost karcinoma. U manje razvijenim zemljama pojavnost karcinoma je rjeđa, stoga građani trebaju utjecati na ono što mogu i odazivati se na programe rane prevencije raka”, upozorava dr. Tomaš.
Osijek ima najbolji uređaj za radioterapiju
Unatrag četiri godine na Zavodu je uveden aplikativni sustav za liječenje kemoterapijom. Ovaj vid liječenja prati bolesnika od trenutka od kada mu liječnik propiše terapiju pa do trenutka kad mu se izda lijek. “Na ovaj način provođenje kemoterapije i druge sustavne terapije pogrešku ljudskog faktora svest će na najmanju moguću mjeru. S ovim sustavom na KBC-u Zagreb krenulo se prije godinu dana. Osim toga, sa zadovoljstvom mogu reći da zahvaljujući Ravnateljstvu KBC-a Osijek i Ministarstvu zdravstva imamo najbolji uređaj za radioterapiju u javnom zdravstvu u Hrvatskoj koji omogućuje i tzv. lučnu radioterapiju. Imamo iskustva, prošli smo edukacije i to je velik pomak. Svakako je u planu nabava još jednog uređaja, jer ovaj nije dovoljan”, kaže dr. Tomaš dodajući da je i kvaliteta boravka bolesnika sve bolja, i to zahvaljujući brojnim donacijama pomoću kojih se obnavlja Zavod.
18

posto građana odazove se na program ranog otkrivanja raka debelog crijeva
Možda ste propustili...