Mozaik
GLAZBENA SKUPINA PRAVILA IGRE

Prvi smo u Hrvatskoj napravili zanimljiv 3D koncert
Objavljeno 9. rujna, 2019.
Bend postoji samo četiri godine, svjesni su što mogu napraviti na ovim prostorima

Na velikoj pozornici na Trgu sv. Josipa nastupila je zagrebačka glazbena skupina Pravila igre. Riječ je o bendu koji je osnovan prije četiri godine, a koji u istoj postavi djeluje posljednje dvije godine.


– Mi smo "nakupina" prijatelja koji smo više nego kolege, a za našu glazbu najzaslužniji je autorski par Sonja i Miro Buljan. Nama je cilj pomiriti eter i teren. Naime, obično se događa ako nešto funkcionira na terenu, ne funkcionira u eteru i obrnuto. Mi želimo održati nekakvu ravnotežu – kaže pjevač benda Ivan Penezić.


Pravila igre imaju lijep broj koncerata iza sebe. Posebice ovo ljeto bilo im je stvarno radno, jer prošli su Hrvatsku uzduž i poprijeko, a Slatina im je posljednja stanica u kolovozu, koju su željeli završiti u lijepom stilu. U rujnu nastavljaju radno, osim koncerata izdaju i dva singla, jedan je na slovenskom jeziku, jer kažu da dosta dobro funkcioniraju u Sloveniji. Zato posao lagano okreću prema susjednoj zemlji.


– Vidjeli smo da možemo popuniti kinodvoranu s 500 sjedećih mjesta. To je bio naš uspjeh u Ljubljani u veljači ove godine u sklopu našeg 3D toura, koji je bio kombinacija koncerta i 3D projekcije, i to je funkcioniralo jako dobro. S tim smo projektom krenuli u Osijeku, gdje smo održali prvi 3D koncert pa smo nastavili u Rijeci, a nakon Splita i Varaždina posljednji 3D koncert bio je u Zagrebu. Slovenci su to vidjeli, zainteresirali su se za cijeli taj projekt i nastavili smo to raditi u Ljubljani. Posljednji 3D koncert bio je u Ljubljani, mislim ujedno i najbolji, tako da je Slovenija naša "obećana zemlja".
Inspiracija

Show je osmislio alfa i omega benda Goran Belošević, a klik se dogodio kada su bili u kinodvorani i gledali film Bohemian rhapsody.


– Tamo smo vidjeli natpis "najam kinodvorane" i Goranu je proradio kliker da bismo i mi mogli zasvirati u kinu i na taj način pobliže publici predstaviti tematiku naših pjesama kroz radnje i spotove koje smo snimili, da bismo ih kasnije projicirali na platnu. Bio je to zanimljiv pothvat i meni osobno kao performeru bio je mnogo zanimljiviji, jer to je zapravo odmak od klasičnih koncerata gdje imate pjesmu za pjesmom. I sami smo se zapravo dosta nasmijali kad smo radili taj mini serijal. Svaki put kad bi završila pjesma, okrenuli smo se prema platnu i gledali ono što je i publika gledala. S ponosom možemo reći da smo prvi koji smo takvo nešto uopće u Hrvatskoj napravili. To je nešto što se mora doživjeti. Na kraju showa pojavi se i svestrana Martina Ivanković, glavna glumica s platna u kinodvorani, i to je naša varijanta 3D toura. Martina je pjevačica, glumica i plesačica koja je bila na Eurosongu s Frankom Batelić. Nama je glumila u spotu i na turneji, a Franki Batelić pjevala je backove na Eurosongu - ispričao je Ivan.


Na pitanje kako bi definirali svoj način pristupa i izvođenja glazbe, svoj žanr, kažu da su u teoriji neka mainstream pop-glazba, a u praksi to zvuči nekako kao pop-rock jer nitko od njih nije u duši čistokrvni poper, i zato što jednostavno Ivanov vokal nije pop-vokal.


– Počeo sam pjevati uz grupu Queen sada već davne 2006. kad sam bio na nekim karaokama u srednjoj školi i prvi put pjevao pjesmu "I want to break free". Veselo je bilo i tada sam otkrio da ja mogu nešto pjevati. Svi su mi govorili da čak solidno pjevam i nagovarali me "da probam nešto". I tada je krenulo. Ja cijeli život sviram klavir, ali sam sviranje nekako zapostavio kad sam otkrio da mogu pjevati. Pjevanje je zasjenilo klavir i sada je ono moja prva ljubav zahvaljujući grupi Queen.


Svi članovi Pravila igre imaju određeni stupanj glazbenog obrazovanja, a mogli bismo reći da je to pijanistički bend, jer, zanimljivo, svi u bendu sviraju klavir. Ipak, samo jedan je klavijaturist.
Baza fanobva

Pjevač Pravila igre misli da u Hrvatskoj općenito nedostaje bendova.


– Sve je više solo izvođača, svaki dan ispliva neki novi pjevač, a sve manje je bendova. Dosta je teško pomiriti neke ljudske afinitete i dosta teško može funkcionirati sinergija da svi djeluju u smjeru istog cilja. Zato se glazbene skupine teško održavaju. Mi imamo sreću da živimo u doba Parnog valjka, možda najvećeg benda u Hrvatskoj, divimo im se na kvaliteti i dugovječnosti i to je nešto čemu i mi težimo: da smo kvalitetni, da trajemo i da gradimo bazu fanova koja je potrebna, jer ako nema njih – nema ni nas – kaže Ivan Penezić..
Petar Žarković
Možda ste propustili...

DODIJELJENE NAGRADE JUBILARNOG, 20. IZDANJA FESTIVALA

Veliki pečat ZagrebDoxa ide u Tunis

MANIFESTACIJA “DJECA SA SELA U KOLU SU VESELA” U VOĆINU

Održavanje dječje smotre najbolji je način da čuvamo svoju folklornu tradiciju

Najčitanije iz rubrike