Tehno
TEST: HUAWEI P30

Po uzoru na većeg brata donosi brojne mogućnosti
Objavljeno 13. rujna, 2019.
Posebno veseli čitač otiska prsta ugrađen u zaslon koji svoj posao odrađuje fantastično

Trend izdavanja nekoliko flagship modela već je neko vrijeme prisutan. Nekako, po nama taj je trend prvi pokrenuo Sony sa svojim jednim top-modelom i drugim kompaktnim. Iako se Sony tog recepta više ne drži kao pijan plota, jer danas nudi nazivno dva različita modela Xperia 1 i Xperia 5, ideja je i dalje prisutna, a osobitu ju je prigrlila konkurencija. Već nekoliko godina gledamo kako eminentni svjetski proizvođači pametnih telefona umjesto jednog, nude čitave serije svojih flagship telefona. Jedna od zanimljivih serija koja je svakako izazvala golem interes je i ona koju nudi Huawei.


Prvi top-model P30 Pro već smo imali prilike probati, a sada već nekoliko mjeseci testiramo manjeg, povoljnijeg i nazivno slabijeg P30. Međutim, kako smo u dužem razdoblju testiranja telefona otkrili – ovo je itekako moćan model koji gotovo ni po čemu nije inferiorniji.

Dizajnerski isti

Huawei P30 dizajnom se dakako ugledao u svog moćnijeg modela iz serije – P30 Pro. Laik će čak i teško prosuditi koji je koji model, no razlike ipak postoje. Staklo-metal dizajn usavršen je i definitivno u rukama ostavlja najbolji dojam do sada. Jako nam se sviđa što u paketu s telefonom, osim punjača i slušalica, stiže i silikonska maska za telefon. Zaštitna maskica gotovo je prva stvar koju za svoj telefon kupi, uvjereni smo 99 % korisnika. Tako i sami nakon kupnje nekog telefona prva stvar koju radimo je kupnja maskice. Uz P30 te smo radnje pošteđeni, jer uz telefon stiže originalna, poprilično kvalitetno izvedena i savršeno krojena maskica. Dimenzijama telefon je manji od P30 Pro, a nama osobno sviđa se ova kompaktnost. Gledano u konkurenciji, dimenzijama P30 najsličniji je modelu S10 od Samsunga. Jedna stvar nam je na P30 izazvala pravo oduševljenje. Naime, na donjoj strani se uz USB-C konektor i glavni zvučnik, smjestio i 3,5mm audioizlaz kojeg veći i bolji P30 Pro nema. Tipke donose standardnu postavu, na desnoj strani su gumb kontrole glasnoće i crveno istaknuta tipka za uključivanje/isključivanje uređaja. Uključivanjem telefona dočekuje nas raskošni AMOLED zaslon istih specifikacija kao i P30 Pro, ali manje dijagonale. Dijagonala 6,1 inč i omjer od 19.5:9 uz rezoluciju od 1.080 x 2.340 donose prikaz na razini top-modela kakav i očekujemo. Posebno veseli čitač otiska prsta ugrađen u sam zaslon koji svoj posao odrađuje fantastično.

Kamera kao u priči

Prošlogodišnji P20 imao je jednu manje kameru od P20 Pro, a P30 po istom receptu ima jednu kameru manje od P30 Pro. Međutim, ovo jednu manje ne znači da ih nema dovoljno, štoviše i dalje ih ima - četiri! Tri straga i jednu sprijeda. Sprijeda ima istu 32MP f/2.0 selfie kameru s podrškom za 1080p video kao i P30 Pro. Tri kamere na leđima čine glavna 40MP f/1.7 s PA*DAF i laserskim autofokusom. Ona zadano sabijanjem 4 piksela u 1 snimak 10MP fotografije, no možete snimati i 40MP fotke, koje će malo kome trebati, pa je zadani režim preporučljiv. Tu je i 16 MP, f/2.2 ultrawide širokokutna kamera te 8 MP, f/2.4, 80mm (telefoto) kamera s podrškom za 3x optički zum. Ova je kamera ujedno i jedina s OIS-om ovdje. Fotografijama nema premca i bespredmetno je o njima raspravljati. Huawei se već više puta dokaza kao majstor fotografije. Pa iako je fotografski nešto slabiji nego P30 Pro, P30 je također u vrhu po onom što nudi, pa ako vam je fotografija najvažniji kriterij – P30 je telefon kojeg morate provjeriti. Od videozapisa, P30 snima 4K video pri 30fps, 1080p pri 60 fps te SloMo pri 960fps video u 720p kvaliteti.

Leti, leti, leti P30


Huawei P30 pokreće Android 9 i EMUI 9.1 sučelje iz Huaweia preko njega. Iako donekle osvježeno i to ponajprije iznutra, već je viđeno i dobro nam poznato. Rad je fluidan, korištenje intuitivno, mogućnosti pregršt. Ispod vanjštine Huawei P30 Pokreće isti 7-nanometarski Kirin 980 s osam jezgri i 6 GB RAM-a koji pokreće i P30 Pro. Dakle razlike između top-modela P30 Pro i P30 nema. Baterija će pogurati sigurno dan, a ako ste imalo obziran korisnik možete računati na dva. Jedina stavka koja nam nedostaje na P30 su stereo zvuk, jer imamo samo jedan glavni zvučnik s donje strane, te FM radio, jer 3,5mm utor je tu. Za kraj, cijena od oko 4000 kuna osjetno je povoljnija od P30 Pro. Prema svemu tome gledano ovaj telefon zaslužuje naše preporuke!


Marin Režić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike