Regija
SPAČVA JAČA PROIZVODNJU BIOENERGENATA

Proizveli su i prodali deset posto više briketa i peleta
Objavljeno 7. rujna, 2019.
VINKOVCI

Osim što je najveći drvoprerađivač u Hrvatskoj, najznačajniji poslodavac u Vukovarsko-srijemskoj županiji i najveći izvoznik drvenih podova raznih modela i masivnih ulaznih vrata, vinkovačka Spačva d.d.o sve više se okreće i proizvodnji i prodaji bioenergenata, poglavito briketa, i sve više traženijih, posebice na europskom tržištu, peleta. Naime, u Spačvi je, uz tvornice pilana, parketarija, finala, tvornica furnira i tvornica bioenergenata, u koju ovaj drvoprerađivač zadnjih godina sve više ulaže, a tako je i u ovoj godini. Peleti su vrlo učinkovit i isplativ izvor topline i sadrže vrlo nizak stupanj vlage i pepela, a iskoristivost svakog pojedinog peleta je gotovo 100-postotna i dok je kod ostalih energenata ove vrste cijena promjenjiva ovisno o tržišnim faktorima, cijena peleta je stalna i sigurna, pa je i to razlog što mnogi odabiru upravo pelet kao energent za grijanje. To su prepoznali u Spačvi pa su im planovi ambiciozni i ove godine planiraju prodati bioenergenata u vrijednosti od 67 miljuna kuna, a Josip Faletar, predsjednik Uprave Spačve, uopće ne sumnja u poslovni uspjeh.

- Ove godine planiramo prodaju bioenergenata u vrijednosti od 67 milijuna kuna. Prošle godine proizveli smo 40 tisuća tona peleta te 10 tisuća tona briketa. No za prvih osam mjeseci ove godine proizveli smo ih 10 posto više nego u prošloj godini, a i prodali smo 10 posto više. S ciljem uvođenja iste kvalitete peleta u cijeloj Europi, 2011. godine postavljeni su novi standardi za kruta goriva iz biomase. Oni također uključuju standarde za drvne pelete EN 14961-2 koje ENplus pomaže implementirati širom Europe. ENplus certifikat ne samo da ispunjava EN 14961-2 odredbe već zahtijeva još strože kriterije u kvaliteti. ENplus trader certifikat jamči krajnjem kupcu da se radi o proizvodima koji zadovoljavaju standarde za drvne pelete, a Spačva je prvi proizvođač u Hrvatskoj s oba ENplus certifikata, što drži i osigurava našu kvalitetu proizvoda i usluga na najvišoj razini - ističe Josip Faletar.

- Kapacitet proizvodnje bioenergenata na godišnjoj je razini 55000 tona, čime smo u samom vrh na domaćem tržištu. Proizvodnju briketa, koji za razliku od ostalih proizvoda iste namjene ima izvrsnu moć zagrijavanja te toplinu unutar peći zadržava iznimno dugo, Spačva je počela davnih 80-ih godina prošlog stoljeća. Zbog svojih prirodnih karakteristika i zahvaljujući svojoj visokoj gustoći i niskom sadržaju vlage, sagorijevaju mnogo sporije i uz manje dima od, primjerice, klasičnog ogrjeva. Spačva briketi u potpunosti zadovoljavaju stroge ekološke standarde i pripadaju u obnovljive izvore energije - pojašnjava Josip Faletar, prvi čovjek Spačve, koja zapošljava 850 radnika, a mogla bi i više kada bi imali dovoljne količine trupaca za preradu. Podsjeća kako su u proizvodnju peleta krenuli 2008. godine, ali je ona ugašena u vrijeme krize, koja je među prvima zahvatila drvoprerađivače, i ponovno je pokrenuta 2012. te iz godine u godinu bilježi značajan rast proizvodnje i prodaje. Miroslav Flego
Ulaganja se isplate za 5 do 7 godina
Josip Faletar kaže kako Spačva pelete redovito isporučuje u nekoliko osnovnih škola, a stimulira prelazak i drugih ustanova na taj energent tako što financira nabavu kotlovnica na pelete i jamči redovitu opskrbu dovoljnim količinama peleta, jer drže kako se sve uloženo isplati za pet do sedam godina. Kada je riječ o prodaji, kaže, bazirali su se na domaće tržište, a najviše peleta izvoze u Italiju i Srbiju.
Spačva je prvi proizvođač u Hrvatskoj s oba ENplus certifikata, što drži kvalitetu proizvoda na najvišoj razini
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike