Novosti
MOTIVI BANDIĆEVE KANDIDATURE

Umjesto šefa Zagreba - trojanski konj u predsjedničkoj utrci?
Objavljeno 11. rujna, 2019.
Milan Bandić na svojim dosadašnjim izbornim "izletima" izvan Zagreba nije uspijevao ostvariti veći utjecaj na hrvatske birače

Nakon malog zatišja oko pompozne najave gradonačelnika Zagreba Milana Bandića da će u rujnu objaviti nešto iznenađujuće, tjednik Nacional u najnovijem je broju objavio kako će Bandić dati ostavku na svojoj poziciji i ući u utrku za predsjednika RH.


Prema tvrdnjama Nacionala, u slučaju izvjesnog neuspjeha u prvom krugu izbora u drugom bi podržao Kolindu Grabar-Kitarović, a potom ojačao svoju stranku i postao ključni partner buduće vlade na čelu s HDZ-om. Gradonačelnica bi, jer je prošlo više od pola mandata, postala njegova zamjenica Jelena Pavičić-Vukičević.


Podsjetimo, Bandićeva stranka je na parlamentarnim izborima, zajedno s partnerima, osvojila samo dva mandata, od kojih je tek jedan pripao Bandiću, ali je on naknadno, različitim utjecajima, uspio stvoriti treći najjači klub u Saboru. Na izborima za Europski parlament pak nisu uspjeli prijeći izborni prag (1,97 posto glasova). S obzirom na to, kao i dosadašnje Bandićeve izborne "izlete" izvan glavnog hrvatskog grada, upitan je njegov utjecaj na birače izvan Zagreba. Pitanje je i koji bi sada bio motiv Bandićeva ulaska u utrku za Pantovčak.
Bez računice

Politolog Nikola Baketa ističe da je, s obzirom na Bandićev rezultat na europskim izborima i rejting njegove stranke, teško očekivati da on može postati predsjednik RH. "U odnosu prema onim izborima kada je ušao s Josipovićem u drugi krug, situacija je potpuno drukčija. Tih 800.000 glasova koje je uzeo u drugom krugu dobrim se dijelom odnosilo na glasovanje protiv Josipovića, a ne za Bandića", podsjeća.


Što se tiče nagađanja da bi se Bandić, ujedno i kao potencijalni novi glavni partner HDZ-a, na to mogao odlučiti radi eventualnog otvaranja prostora za utjecaj na zaustavljanje sudskih procesa koji se protiv njega vode, Baketa kaže kako bi to bilo previše bezobrazno da bi se doista dogodilo, te da mu to nitko ne može jamčiti, ali i da - u ovoj državi ništa nije nemoguće.


Prema njegovim riječima, time što će odnijeti dio glasova, Bandić ne može pretjerano ugrožavati Zorana Milanovića, eventualno može uzeti nešto glasova Miroslavu Škori, no pitanje je koliko je i to realno. Taj dio desnice, ističe, pokušava se okrupniti oko Škore te ugroziti Grabar-Kitarović, no ne vidi da bi ti birači, kada bi morali birati između njih troje, u većem broju birali baš Bandića. "To može jedino biti pitanje birača u Zagrebu i oko njega, koji bi glasali za njega, no ne čini mi se da bi to moglo biti presudno", kaže Baketa, koji u svemu tome ne vidi jasnu računicu za ulazak u intenzivnu izbornu kampanju, dodatno i zbog prijašnjih Bandićevih problema sa zdravljem.
Prešutna koalicija

Naš drugi sugovornik, koji je želio ostati anoniman, kaže kako Bandić očito pretendira na širu političku moć od Grada Zagreba, iako je Zagreb priča za sebe što se tiče političke, a i financijske moći, gdje ima vrlo velik proračun te možda čak i slobodnije ruke nego na nekoj funkciji na državnoj razini.

- Činjenica je da svaki izbori mogu Bandiću generirati još veću moć i bolje pregovaračke pozicije glede različitih koalicija ili prešutnih koalicija. Jedna je od takvih situacija i osiguravanje njegove pozicije u Zagrebu, gdje je stalnim prikupljanjem otpadnika iz drugih stranaka u parlamentu savršen osigurač za HDZ-ovu većinu, s jednim jedinim ključnim uvjetom, a to je da u glavnom gradu HDZ podržava njegovu poziciju i dominaciju - podsjeća naš sugovornik. Smatra kako je teško procijeniti je li Bandić došao na ideju da dodatno remeti kampanju. Naime, sve više kandidata dovodi do njezina zagušenja i ni jedan kandidat ne može doći do većeg izražaja. U toj situaciji predsjednica ima nešto veće šanse, jer joj Bandić pomaže u blokiranju ostalih kandidata.


Igor Bošnjak
ŠTO MOŽE DOBITI A DA VEĆ NEMA?
"S obzirom na baratanje proračunom Grada Zagreba, od njegova financiranja različitih manifestacija u drugim gradovima do rasplaganja radnim mjestima i tome slično, nekako mi je teško povjerovati da bi se toga odrekao. Stvarno bi iza toga trebala postojati neka ozbiljna računica da bi mu se to isplatilo. Teško mi je povjerovati da bi nešto manje od dvije godine do kraja gradonačelničkog mandata ulazio u to. Predsjedničku utrku ne može osvojiti, a sve ostalo ionako već sada ima. Od zastupnika u Saboru do utjecaja. Nejasno je što to može dobiti a što već nema", rekao nam je Nikola Baketa.
DRUGI 2009.
Na predsjedničkim izborima 2009. i 2010. godine Milan Bandić prvi je krug završio kao drugi s 14,84 posto, a SDP-ov Josipović bio je uvjerljivo prvi s 32,43 posto glasova. U drugom krugu Bandiću je pripalo 39,74 posto glasova, a Josipović je postao predsjednik sa 60,26 posto.
Bandićeve šanse bi na izborima bile minimalne bez obzira na novac i jake marketinške stručnjake
Možda ste propustili...

PRAVOBRANITELJICA ZA RAVNOPRAVNOST SPOLOVA

Kaznena prijava protiv Matanića

GRAĐANSKI ODGOJ I OBRAZOVANJE

Višnjevački osmaši promatrali izbore