Regija
BOGDANOVCI ULAŽU U PROMETNU SIGURNOST I NOVU HORTIKULTURU

Zbog porasta broja djece vrtićke dobi rekonstruirat će objekt dječjeg vrtića
Objavljeno 13. rujna, 2019.
BOGDANOVCI

U općini Bogdanovci, koja obuhvaća Bogdanovce, Petrovce i Svinjarevce, u proteklih je godinu dana realiziran niz projekata kojima čelništvo želi unaprijediti uvjete života stanovnicima.

Kako je istaknuo načelnik Marko Barun, aktivnosti su odrađene ili započete na temelju odlične komunikacije sa stanovništvom.

- Kada je riječ o pitanjima koja ljude muče u svakodnevnom životu najbolji je put čuti izravno od njih o čemu se radi i naći adekvatan način kako bismo riješili sve što možemo. Tako smo prije nekoliko dana održali i javnu tribinu na kojoj sam mještane upoznao s planom uređenja središta Bogdanovaca i ozelenjivanjem javnih površina. Bogdanovci su u Domovinskom ratu sravnjeni sa zemljom, dali smo veliki doprinos u obrani Vukovara, ljudi su se vratili, kuće su sagrađene i držim kako zaslužujemo urediti mjesto na pravi način - rekao je Barun. Pojasnio je kako se u samom središtu mjesta nalaze zgrada Općine, vrtić, ambulanta, crkva, spomen-dom, spomen-obilježje i trgovina, međutim, imaju problema kada je riječ o sigurnosti sudionika u prometu, i zato ga žele trajno riješiti. Tvrtka Torzo d.o.o. izradila je vizualizaciju, odnosno idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje uređenja središta i koje je predstavljeno na tribini.

- U blizini je i područna škola, pa je pitanje sigurnosti prometa, koji je u posljednje vrijeme povećan, ključno u ovom trenutku, jer nam ništa ne može biti važnije od sigurnosti naših najmlađih. Uredit ćemo prilaz svim institucijama, ali i parkirališta, tako da vozači ne bi izlazili izravno na glavnu cestu. Imamo dobru suradnju s PU vukovarsko-srijemskom i nadam se kako ćemo projekt uspjeti realizirati najkasnije na proljeće, ako nam to vremenske prilike ne dopuste ranije - poručio je.

Dodao je kako plan obuhvaća i sadnju hortikulture, jer žele biti zelena općina. S obzirom na to da im trenutačno na javnim površinama nedostaje drveća, odlučili su sredstvima Općine financirati sadnju ukrasnog bagrema ili japanske trešnje, o čemu će konačan sud donijeti mještani. Želja čelnika je posaditi drveće koje je lijepo i lako za održavati, ali ne nešto veliko i čije bi korijenje vremenom stvorilo probleme, posebice kada je riječ o brojnim kabelima koji su ispod zemlje.

Barun je naglasio kako će se posvetiti i rekonstrukciji vrtića, koji djeluje kao područni objekt Dječjeg vrtića Vukovar 1.

- Kada sam 2017. preuzeo dužnost načelnika imali smo samo poludnevni boravak i šestero djece. Sada ih, pak, na cjelodnevnom boravku imamo 22, s tim da postoji i lista čekanja, budući da nemamo dovoljno prostora. Nužna nam je rekonstrukcija, ali i proširenje, pa smo prijavom EU projekta osigurali pola milijuna kuna za radove koji obuhvaćaju struju, vodu, plin i stolariju te obnovu dječjeg igrališta - naveo je Barun, pojašnjavajući kako je javna nabava završila, a u suradnji s roditeljima i ravnateljicom vrtića dogovorit će kada će i kako obaviti radove, jer tada djeca neće moći pohađati vrtić u tom objektu. Istaknuo je kako je pozitivno iznenađen povećanjem broja djece vrtićke dobi, što im je dodatna obveza da ulažu što više u najmlađe koji su budućnost Bogdanovaca.

Kompletno je obnovljena građevina Hrvatskog doma Svinjarevci koja je godinama stajala nedovršena, a svečano je otvorena 17. svibnja.
- Obnovu smo financirali svojim sredstvima, svjesni kako će dom koristiti sve udruge i sjedište je kulturnih događanja. Iz sličnih smo razloga obnovili i lovačke domove - zaključio je Barun.

Dragana Korpoš
Načelnik ističe kako osluškuje želje mještana i nastoji riješiti ono što ih muči u svakodnevnom životu
LED rasvjeta
Barun je rekao kako im prošao EU projekt za postavljanje LED rasvjete, važan zbog uštede, ali i očuvanja ozonskog omotača. Kako nisu dobili dovoljno novca kako bi ‘pokrili’ cijelu općinu, prijavit će se na novi natječaj sa željom da to pitanje riješe do kraja 2021. godine.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike