Regija
GRAD VINKOVCI STIMULATIVNIM MJERAMA ZADRŽAVA MLADE

Mlada obitelj s četvero djece može kupiti parcelu uz popust od - 85 posto
Objavljeno 11. rujna, 2019.
VINKOVCI

Grad Vinkovci će uskoro, nakon što prijedlog prođe uobičajenu proceduru u Gradskom vijeću, prodavati parcele za gradnju kuća u svom vlasništvu mladim obiteljima, i to po puno povoljnijim cijenama, a sve da bi potaknuli demografsku obnovu, urbanu regeneraciju naselja i smanjili iseljavanje mladih obitelji.

- U Vinkovcima zaokružujemo onu priču o vinkovačkoj obitelji što obuhvaća obnove vrtića i škola, gradnju dječjih igrališta, pomoći školarcima, božićnice umirovljenicima, a sada dogovaramo da na tržište pustimo 60-70 zemljišta na dvije lokacije gdje će mlade obitelji s djecom moći ostvariti pri kupnji popust, pa, primjerice, obitelj s četvero ili više djece ima popust od 85 posto, a mlada obitelj bez djece 20 posto. Na taj će način mlade obitelji imati priliku kupiti zemljište po cijeni ispod tržišne, a uz druge stimulativne mjere za male i mlade poduzetnike stvaramo ozračje povoljnog i ugodnijeg života u našem gradu - kaže vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

Pravo na kupnju imaju svi hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj pod uvjetom da supružnici nemaju u vlasništvu ili suvlasništvu stan ili kuću, status zaštićenog najmoprimca i da nisu stambeno zbrinuti po nekom drugom propisu. U zemljišne knjige parcelu će moći upisati nakon uplate cijelog iznosa i kupljena nekretnina može se opteretiti jedino kreditom za gradnju kuće, a ako je nakon roka od 10 godina želi prodati, Grad ima pravo prvokupa. No ako zbog neopravdanih razloga ne sagradi i ne useli se u kuću u roku od pet godina, Grad raskida ugovor, a kupac mora platiti cjelokupan iznos.

Marina Šimić Karaula, v. d. pročelnice Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom i mjesnu upravu, kaže kako još nije obavljena parcelizacija, a riječ je o zemljištu u Ulici lipa i naselju Mirkovci, gdje će biti oko 50 parcela.

- Ono što želimo dobiti je da obitelji po povoljnim uvjetima mogu graditi obiteljske kuće i tako riješiti svoje stambeno pitanje. Planiramo parcele od 300 do 500 kvadrata, a detalje koliko će kojih površina biti znat ćemo nakon izrade parcelacijskog elaborata. Kada odluku usvoji Gradsko vijeće, primjenjivat će se na sva gradilišta u vlasništvu Grada koja se budu prodavala. Prvi natječaj bit će za gradilišta u Ulici lipa, koja je već isparcelirana. Čim to obavimo u Mirkovcima i uvedemo ih u zemljišne knjige, slijedi procjena tržišne vrijednosti i prodaja – kaže Marina Šimić Karaula dodajući kako bi provedba projekta mogla početi za mjesec dana. M.Flego
Želimo da obitelji po povoljnjim uvjetima mogu graditi obiteljske kuće i tako riješe stambeno pitanje
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike