Sport
PORAZ NA STARTU KVALIFIKACIJA

Tko umjesto Gračana?
Odlazak koji je stigao
dva mjeseca prekasno
Objavljeno 12. rujna, 2019.
Gračanova zamjena na poziciji izbornika U-21 hrvatske reprezentacije znat će se kroz narednih desetak dana

Nenad Gračan podnio je ostavku na mjesto izbornika mlade U-21 reprezentacije nakon poraza od Škotske u Šibeniku (1:2) na startu kvalifikacija u Skupini 4 za odlazak na Europsko prvenstvo 2021. godine.

Hrvatska je ugostila Škotsku, koja nakon preokreta u završnici kući putuje sa sva tri boda.

Naši mladi nogometaši poveli su već u 10. minuti preko Sandra Kulenovića. Taj rezultat bio je sve do 81. minute kada je McLennan izjednačio, a osam minuta kasnije isti je igrač postigao i drugi pogodak.

Šuker ostao, Gračan ne
Odmah nakon utakmice Nenad Gračan ponudio je ostavku izvršnom direktoru HNS-a Marijanu Kustiću. Vodstvo HNS-a barem onaj dio koji je bio u Šibeniku bio je zatečen takvim potezom Gračana. No, čini se kako je to potez koji je mogao iznenaditi samo vodeće ljude Saveza. Ako su i oni iznenađeni. Jer Gračan nije dao ostavku samo zbog jednog poraza. Prethodio mu je ljetošnji nastup na Europskom prvenstvu gdje Hrvatska unatoč velikim očekivanjima nije prošla skupinu,uz dva poraza i remi s Englezima u utakmici koja ništa nije odlučivala. Nakon toga Europskog prvenstva, održanog krajem lipnja, predsjednik HNS-a Davor Šuker pokrenuo je postupak Gračanove smjene. Na njegovo mjesto Šuker je predložio Gorana Tomića, ambicioznog trenera Lokomotive. Međutim, Izvršni odbor odbio je taj predsjednikov prijedlog davši potporu Gračanu i u novom ciklusu što su mnogi ocijenili prvim korakom prema rušenju Šukera s mjesta predsjednika HNS-a. Tri tjedna kasnije, Šuker je i dalje u sedlu. Gračan više nije.

Profil U-21 izbornika
Mnogi su tada Šukerov prijedlog za Gračanovom smjenom ocijenili jednim od najboljih tijekom njegove sada već sedmogodišnje vladavine. Gračan jednostavno nije ulijevao povjerenje javnosti premda je postao tek treći izbornik koji je U-21 reprezentaciju Hrvatske odveo na završnicu Europskog prvenstva. No, ono što je prikazala na njemu vrlo potentna generacija od kojih je dio igrača već preselio kod Zlatka Dalića (Vlašić, Brekalo, na širim popisima su bili i Posavec, Benković, Halilović nap.a) bilo je nedovoljno. Nismo sigurni kako u HNS-u točno znaju kakav profil izbornika U-21 reprezentacije traže i žele. Činjenica je kako su nas na završnicu U-21 europskih prvenstava odvela trojica iskusnih trenera (Ivo Šušak, Martin Novoselac i kao posljednji Nenad Gračan nap.a). U nekoj idealnoj strukturi na mjestu izbornika mlade reprezentacije stvara se budući izbornik A selekcije kakav je bio slučaj sa Slavenom Bilićem i Nikom Kovačem ili što je primjerice Engleska dobila u Garethu Southgateu. No, iskustva najvećih europskih i svjetskih selekcija koji su uspješni s mlađim uzrastima ne mogu pretjerano pomoći niti smo sigurni kako itko od njih ima model koji valja kopirati. Uzmomo za primjer one najbolje, europske prvake Španjolce. Trenutno najbolji igrač mlade reprezentacije stvoren je izvan La Lige. Izbornik reprezentacije je izvjesni Luis de la Fuente Castillo, trener Gračanov vršnjak (godinu dana čak i stariji nap.a), koji u trenerskoj karijeri osim niželigaša vodio drugu momčad Athletic Bilbaoa, a prvo (i jedino) sjedanje na klupi kluba iz Primere, Alavesa, završilo je nakon manje od tri mjeseca. S takvim tankim životopisom 2013. godine preuzeo je mjesto izbornika U-19 reprezentacije s kojom je 2015. osvojio naslov europskih prvaka. Na mjestu U-21 reprezentacije u srpnju prošle godine, zamijenio je Alberta Celadesa, koji je tada otišao za pomoćnika Julenu Lopeteguiu u madridski Real. Inače, Celades je jedino trenersko iskustvo imao na klupama mlađih selekcija Španjolske. Slične slučajeve danas Hrvatska ima sa Joe Šimunićem (U-19) i Ognjenom Vukojevićem (U-20). Premda su obojica bili pomoćnici i to izbornicima A reprezentacije, njihova imenovanja dočekana su uz priličnu skepsu i kritiku.

Krešimir Lacković
Nenad Gračan

bivši izbornik U-21 reprezentacije

Nakon ovog poraza moramo sagledati neke stvari, može se nešto naučiti. Na sljedećem će okupljanju biti mnogo jasnija situacija oko pojedinaca, neki će imati veće minutaže i stabilizirati se u svojim klubovima.
Gračanov odlazak već je bio na dnevnom redu IO HNS-a, koji tada nije prihvatio Šukerov prijedlog za smjenom
Možda ste propustili...

SUPERSPORT PRVA NOGOMETNA LIGA - 26. KOLO

BSK nije mogao pomoći sebi, ni susjedu iz Gradskog vrta

BIVŠI ENGLESKI IZBORNIK BORI SE S OPAKOM BOLEŠĆU

Portugalci i Francuzi odaju počast Erikssonu

Najčitanije iz rubrike