Regija
U SKLOPU PROJEKTA MODERNIZACIJE

Savski nasip ojačava se na dionici Topola - Županja
Objavljeno 12. rujna, 2019.
Vrijednost je 17,32 milijuna kuna, cilj - veća sigurnost zaštite od poplava
ŽUPANJA - Radovi na modernizaciji savskih nasipa stigli su i do Županje. Naime, nakon katastrofalnih poplava koje su poharale istok županjske Posavine, Hrvatske vode su u svibnju 2017. krenule u modernizaciju dionice lijevoobalnih savskih nasipa od Račinovaca do Nove Gradiške ukupne dužine 236,7 kilometara. Cilj je projekta povećanje sigurnosti zaštite od poplava dodatnim ojačanjem temeljnog tla nasipa protiv hidrauličkog sloma te učinkovitija provedba mjera obrane od poplava, i to izgradnjom izdignutog servisnog puta iznad razine terena u zaobalju, kojim će se omogućit doprema materijalnih sredstava i ljudstva pri provedbi interventnih mjera obrane od poplava. Osigurat će se dodatni prostor za prirodno zadržavanje vode u inundacijskom području rijeke Save. Riječ je o najvećem infrastrukturnom projektu zaštite od štetnog djelovanja voda u posljednjem desetljeću. Vrijedan je 369.744.025 kuna, od čega su 314.282.421 nepovratna europska sredstva, a nacionalnu komponentu osiguravaju Hrvatske vode.
Pristup nasipu
Unutar projekta modernizacije nasipa je i dionica Topola - Županja, gdje se izvode radovi na izgradnji bermi (ravnina koja prekida kosinu nasipa radi nje­gova pojačanja, nap. a.) sa servisnim putem i plošnim drenom uz nožicu nasipa, čime se postiže dodatno opterećenje temeljnog tla i direktan pristup nasipu u svrhu povećanja sigurnosti zaštite od poplava.

- Trasa berme se pruža u smjeru zapada, od naselja Topola prema gradu Županji. Berma u cijelosti prati trasu postojećeg lijevoobalnog savskog nasipa. Na trasi projektirane berme nalaze se dvije postojeće rampe za pristup inundaciji, na koje se projektirana berma priključuje - pojašnjavaju u Hrvatskim vodama.

Na dionici Topola - Županja predviđene su sljedeće aktivnosti: iskop selektiranog i neselektiranog materijala iz nalazišta materijala koje se nalazi u inundacijskom pojasu uzvodno od mosta za Orašje, transport i deponiranje zemljanog materijala u zaobalje, dovoz i deponiranje kamenog materijala na privremeni deponij u zaobalje te izgradnja berme u na etapi I., u duljini od jedan do dva kilometra, ovisno o vremenskim prilikama. Drveće koje se nalazi u pojasu izgradnje berme uz nasip bit će posječeno i deponirano na lokaciji u dogovoru s Hrvatskim šumama koje gospodare drvnom masom.

Radove izvodi Zajednica ponuditelja: Sokol Vinkovci, Jet Set Vrbanja i Meixner Zagreb. Vrijednost ugovora je približno 17,32 milijuna kuna.

Kasni provedba
Osim u Vukovarsko-srijemskoj županiji na dionicama Topola - Županja i Crpna stanica Konjuša - Topola, radi se i u Brodsko-posavskoj županiji, na dionicama Jaruge - Svilaj i Zadubravlje - Klakar - Ruščica te na dionicama Slavonski Brod - Dubočac i Dubočac - Lužani.

- S obzirom na vremenske uvjete u prvoj polovici godine (visok vodostaj Save) i na dugotrajnost ishođenja upravnih akata, radovi na navedenim dionicama ne prate planiranu realizaciju. Na dionici Jaruge - Svilaj radovi su počeli u studenome 2018., na ostalih pet dionica u svibnju 2019. - ističu.

Ukupno ugovoreni iznos radova na modernizaciji iznosi oko 59 posto vrijednosti Ugovora o dodjeli nepovratnih sredstava, a od trenutno ugovorenih u iznosu od 196.354.049 kuna, izvedeni su radovi u vrijednosti 34.740.925 kuna.

Na dionicama Državna granica - CS Konjuša radovi su završeni i u tijeku je ishođenje uporabne dozvole, koja je za dionicu Klakar - Ruščica već shođena.

Marija Lešić Omerović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike