Osijek
REKONSTRUKCIJA NASELJA

Krapinsko naselje postupno dobiva posve novu vizuru
Objavljeno 7. rujna, 2019.
Vrijednost projekta procjenjuje se na dva milijuna kuna, a bit će realiziran tijekom dvije godine

Generalna rekonstrukcija infrastrukture Krapinskog naselja započeta krajem srpnja u punom je jeku. Prvi krak nogostupa već je u završnoj fazi pa se već naziru nove vizure ovog naselja čiji stanovnici obnovu kolnika i uopće konstrukciju pločnika čekaju već desetljećima.

Podsjetimo, naselje je sagrađeno početkom 60-ih godina prošlog stoljeća, u njemu nije rađen ni jedan infrastrukturni projekt, čak ni nakon Domovinskog rata koji je tu ostavio brojne ožiljke. Zgrade ovdje imaju ukupno 24 ulaza sa po četiri stana, a u sklopu naselja još je i 25 privatnih kuća. Za sve njih do sada je postojalo samo 30 parkirališnih mjesta. Ljudi su svakodnevno parkirali na zelenim površinama jer drugog izbora nisu imali, a pješaci i automobili oduvijek i u svim vremenskim uvjetima dijelili su cestu kao jedini prolaz kroz naselje.

Vrijednost projekta procjenjuje se na dva milijuna kuna te će, suprotno prethodnim najavama o izvedbi u četiri faze, ipak biti realiziran u dvije faze unutar dvije godine.

”Prema glavnom građevinskom projektu, u Krapinskom naselju radit će se rekonstrukcija kolnika, izgradnja nogostupa te obnova sustava oborinskih voda i javne rasvjeta. Konstruirat će se i nova parkirališna mjesta. Do sada je stanovnicima Krapinskog bilo dostupno samo 30 službenih parkirališnih mjesta te se godinama parkiralo na zelenim površinama. Kada rekonstrukcija završi, u naselju će biti 64 parkirana mjesta u skladu sa svim standardima, pa će u tome fondu biti izdvojena i parkirališna mjesta za invalide. Obnova će uključiti i hortikulturalno uređenje. Duž trase na kojoj će se postavljati nova infrastruktura uklonit će se drveće, grmlje i drugo zelenilo, no po završetku projekta planirano je da će ih zamijeniti 67 novih stabala, a koje vrste - odredit će struka”, poručuju iz GČ Industrijska četvrt.
I.Solar
.
U tijeku je prva faza radova
Radovi na rekonstrukciji Krapinskog podijeljeni su u dvije faze. U prvoj fazi, koja je upravo aktualna, radi se na površini ipsilona koji se proteže od ulaska u naselje kroz sjevernu stranu. Najprije su se početkom kolovoza cijelom dužinom obavili iskopi za temelje, a onda su započeli i površinski radovi na prvom kraku pločnika uz koji će se bočno protezati parkirališna mjesta. Ovom dužnim već su postavljeni rubnjaci, a trenutno je u tijeku postavljanje opločnjaka na parkirališni prostor. Južni dio ipsilona naselja, sa sličnim projektnim parametrima, planiran je za sljedeću kalendarsku godinu.
Možda ste propustili...

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

TKO NIJE NIŠTA NAUČIO NA POUČNOJ STAZI?

Pleša: Vandali uništavaju sve što im se nađe na putu

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike