Osijek
U ŽUPI SV. ĆIRILA I METODA

Studentima sobe u najam, a uvjet je preporuka župnika
Objavljeno 13. rujna, 2019.
Najamnina sobe, zajedno s režijskim troškovima, iznosi 1000 kuna, uz obvezno potpisivanje ugovora

Potraga studenata za stanovima i sobama u Osijeku u punom je jeku. U ponudi su brojni smještajni kapaciteti, a velika većina već ih je iznajmljena. Kako akademska godina počinje tek u listopadu, studenti koji još uvijek nisu odabrali gdje će živjeti i neodlučni su u odabiru, imaju dodatnu opciju. Naime, oglasima o najmu na društvenim mrežama nedavno se pridružio još jedan – onaj Župe sv. Ćirila i Metoda, odakle pozivaju studente da unajme jedan od ukupno deset kreveta u pet raspoloživih soba. No uz određene uvjete.

Naime, dobrodošli su samo muškarci koji su uz to studenti katolici. I to nije sve - "ulaznica" za sobu preporuka je njihova župnika. O tom neobičnom oglasu porazgovarali smo sa župnikom Alojzom Kovačekom, od kojeg doznajemo da je upita za stanovanje u prostorima Župe već bilo, no ne i iznajmljivanja soba.

- U tom prostoru živjele su časne sestre i nakon deset godina službe odlučile su se vratiti u Italiju. Prostor koji je potpuno uređen ostao je neiskorišten i razmišljali smo da li da ostane prazan ili da ga ponudimo studentima. Sobe su uredne, izdajemo ih prema određenim uvjetima i vjerujemo da će biti izdane. Svatko tko želi rasti u vjeri dobro je došao - poručio je župnik, u čijoj se župi ni jedna soba nikada prije nije izdavala. Sad ih je u ponudi pet i svaka od njih ima na raspolaganju dva kreveta. Ondje je i kuhinja te dnevni boravak. Dobra je strana što je župa u blizini kampusa, sobe su uredne i čiste, ipak, kako je riječ o župnom prostoru, moraju se poštovati određena pravila. Naime, nužno je poštovati kućni red, ne organizirati tulume i sl. Ondje je, kaže župnik, prostor za stolni tenis i stolni nogomet čije je korištenje dopušteno.

- Onaj student koji želi učiti ima pravo na mir i tišinu. Inače, bilo je upita zašto ne primamo djevojke. Smatramo da to nije primjereno s obzirom na to da su u župi tri svećenika, i nije riječ ni o kakvoj diskriminaciji, ni glede spola ni glede vjere. Naravno da ćemo sobe izdati nekome tko živi u katoličkoj vjeri - dodao je župnik Kovaček, objasnivši da je najam prema svim propisima, odnosno uz potpisivanje ugovora i, naglasio je, plaćanje poreza.

Dodao je da je ovaj oblik iznajmljivanja tek pilot-projekt. Naime, već sljedeće godine, u dogovoru s Đakovačko-osječkom nadbiskupijom, prostor bi se iznajmljivao isključivo siromašnim studentima. Za sada soba ima svoju cijenu, i to 1000 kuna, u što su uključeni režijski troškovi. Uzevši u obzir prijašnje režije, dok su ondje bile časne sestre, župnik Kovaček izračunao je da su iznosile oko 4800 kuna.

- Časne sestre vodile su računa o tome koliko troše. Ne mogu unaprijed znati koliko će trošiti, no smatramo da je navedena cijena sasvim korektna. U prostoru smo promijenili i rasvjetu, odnosno stavili LED rasvjetu da bi režije bile što manje. Cijena je takva da doslovno pokriva "amortizaciju". Nisam ekonomski stručnjak, no smatram da je cijena realna. Inače, nadamo se da ćemo dogodine prostor iznajmljivati siromašnijim studentims, dakako onima koji rastu u vjeri i s Crkvom - poručio je župnik Kovaček.

Stoga onaj tko se nije snašao u potrazi za studentskim smještajem, a ispunjava uvjete navedene u oglasu na Facebook stranici župe i župnika Kovačeka još uvijek se stigne javiti i osigurati si mjesto.

Marija Mihelić
Dugogodišnja praksa u Zagrebu
U “razgovor” na društvenim mrežama uključili su se drugi i dali primjere iz drugih gradova. Primjerice, u Zagrebu je najam soba za studente u župama dugogodišnja praksa. Vesna M. napisala je kako njezino dijete već šest godina živi u domu kod časnih sestara, također uz preporuku župnika.

- Nema alkohola, cigareta, tuluma, posjeti se primaju u dnevnom boravku. Cijena je 100 eura cijele godine - napisala je Vesna M.
Najčitanije iz rubrike