Novosti
DOLAZE BAVARSKI TURISTI

Biciklima kroz Đakovštinu i Baranju, do Iloka i Požege
Objavljeno 12. rujna, 2019.
Njemačke će turiste u Slavoniji voditi zvijezda Bavarskog radija Toto Gaitanides

Za nekoliko dana, konkretnije, u nedjelju, 15. rujna, stići će u Slavoniju još jedna skupina njemačkih gostiju u organizaciji minhenskog touroperatora I.D. Riva Tours i Bavarskog radija, koja će Slavoniju, Baranju i Srijem obilaziti biciklima.


Njemačke turiste vodit će, baš kao i prošle godine, zvijezda Bavarskog radija (Bayerischen Rundfunks) Toto Gaitanides, specijalist za vođenje biciklističkih tura. Gaitanides je vodio mnoge biciklističke ture, gotovo po cijelom svijetu. Podsjetit ćemo na prošlogodišnji poziv slušateljima Bavarskog radija da krenu u otkrivanje Slavonije: "U proteklih 25 godina naši slušatelji i gledatelji imali su prilike na dva kotača proći kroz kanadski Rockies, Casablancu, Atenu, Istanbul i Napulj, tunisku i španjolsku obalu, Siciliju... Posjetili smo Sardiniju i Kretu. Jedva da postoji južno područje koje nismo prošli uzduž i poprijeko na dva kotača, međutim, nedostaje nam potpuno nepoznata regija..." Prošle godine prva organizirana skupina gostiju iz Bavarske prokrstarila je na biciklima istokom Hrvatske. Ove godine plan je putovanja gotovo identičan. Nakon posjeta Zagrebu, 15. rujna gosti autobusom dolaze do mjesta Savski Dol, odakle će se biciklima voziti do Đakova, gdje će posjetiti katedralu i Ergelu. Baza u iduća tri dana bit će hotel Patria u Belom Manastiru, iz kojega će polaziti u dnevne biciklističke obilaske baranjskog vinogorja, Kopačkog rita, Vukovara, Vučedola i Iloka, naravno, uz uživanje u gastronomskoj i vinskoj ponudi. Dva dana će potom bavarski gosti biciklirati požeškim krajem, uz posjete Geoparku Papuk, Kutjevu i poznatom kutjevačkom podrumu iz 1232. godine. U petak, 20. rujna, biciklistički turistički posjet Slavoniji završit će večerom u restoranu Zlatni lug.


I.D. Riva Tours jedan je od rijetkih touroperatora na njemačkom tržištu koji je u svoju ponudu odmora uvrstio slavonska odredišta, ponajviše zahvaljujući želji svoga vlasnika Selimira Ognjenovića da potakne turistički razvoj Slavonije i Baranje.


- Ove godine u Slavoniju ćemo dovesti do tisuću gostiju. To je bio naš prvi cilj kada smo krenuli u ovaj projekt turističkog promoviranja Slavonije u Njemačkoj kao "najveće hrvatske tajne", kako su istok Hrvatske u svojim reportažama nazvale novinarke lista Münchner Merkur. Mi smo Slavoniju "otvorili" i ta priča ide dalje - kazao nam je Ognjenović.


Ovaj dolazak Bavaraca drugu godinu mogao bi biti znak u kojem bi se smjeru mogao razvijati cikloturizam na području Slavonije, Baranje i Srijema, s obzirom na to da je riječ o biciklistima doista zanimljivom području, koje obiluje stazama za brdski biciklizam, ali i manje zahtjevnim cestovnim ravničarskim rutama.


Osječko-baranjska županija mnogo ulaže u razvoj turizma općenito, a potom i cikloturizma. Direktorica TZ-a Osječko-baranjske županije Ivana Jurić naglašava da je cikloturizam sigurno jedan od najperspektivnijih proizvoda.


- Cikloturizam objedinjuje enogastro, kulturnu ponudu, prirodne vrijednosti, sportsku ponudu... Proteklih godina mnogo je uloženo u infrastrukturu potrebnu za razvoj cikloturizma, a pred nama je ulaganje u marketing i promociju naših destinacija, kao i stvaranje novih dodatnih usluga za cikloturiste kroz različite projekte, poput Europske Amazone - kaže Jurić.


Ona podsjeća kako su cikloturisti u pravilu obrazovani ljudi koji se unaprijed pripremaju za dionice koje će proći, pripremaju se za destinacije koje će posjetiti, istražuju...


- Za nas je dodatni stimulans i činjenica da je EuroVelo 6, ili podunavska biciklistička ruta, 2018. godine proglašena najboljim EuroVelo pravcem. Naš dio tog biciklističkog pravca još uvijek nije dovoljno promoviran i mi tu vidimo priliku za novu promociju i stvaranje turističkih paketa - ističe Jurić.


Cikloturistima iz inozemstva svakako je na vožnji Podunavljem nezaobilazan dio Baranja, Erdutski dunavski "poluotok", Vukovar i Ilok. Baranja je za sada prepoznata kao odlična biciklistička destinacija.


- Nama su svakako važni cikloturisti, koji su na proputovanju kroz Baranju na podunavskoj ruti. Odsjedaju u našem kampu, u nekom OPG-u ili hotelu, uživaju u vinima i večerama u restoranima... No također su nam važni gosti koji dolaze u Baranju na nekoliko dana i biciklima odlaze na izlete do Batine, vinskih podruma, restorana ili Kopačkog rita - kaže direktor TZ-a Baranje Matej Perkušić.
Nimalo slučajno, još je prije šest godina osmišljen projekt Wine & Bike Tour Erdut, manifestacije koja povezuje kulturne sadržaje - kazališne predstave i koncerte u vinogradu s biciklističkom utrkom kroz erdutsko vinogorje i svakako s odličnim vinima.


Igor Mikulić
Selimir Ognjenović

vlasnik I.D. Riva Toursa

Ove godine u Slavoniju ćemo dovesti do tisuću gostiju. To je bio naš prvi cilj kada smo krenuli u projekt turističkog promoviranja Slavonije u Njemačkoj, kao "najveće hrvatske tajne". Mi smo Slavoniju "otvorili" i ta priča ide dalje.
Možda ste propustili...

MINISTAR ZDRAVSTVA VILI BEROŠ

U svibnju kreću preventivni pregledi

20. TRAVNJA U HOTELU SHERATON U ZAGREBU

Predstavljanje uglednih škola