Regija
ČEMINAČKO OPĆINSKO VIJEĆE ODLUČILO:

Općina će načelniku platiti sudske troškove i zadužiti se zbog izgradnje bazena
Objavljeno 10. rujna, 2019.
ČEMINAC - Općina Čeminac platit će sve odvjetničke troškove općinskom načelniku dr. Zlatku Pinjuhu vezane uz nedavnu akciju USKOK-a pokrenutu zbog sumnje da je, kao načelnik općine, u dogovoru sa svojim sinovima te predsjednikom Općinskog vijeća Marijom Kraljem, poduzimao radnje kako bi im omogućio da se materijalno okoriste na teret općinskog proračuna, čime je Općini nanesena šteta od najmanje 63.390 kuna.Odlučeno je tako na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća, na kojoj je, uz ostale, donesena i odluka o kreditnom zaduženju Općine za 15 milijuna kuna potrebnih za izgradnju bazena (sportsko-rekreacijskog centra) u Grabovcu.

- Ovo je još jedno neugodno iznenađenje, kako za nas u Općinskom vijeću tako i za sve mještane Općine Čeminac - kaže oporbeni vijećnik Matko Perković (HDSSB), naglašavajući kako su on, njegov kolega Ivan Žulj i nezavisni Ivan Rešetar bili protiv takvih odluka. Tvrdi kako je Vijeće odluku o plaćanju odvjetničkih troškova donijelo pod točkom ‘‘razno‘‘ i to na načelnikovu zamolbu. Zanimljivo i šokantno je, nastavlja, što nitko ne zna koliki će biti iznos troškova.

- Odluka je donesena, pa u konačnici iz proračuna može biti izdvojeno milijun i više kuna. I nikom ništa - konstatira, nazivajući sve skupa nastavkom provođenja samovolje. Tim više, dodaje, što je donesena i odluka o kreditnom zaduženju Općine za izgradnju SRC-a u Grabovcu, u neposrednom susjedstvu OPG-a Pinjuh. Ističe kako će Općina na taj način biti prezadužena budući da na naplatu još uvijek nije došao Društveni centar Općine Čeminac, vrijedan desetak milijuna kuna, a nije isplaćen ni Društveni dom u Kozarcu, što sve zajedno, s kreditom za SRC, iznosi 30-ak milijuna kuna.

- Žalosno je, ali istinito da Općinsko vijeće glasa po principu "glava dolje - ruka gore" - kaže Perković, objašnjavajući kako to znači da je vijećnike sramota zbog donošenja takvih odluka, ali su na dizanje ruku na neki način prisiljeni jer četvero od osam ‘‘vladajućih‘‘ vijećnika radi u općinskim ustanovama ili tvrtkama.

Pinjuh potvrđuje da je odluka o plaćanju odvjetničkih troškova donesena na njegovu zamolbu.

- Prikazao sam kompletnu dokumentaciju vezanu uz sumnju koja se temelji isključivo na konstrukcijama i anonimnim prijavama, bez prethodne provjere. Bio je potrebno uspostaviti sumnju zbog tobožnje štete kako bi se dobila USKOK-ova akcija odnosno predmet. Netko je vjerojatno očekivao da će kod mene biti pronađene zlatne poluge, umjetnine, trofeji ili slično, ali od svega nije pronađeno ništa - priča Pinjuh, dodajući kako je već prvi korak propao budući da nikakvi dokazni materijali koji bi potvrdili sumnju nisu pronađeni. No, nastavlja, predstoje skupi procesi u kojima će se boriti sa sustavom, pa je Općinsko vijeće zamolio za njihovo plaćanje. Tvrdi kako je riječ o političkom procesu koji za cilj ima samo rušenje legalno izabrane općinske vlasti i postavljanje poslušnika, što se, tvrdi, neće dogoditi.

- A sve se događa jer sam javno prozvao sumnjive projeke, sa sumnjivim financijskim efektima i modelima održavanja, a da ne govorimo o ljudima koji bi tamo trebali nešto raditi - naglašava Pinjuh, napominjući kako će vrijeme pokazati da je sve što govori istina te da će odluke na području Općine Čeminac donositi isključivo Općinsko vijeće na dobrobit svih mještana. Kao i onu o izgradnji grabovačkog SRC-a. Ističe kako je izabrana lokacija najpovoljnija za izgradnju centra te kako će svi oni koji se imalo razumiju u ovu problematiku shvatiti zašto će biti građeni baš tamo.

- Izrađeno je idejno rješenje, izgrađen napojni bunar, u postupku je izrada projektne dokumentacije, ishođenje građevinske dozvole i sve ostale predradnje potrebne uoči natječaja i početka izgradnje. Sve, dakle, ide svojim tokom - kaže Pinjuh, podvlačeći kako cijelu strku oko općinskih odluka pokreću ljudi "koji se uopće ne bi trebali javljati i koji pokazuju da je u njihovu duhu još uvijek prisutan način razmišljanja da se odluke o načinu života mještana Općine Čeminac donose iz nekih drugih centara".

Ivica Getto
Općinsko vijeće glasa po principu “glava dolje - ruka gore”, kaže oporbeni vijećnik Matko Perković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike