Osijek
GRAD OSIJEK I STUDENTSKI CENTAR

Potraga za 50-ak studenata pomoćnika učenicima u nastavi
Objavljeno 11. rujna, 2019.
Sve je veći broj asistenata za učenike s teškoćama u razvoju kojima su oni nužni za praćenje nastave

Grad Osijek trenutno je u velikoj potrazi za pedesetak studenata koji su spremni u novoj školskoj/pedagoškoj godini postati asistenti djeci u osječkim osnovnim školama i vrtićima. Prednost imaju apsolventi pedagoških i filozofskih studija kojima se nudi zarada od 24 kune po satu.

"Grad Osijek traži redovite i izvanredne studente/ice za pedagoško-socijalni rad za pomoć učenicima s teškoćama u svladavanju nastavnog gradiva i socijalizaciji. Poželjna je struka pedagoškog smjera - studenti apsolventi Filozofskog fakulteta i Fakulteta za odgojno-obrazovne znanosti. Mjesto rada su osnovne škole i dječji vrtići na području grada Osijeka, a početak rada odmah po prijavi, uvodnim razgovorima i uputama studentima. Predviđeno trajanje posla je do završetka nastavne godine, a radno vrijeme u smjenama prema rasporedu sati škole u koju će studenti biti upućeni. Natječaj će biti otvoren do prijave dovoljnog broja studenata", poručuju iz Grada Osijeka preko Studentskog serivsa Studentskog centra Osijek

Inače, Grad Osijek će ove školske godine iz EU projekta "Osigurajmo im jednakost" zaposliti 60 asistenata za 70 učenika. Dok će kroz gradski projekt "ADHD" zaposliti dodatnih od 70 do 80 asistenata za devedesetak učenika, i s tim brojem nadaju se kako će osigurati asistente svima onima koji su dobili prethodnu suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja. Odabrane osobe zaposlit će se na nepuno radno vrijeme od 20 sati tjedno. Osnovna je zadaća pomoćnika u nastavi, navodi se, omogućiti jednake uvjete obrazovanja pružanjem neposredne podrške učenicima s teškoćama u razvoju, pomoć u uključivanju u razredni kolektiv, svladavanje socijalno-psiholoških prepreka, senzoričkih i arhitektonskih barijera. Uz Grad Osijek asistente u nastavi i ove godine osigurat će Županija kroz EU projekt "Učimo zajedno 4". Tako će Županija zaposliti 60 pomoćnika u 30 osnovnih škola i šest srednjih. No kako je broj zahtjeva za pomoćnike u nastavi znatno veći od broja obuhvaćenih projektom, Županija s oko dva milijuna kuna vlastitih sredstava dodatno provodi projekt "Pomoćnici u nastavi 3", kojim će se osigurati zapošljavanje još najmanje 40 osoba. Naime, u nedavno zatvorenom natječaju istaknuto je kako će se u slučaju potrebe povećati broj pomoćnika. Ističe se kako se iz godine u godinu povećava broj potrebnih asistenata za učenike s teškoćama u razvoju kojima su oni nužni za praćenje nastave, socijalizaciju, emocionalno funkcioniranje i/ili uklapanje u razred. Podsjetimo, na temelju državnog pedagoškog standarda osnovnoškolskog sustava odgoja i obrazovanja propisano je da škola može osigurati pomoćnika u nastavi, prevoditelja znakovnog jezika i osobnog pomoćnika učenicima kojima je prema rješenju o primjerenom obliku obrazovanja potrebna pomoć u učenju, kretanju te obavljanju školskih aktivnosti i zadataka. U tom kontekstu pomoćnik u nastavi je osoba koja pruža pomoć prema individualnim potrebama djeteta ili učenika s posebnim potrebama ili teškoćama u razvoju. Pomoćnik u nastavi pružit će pomoć u mjeri u kojoj je to djetetu ili učeniku potrebno, a ovisno o sposobnostima učenika. Pri pružanju pomoći mora se voditi briga o budućnosti djeteta i zbog toga se potiče osamostaljivanje u okviru mogućnosti djeteta ili učenika s posebnim potrebama.
Ivana Solar
ŠTO RADE ASISTENTI U NASTAVI
U praksi asistentove svakodnevne dužnosti su: dolazi 10 minuta prije učenika u školu te učenika dočekivati i prihvaćati ga od roditelja ili organiziranog prijevoza. Učeniku treba omogućiti ili olakšati kretanje te ga pripremiti za ulazak u učionicu gdje se učenika smješta na mjesto i pripremaju mu se knjige i pribor. Asistent u dogovoru s učenikom, ili s učiteljem, stručnim suradnikom, za vrijeme nastave zapisuje potrebne nastavne sadržaje, prepisuje s ploče, pomaže učeniku u rukovanju priborom za geometriju ili crta umjesto učenika, također i u likovnom priprema učeniku sav pribor.
Možda ste propustili...

NA EVANĐEOSKOM TEOLOŠKOM VELEUČILIŠTU

“Prozori u maštu” za otvaranje Dječje knjižnice

UDRUGA NE-OVISNOST KROZ EU PROJEKT OSIGURALA VLASTITE PROSTORE

Mišetić: Ovo će podići kvalitetu i razinu usluge našim korisnicima

Najčitanije iz rubrike