Dome slatki dome
SUVREMENO STANOVANJE

Klasični stilovi uvijek u modi
Objavljeno 12. rujna, 2019.
Na tržištu se mogu naći replike namještaja koji osnovu vuče iz određenog stila

Klasika je vječna, pa tako i klasični stilovi uređenja interijera imaju svoje vjerne sljedbenike, koji i u 21. stoljeću žele osjetiti duh prošlih vremena. Profinjenost, elegancija, ljepota i kvaliteta materijala, osobitost izrade, koja elemente namještaja čini tako posebnima, samo su neki od razloga zašto odabrati klasični stil uređenja doma.

Rezbarije
Izvorni komadi namještaja iz pojedinih stilskih razdoblja imaju visoku cijenu i nisu lako dostupni, no na tržištu se mogu naći replike namještaja ili novodizajnirani komadi koji osnovu vuku iz određenog stila, a prilagođeni su potrebama suvremenog stanovanja. Takva vrsta klasičnog namještaja je najpopularnija, a pogotovo među mlađim generacijama, koje žele spojiti profinjeno stanovanje s modernim načinom života. Barok karakterizira dinamičnost forme te igra svjetla i sjene. Materijali se obrađuju na način da svaki element naglašava pokret i zakrivljenost, a dodatno se ukrašavaju plemenitim materijalima, poludragim i dragim kamenjem, sedefom itd. Dekoracijama u kombinaciji s drvom dolazi do punog izražaja refleksija svjetla, koja dinamizira elemente namještaja, a barok time ispunjava svoje osnovne namjere. Istančane rezbarije, bogate intarzije, vitki stupovi i zakrivljene linije čine barok osobitim i popularnim sve do danas.

Umjerenije linije
Empire stil obilježavaju strogost i raskoš. Kao inspiracija “modernog” klasičnog namještaja, nudi umjerenije linije s istaknutim detaljima tog stila, kao i kvalitetne vrste drva od kojega se takav namještaj izrađuje. Bidermajer karakteriziraju praktičnost i skromnost u odnosu prema prethodnom stiul, ali je istovremeno udoban i komforan, što se osobito vidi po garniturama zs sjedenje. Naglašena je intimnost i funkcionalnost, što je osnovni razlog popularnosti tog stila sve do danas. Na bidermajer su utjecali svi prethodni stilovi i moglo bi se reći da je uzeo najbolje od svakog prethodnog. U opremanju stambenih interijera redovito se primjenjuju stolice, sofe, vitrine, komode, pisaći stolovi, police za knjige, noćni ormarići itd. Za dekoriranje se koriste ušivena dugmad, intarzije, vrpce, čipka. Najpopularniji materijali su drvo, koža, željezo itd.

Monika Galović Rolich, dipl.ing.arh.
Možda ste propustili...

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

DIZAJN: KOMFOR UZ MALE ZAHVATE

Pripremite se za ugodno opuštanje

Najčitanije iz rubrike