TvObzor
BOOKSMART

Moderna, zabavna i mrvicu drukčija komedija o odrastanju
Objavljeno 13. rujna, 2019.
KOMEDIJA. R: OLIVIA WILDE. U: KAITLYN DEVER, BEANIE FELDSTEIN, BILLIE CATHERINE LOURD, DIANA SILVERS

Svake godine američka kinematografija snimi jedan, ponavljam samo jedan, veći od života, film o odrastanju. Da ne bi bilo zabune, Ameri godišnje snime na desetke takvih naslova, no samo jedan u konačnici postane miljenik kritike. Prošle godine bio je to "Osmi razred". Godinu ranije titulu je odnijela "Lady Bird", prije toga mogli smo uživati u "The Edge of Seventeen", "The Spectacular Now", a ako se zagledamo u ne baš tako davnu prošlost, ne treba zanemariti ni danas kultne naslove poput "Superbad", "Igby Goes Down" ili pak "Svijet duhova".

Ovogodišnji dobitnik te titule, za sada je, s razlogom, "Booksmart", redateljski prvijenac glumice Olivije Wilde. Dvije akademska superzvijezde i najbolje prijateljice uoči završetka srednje škole shvate kako su trebale manje raditi, a više se zabavljati. Zato odluče četiri godine propuštenih tuluma nadoknaditi za jednu noć. A kako to obično biva, jer ne zaboravimo kako je ipak u pitanju sedma umjetnost, tijekom njihove noći za pamćenje dogodit će se mnoštvo komičnih situacija koje ponekad izlaze izvan okvira čudnih tinejdžerskih zabava milenijaca, u kojima su golotinja, psovanje i ljudske izlučevine standard. Wilde svojim likovima pristupa humano - glumci u filmu izgovaraju stvarne rečenice - a ne za razliku od ostalih kolega u Hollywoodu koji se bave teen populacijom, što je zapravo najveća prednost ovog filma. Jer ako pogledate bilo koji teen film ili seriju, osim već spomenutih, današnja mladež posljednjih godina prikazana je kao gomila čudaka zarobljenih na krivom planetu spremnih na svakakve gadosti.

Najveći dobitak filma svakako je glavni glumački dvojac: Beanie Feldstein, koja je sličnu ulogu odigrala i u Greta Gerwigovoj "Lady Bird", i Kaitlyn Dever, kojoj je ovo već peti naslov u kojemu je gledam, a da me oduševljava. "Mrlje od trave", "Privremeni dom", "Detroit", "Beautiful Boy" i "Booksmart". Tko bi rekao da će mala Eve Baxter iz serije "Posljednja crta obrane" biti jedan od najvećih glumačkih talenata u Hollywoodu.

Nikola Kučar
Najčitanije iz rubrike