Regija
U BOLNICI ST. MARY SPREMNI - SRETNO!

Maleni Šimun sutra će na Floridi biti operiran i konačno prohodati
Objavljeno 11. rujna, 2019.
Dječaku će amputirati lijevu natkoljenicu, obaviti rekonstrukciju kuka i desnog stopala
ŽUPANJA

Malenoga Šimuna Stojanovića iz Županje sutra (četvrtak, 12. rujna) u bolnici u West Palm Beachu na Floridi čeka najveća bitka – iznimno teška i zahtjevna operacija koja bi mu trebala omogućiti da prvi put stane na noge i prohoda! Šimun je rođen u studenome 2017. s brojnim malformacijama, u nogicama mu nedostaje više od 25 kostiju, čašica u kuku te cijelo koljeno u lijevoj nozi, a ima i duplicirani femur (bedrena kost). Dječak je s roditeljima u SAD otputovao 30. kolovoza. Smještaj su im u svome stanu, udaljenom približno pet kilometara od bolnice, osigurali supružnici iz Rovinja, koji žele ostati anonimni.

- Domaćin nas je dočekao i proveo s nama četiri dana jer smo bili u A zoni (evakuacijskoj zoni) kada je harao uragan Dorian. Srećom i uz Božju pomoć samo nas je okrznuo, a najavljivana nam je apokalipsa. Iz ovog su se područja svi bili iselili i tek sada se vraćaju. Ovdje je jako toplo i sparno. Hvala Bogu, Šimun je to jako dobro prihvatio i prilagodio se i klimi i vremenskoj razlici - ispričala je za Glas Slavonije majka Martina. Prekjučer je dječak obavio prvi pregled i upis u bolnicu. Odrađen je rendgen i svi administrativni poslovi. Vrhunski stručnjak dr. Dror Paley, koji rješava najteže ortopedske slučajeve u svijetu, sutra će uz asistenciju tima liječnika Šimunu amputirati natkoljenicu lijeve noge koja nema funkciju, ne može ju ni dignuti ni pomicati i samo se služi s desnom, od dupliciranog femura rekonstruirat će kuk te obaviti rekonstrukciju desnog stopala.

- U srijedu (danas, nap. a.) još moramo napraviti magnetsku rezonancu. Rekli su nam da će tijekom operacije svakih sat vremena netko izaći i izvijestiti nas u kojoj su fazi i kako napreduje. Dr. Paley je u ponedjeljak okupio sve liječnike da se upoznaju sa Šimunovim stanjem i rekao da je i njemu samome ovo izazov i nešto fascinantno jer takav slučaj još nije imao. Nitko od prisutnih liječnika do sada nije vidio duplicirani femur i ostali su zatečeni. Dr. Paley se samo jednom susreo s duplikacijom, ali ni približno tako kompliciranom kao kod Šimuna - priča majka Martina. Pohvalila je iznimnu ljubaznost medicinskog osoblja koje im stoji na raspolaganju za sva njihova pitanja, a ima ih bezbroj, i ono što im je, kažu, najvažnije, imaju veliko razumijevanje i iskustvo s bolnim osjećajem roditelja kojima dijete ide na amputaciju i doista suosjećaju...

- Nekoliko sati nakon operacije suprug i ja moći ćemo otići kod Šimuna i s njim u bolnici ostati do otpuštanja. Koliko dugo će biti hospitaliziran ovisit će o tijeku oporavka, tu nema konkretnih odgovora, baš kao ni za samo trajanje operacije. Ako sve bude išlo prema planu, trajat će 6 do 7 sati, ali može potrajati i puno duže - pojašnjava majka.

Dječak će minimalno šest tjedana biti u gipsu i potom slijedi rehabilitacija. Kada skine gips i otekline mu splasnu, kreće se u izradu prve proteze, koja se čeka oko četiri tjedna.

- Zadovoljni smo viđenim, susreli smo i poznatu nam obitelj iz Italije koju smo upoznali u Poljskoj, a čije je dijete također ovdje operirano i koji su nam rekli da oporavak ide sjajno... Nadamo se da će tako biti i sa Šimunom... - kažu roditelji.

Svojoj kući u Županju dječak bi se trebao vratiti za nekoliko mjeseci, hodajući, s koljenoprotezom u lijevoj nozi koja ima funkciju savijanja.

Kako se približava dan operacije, roditeljima je, priznaju, sve teže i teže.

- Radujemo se njegovom prvom koraku, ali jednako tako i strahujemo od neizvjesnosti kako će teći Šimunov oporavak. Samo smo ljudi, roditelji... Ono ljudsko u nama strahuje jer je ulog prevelik, pretežak... Dragi ljudi, budite i dalje s nama u molitvi! Sve ovo vrijeme dajete nam snagu i da nema vas i Šimunova osmjeha, koji je neprocjenjiv, ne znam kako bismo sve ovo izdržali - poručuju. Njihov će sin sutrašnjom operacijom dobiti priliku da nakon rehabilitacije stane na noge, da napravi prvi korak, da hoda i bude poput svojih vršnjaka, dobit će priliku za djetinjstvo…

- Koristimo ovu priliku da vam svima od srca još jednom zahvalimo za sve što ste učinili za nas i što i dalje činite. U četvrtak je svetkovina Presvetog imena Marijina, u četvrtak je Šimunova operacija, i to u bolnici St. Mary (Ssveta Marija), tako da sve stavljamo u Božje ruke i dajemo ga našoj Majci na čuvanje. Mora to sve dobro proći. Bog je s nama - poručuju Stojanovići.

Svete mise na nakanu Šimunovog ozdravljenja bit će sutra, na dan operacije, u 18 sati u Gradištu i u 18.30 u Županji. Svetu misu u Gradištu predvodit će vlč. Krunoslav Karas, bivši župnik iz Županje, koji je Šimuna krstio i pratio molitvom kroz ovih godinu i pol...

Svetu misu u Županji služit će župnik, vlč. Robert Jugović, i vlč. Leon Noudeviwa Sagbohan, župni vikar, koji su prije puta na Floridu malenome Šimunu dali sakrament bolesničkog pomazanja.

Marija Lešić Omerović
Martina i Tomislav

Šimunovi roditelji

Radujemo se njegovom prvom koraku, ali jednako tako i strahujemo od neizvjesnosti kako će teći Šimunov oporavak. Samo smo ljudi, roditelji... Ono ljudsko u nama strahuje jer je ulog prevelik, pretežak... Dragi ljudi, od srca hvala vam na svemu i budite i dalje s nama u molitvi
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike