Osijek
SKUPŠTINA ŽUPANIJE

Vijećnici prihvatili da Županija preuzme nekretnine OLT-a
Objavljeno 13. rujna, 2019.
Vijećnici su na adresu Ministarstva prosvjete uputili požurnicu vezano uz početak gradnje Srednje škole u Donjem Miholjcu

Jučerašnja Skupština Osječko-baranjske županije kao da je propitkivala odnose države, Županije i Grada Osijeka. Naime u nekoliko točaka dnevnog reda trebale su se donijeti odluke kojima se rješavaju međusobni odnosi.

Jedna od njih je i ona kojom se Osječko-baranjska županija, kako smo to već pisali, nominira za zemljište neiskorištenog prostora bivšeg industrijskog kompleksa OLT-a, koji je u vlasništvu države i koja ih može darovati. Županija bi, koristeći sredstva EU fondova, ondje realizirala projekte koji su od općeg javnog, socijalnog i kulturnog interesa, odnosno sagradila cijeli niz stambenih, društvenih (između ostalog i zatvoreni olimpijski bazen!) i gospodarskih sadržaja. No prije toga valja poštovati proceduru, koja kaže da se Županija mora odreći potraživanja od države u visini vrijednosti darovane imovine.

Dio oporbenih vijećnika tomu se usprotivio smatrajući da se ne može smatrati darovanjem ako Županija prije toga mora nešto platiti. Ali razoružala ih je informacija kako Županija nema potraživanja prema državi, ali da je i tom slučaju nužno potpisati dokument o odricanju.

Na drugom primjeru vijećnici su prihvatili izmjene Prostornog plana Osječko-baranjske županije, a radi gradnje Gospodarskog centra i novog Kliničkog bolničkog centra u Osijeku. Kako u planovima lokalne (gradske) razine nisu definirane površine za gradnju i uvjeti provedbe za te zahvate ili oni znatno otežavaju njihovu realizaciju, usvojena je izmjena PP-a. Na taj način Županija će imati mogućnost planiranja zahvata od značenja za Županiju neovisno o planovima lokalne razine, čime se proceduralno znatno olakšava realizacija.

U oba slučaja postavilo se i pitanje uloge Grada Osijeka - jer sve tri lokacije su na njihovu području. Pojašnjenje je kako se Grad Osijek ni u jednom slučaju ne isključuje od suradnje i partnerstva, ali Županija ovako dobiva više prostora za jednostavniju i učinkovitiju proceduru pri prijavljivanju na EU fondove.

Naposljetku vijećnici su odlučili da se na adresu Ministarstva prosvjete uputi požurnicu vezano uz početak gradnje Srednje škole u Donjem Miholjcu. Sredstva su i u županijskom i u državnom proračunu osigurana, jedino se još čeka zeleno svjetlo ministrice.

- A ono je nužno jer postojeća škola u Donjem Miholjcu postala je opasna za učenike - stoji u obrazloženju.

Dario Kuštro
BEZ MINA ZA ČETIRI GODINE
Župan Ivan Anušić je, uobičajeno, odgovarao na pitanja vijećnika, izdvajamo ono o minski sumnjivim površinama. “Njih je na području županije još 52 četvorna kilometra, poglavito uz rijeku Dravu i na području Kopačkog rita, koji bi trebali biti oslobođeni mina u sljedeće četiri godine. No valja naglasiti kako su sve poljoprivredne i javne površine u našoj županiji oslobođene mina”, istaknuo je župan.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike