Ekonomija
BRAĆA PIVAC I KRAŠ-ESOP

Započeli pregovore u namjeri zajedničkog stjecanja dionica
Objavljeno 11. rujna, 2019.
Mesna industrija Braća Pivac d.o.o. poslala je ponudu za preuzimanje dionica trgovačkog društva Kraš d.d. te ujedno izvijestila i da su između Mesne industrije Braća Pivac d.o.o. i trgovačkog društva Kraš-ESOP d.o.o. započeli pregovori radi uspostavljanja odnosa zajedničkog djelovanja prema poduzeću Kraš d.d. u namjeri zajedničkog daljnjeg stjecanja dionica te usuglašenog djelovanja na razni glavne skupštine poduzeća Kraš d.d.
Odluka društva Kraš-ESOP očekuje se u sljedećih 15 dana, a u slučaju da odnos zajedničkog djelovanja zbog bilo kojeg razloga otpadne, Mesna industrija Braća Pivac i dalje namjerava samostalno objaviti ponudu za preuzimanje dionica Kraša. Mesna industrija Braća Pivac trenutno je najveći pojedinačni dioničar u Krašu d.d. s 30,73 posto udjela, dok Kraš-ESOP drži 18,45 posto udjela. "Ususret završetku iznimno značajnog, opsežnog i uspješnog investicijskog ciklusa u Mesnoj industriji Braća Pivac, PPK karlovačkoj mesnoj industriji i Mesnoj industriji Vajda Čakovec, poduzećima u sastavu Grupe Pivac, stekli su se uvjeti za nastavak ulaganja u domaću prehrambenu proizvodnju i Kraš kao najveću konditorsku industriju na ovom području. Kraš smo oduvijek smatrali jednom od najperspektivnijih proizvođačkih kompanija u Hrvatskoj, a diverzifikaciju poslovanja ključnom za poslovni uspjeh čitave Grupe Pivac. Sukladno tomu, nakon višegodišnjeg stjecanja Kraševih dionica na slobodnom tržištu i sudjelovanja u njegovoj dokapitalizaciji nastavljamo iskazivati svoj interes za daljnjim razvojem tog poduzeća kao uspješne kompanije. Velika nam je želja u tomu zajednički djelovati s radnicima dioničarima i na taj način dodatno unaprijediti već iznimno uspješan model radničkog dioničarstva u Krašu. Naši su daljnji planovi usmjereni na optimizaciju i podizanje kvalitete poslovanja i upravljačkih procesa u Krašu te dodatno jačanje tog poduzeća na domaćem, regionalnom, ali i svjetskom tržištu“, poručili su iz Uprave Mesne industrije Braća Pivac. Z.Rupčić
Zapošljavaju više od 2.000 radnika
Uz Mesnu industriju Braća Pivac, članice su Grupe Pivac i PPK karlovačka mesna industrija te čakovečka Mesna industrija Vajda. S više 2.000 zaposlenika, Grupa Pivac u 2018. godini zabilježila je prihod od 2,6 milijardi kuna, a dobit prije oporezivanja 78,7 milijuna kuna. PPK karlovačka mesna industrija d. d. osnovana je 1963. godine, a u sustav Grupe Pivac ušla je 2003. a Mesna industrija Vajda d.d. Čakovec 2015. godine.
Najčitanije iz rubrike