Regija
DVD-U BATINA KAMION NIJE REGISTRIRAN VEĆ DVA MJESECA

“Na gašenje požara samo
pješice, s naprtnjačama”
Objavljeno 12. rujna, 2019.
BATINA - Već drugi mjesec zaredom u garaži batinskih vatrogasaca parkirano stoji neregistrirano navalno vatrogasno vozilo.U gašenje požara, tvrde u DVD-u Batina, mogu samo pješice, s naprtnjačama na leđima.

- Ne mogu vjerovati da se ovo događa! Jedino navalno vatrogasno vozilo na području općine Draž morali smo odjaviti jer nam općinski načelnik, Stipan Šašlin, ne da novce za registraciju - žali se Đuro Molnar, predsjednik DVD-a Batina, napominjući kako registracija košta nešto manje od 4000 kuna, a oni na računu imaju ‘‘čitavih 700 kuna‘‘, nedovoljnih za normalno funkcioniranje središnjeg DVD-a na području općine.

- Budući da smo središnje društvo, poziv za intervenciju upućuju meni, a ja na telefonu moram pritisnuti ‘‘devetku‘‘, što znači da ne možemo izaći na teren jer nam kamion nije registriran - objašnjava, podsjećajući na nekoliko ovogodišnjih požarnih intervencija čije su posljedice, naglašava, bile samo manje materijalne štete upravo zahvaljujući brzoj intervenciji batinskih vatrogasaca. Jedina baranjska profesionalna vatrogasna postrojba, ona iz 30 kilometara udaljenog Belog Manastira, kaže Molnar, uvijek je brzo došla na požarište, ali je vatra već bila ‘‘pod kontrolom‘‘. Nastavlja kako su nedavno trebali dobiti jedno od 11 britanskih vatrogasnih vozila koja su postala vlasništvo nekolicine osječko-baranjskih DVD-ova i belomanastirskog JPVP-a, ali se ni to nije dogodilo.

- Naše, trenutačno neregistrirano vozilo staro je 35 godina, a ova britanska starosti su po 10 godina. Za svako od njih trebalo je izdvojiti 40.000 kuna, što je kap u moru njihove prave vrijednosti, ali načelnik je bio protiv toga. Tako nisu razmišljali drugi načelnici pa je nama namijenjeno vozilo završilo u Popovcu - tvrdi Molnar.

Problema ima još. Nekako u isto vrijeme kada je istekla registracija vozila istekli su i liječnički pregledi sedmorici članova DVD-a. Bez liječničkih pregleda ne mogu na intervenciju, a novca za preglede nema…

- Uz sve to, ostali su i neki dugovi nastali uslijed redovnih aktivnosti. Napisali smo zamolbu načelniku, prezentirali sve račune, ali smo dobili 15.000 kuna, upola manje od potrebnog. Inače, za naše redovite godišnje potrebe potrebno je 70.000 kuna - napominje Molnar, pitajući se gdje završava zakonom predviđenih 5 posto proračunskih sredstava za potrebe vatrogastva. Općinski načelnik Stipan Šašlin pak kaže kako je navalno vatrogasno vozilo prilično dotrajalo.

- Posljednjih godina sve su češći popravci, zanimljivo, uvijek kod istog majstora uz isti iznos - nastavlja, dodajući kako Općina Draž ima potpisan ugovor s belomanastirskom Javnom profesionalnom vatrogasnom postrojbom, čije intervencije plaćaju. Naglašava kako se ne može osloniti na batinski DVD, ne zbog dotrajale opreme, već zbog malog broja mladih ljudi u DVD-u. Budućnost vatrogastva u Općini Draž vidi u baranjskoj profesionalnoj vatrogasnoj postrojbi čije je osnivanje, neslužbeno saznajemo, moguće do kraja ove godine. Potvrđuje kako je DVD-u Batina prije tri mjeseca isplaćeno 15.000 kuna, ali se i on pita gdje je novac.

- Sigurno je da se ne zalažem za gašenje DVD-a Batina, a dokaz je i obnova tamošnjeg vatrogasnog doma koju sufinanciramo zajedno s Demokratskom zajednicom Mađara Hrvatske - ističe Šašlin, premda Molnar tvrdi kako nikakvog sufinanciranja nema, već se to čini isključivo zahvaljujući DZMH-u. Šašlin podvlači kako se pridržava zakonskih obveza i 5 posto od iznosa proračuna izdvaja za potrebe vatrogastva. Dobro obaviješteni vatrogasni izvori tvrde kako je DVD Batina dobro vatrogasno društvo, prilično djelotvorno. Djelomično problem vide u životnoj dobi pojedinaca i redovitim, često fizički teškim poslovima koje obavljaju kod svojih poslodavaca, nakon kojih ne mogu pružiti svoj ‘’vatrogasni maksimum’’.

Ivica Getto
Posljednjih godina sve su češći popravci - uvijek kod istog majstora uz isti iznos, kaže načelnik Šašlin
Možda ste propustili...

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

PREDSTAVLJAT ĆE VUKOVARSKO-SRIJEMSKU ŽUPANIJU

Kazalište Županja i Scena Martin na državnim festivalima

Najčitanije iz rubrike