Kultura
2. FESTIVAL MLADOG TEATRA U BALAMA

Učit će kako razviti umjetničku osobnost
Objavljeno 10. rujna, 2019.
Od ove je godine gradić Bale nastavna baza AUKOS-a, a to znači da će se ondje održavati različite aktivnosti Akademije

Intenzivnim zbivanjima i ovu je akademsku godinu otvorila Akademija za umjetnost i kulturu. Rujan je tek počeo, a nakon netom završenih KulenDayza, već je sve spremno za Festival mladog teatra (Young Theater Festival), koji će već drugi put ugostiti Bale. Ovaj povijesni kameni istarski gradić bit će od 12. do 20. rujna domaćin festivala koji okuplja sudionike iz zemalja Europe, Azije i Amerike.


Festival se realizira u poticajnom okruženju idealnom za ambijentalni teatar, na prostoru gdje se isprepliću prirodne ljepote, kulturna baština, turizam i vrhunska gastroenološka ponuda. Festival okuplja sudionike s triju kontinenata, ostvarujući suradnju umjetnika iz Hrvatske, Njemačke, Slovenije, Italije, Južne Koreje, Uzbekistana, Tajvana, Rumunjske, Bugarske, Srbije, Crne Gore, Irske, Austrije, Japana, Kine i SAD-a - istaknuto je na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Ambiciozno izdanje

Dekanica Helena Sablić Tomić ponosno je predstavila tim koji vodi festival. Kreativni je voditelj i izvršni producent red. prof. dr. art. Robert Raponja, umjetnička voditeljica doc. art. Katica Šubarić, a izvršni direktor dr. sc. Igor Mavrin. Na konferenciji je trebala biti i prof. dr. sc. Danijela Čačić Kenjerić s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek, voditeljica nutricionističke radionice.


Ambicioznim je drugo izdanje festivala etiketirao voditelj Raponja, naglasivši da su uključili Hrvatski centar UNIMA, kao i Hrvatski centar Assitej, a svi će se u Balama tijekom osam dana baviti mladima te utjecajem i značenjem teatra za njih. Veliki dio festivala bit će radioničkoga tipa. Uz stručno će se vodstvo baviti (pro)pit(iv)anjima umjetnička osobnosti. Odabrani, daroviti studenti iz Hrvatske, Rumunjske i Njemačke, kao stipendisti, u 10-minutnim će uratcima predstaviti svoje vještine 13. i 14. rujna. Dio će festivala biti i tri predstave: Je li ribe spavaju, monodrama Vjere Vidov (kazališni Epicentar), potom jedna lutkarska monodrama - Ilonka, koju izvodi Erdei Emese iz Cluja (Rumunjska), te Casanova, predstava Freiburger Schauspielshule, izvedena s velikim uspjehom prije nekoliko dana, pa se organizatori Festivala vesele što će ih ugostiti. Napomenuo je voditelj Raponja i da će u sklopu festivala Lovorka Trdin izvesti komad Kako sam ubila svoju majku, rumunjskog autora Andrása Viskyja. Bit će to njezin diplomski rad i hrvatska praizvedba ovog komada.


Ljepota je ove manifestacije što okuplja brojne studente, profesore u prekrasnom ambijentu, koji će u fokusu imati umjetničku osobnost i kako se ona formira, a sve pod budnim okom stručnih suradnika i voditelja.
Darovitost na djelu

Mladi će pokazati područja svoje darovitosti i odvesti ju na višu razinu, uvjereni su organizatori.


Kako bi sve proteklo u najboljem redu, nije nevažno što studenti, budući i sadašnji glumci, jedu, pa je zato važna karika u organizacijskom lancu i prehrana po mjeri. Potvrda je to multidisciplinarnosti i multidimenzionalnosti festivala, na čemu posebice ustrajavaju, naglasio je dr. sc Mavrin. Tu je i iskorak prema menadžmentu, odnosno približavanje i povezivanje upravljačkih tijela i glumca. Uz to, Festival se događa izvan matičnog, osječkog locusa.


Upravo na to nadovezala se dekanica, naglasivši kako se festival već drugi put održava u Balama, no prvi put to otkad je ovaj gradić nastavna baza AUKOS-a. To znači da će Bale u budućnosti moći poslužiti za održavanje različitih aktivnosti Akademije, pa i obrane diplomskih radova.
Ono što će se u Balama, a nadaju se organizatori potom i u Osijeku održati, predstavljanje je knjige Roberta Raponje Pisma studentima. U dvorcu Bembo knjigu će 15. rujna, uz autora, predstaviti upravo Helena Sablić Tomić.


Narcisa Vekić
Teatar kao mjesto susreta i dijaloga
 
Cilj festivala je osnaživanje međunarodne kulturne suradnje i razmjena iskustava osoba mlađe dobne skupine i profesionalnih voditelja te promocija teatra kao mjesta susreta i dijaloga različitih profesija: glumaca, glazbenika, plesača, kostimografa, scenografa, arhitekata, nutricionista, menadžera, ekonomista, pravnika, pedagoga, metodičara. Festival se realizira u poticajnom okruženju, idealnom za ambijentalni teatar, na prostoru gdje se isprepliću prirodne ljepote, kulturna baština, turizam i vrhunska gastro-enološka ponuda.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike