Regija
DARKO DORKIĆ, NAČELNIK OPĆINE MARIJANCI

Počinju projekti vrijedni 32 milijuna kuna, novac uglavnom stigao iz EU-a
Objavljeno 7. rujna, 2019.
Od top sedam projekata Općine Marijanci za 2019. godinu, šest je sufinancirano europskim sredstvima
Općina Marijanci svoj dan, 8. rujna, dočekuje s nizom projekata ključnih za komunalni, društveni i demografski potencijal i budućnost ovog kraja, a o njima smo razgovarali s načelnikom Darkom Dorkićem, koji se osvrnuo na projekte koji su već ispunjeni i istaknuo one koji su započeti i koji će krenuti, a stanovnici općine će od njih imati brojne koristi.

Kakva je bila protekla godina i što se sve učinilo?

- U povijesti Općine Marijanci protekla nam je godina jedna od najuspješnijih. Možemo se pohvaliti sa sedam najvažnijih projekata koje bih nazvao top 7 Općine Marijanci za 2019. godinu, od kojih je šest sufinancirano europskim sredstvima. Ukupna vrijednosti tih sedam projekata penje se na 32 milijuna kuna, od čega je 25 milijuna osigurano zahvaljujući fondovima EU-a. Dio projekata je u fazi realizacije, dio je ugovoren i spreman za početak izgradnje, a dio je u postupku javne nabave. U tijeku je rekonstrukcija, dogradnja i opremanje zgrade DVD-a Marijanci, radovi odlično napreduju i završetak je planiran do kraja godine. Vrijednost projekta je 3.399,871 kunu, a EU ga sufinancira s 2.808.026 kuna. Iznimno je važan projekt rekonstrukcije, prenamjene i dogradnje područnog vrtića u Marijancima, u sklopu kojeg je predviđeno uređenje i opremanje kulturnog centra u potkrovlju objekta. Za ovaj projekt, vrijedan 6.675.532 kune, iz EU-a dobili smo 5.223.782 kune. Zatim je tu rekonstrukcija vatrogasnog i dogradnja društvenog doma u Črnkovcima. U tijeku je razmatranje pristiglih ponuda za izvođača radova. I za taj projekt osigurali smo europska sredstva u iznosu od 7.412,500 kuna, dok je ukupna vrijednost 9.189.407 kuna. To je financijski i najskuplji projekt. Uskoro treba započeti gradnja i opremanje reciklažnog dvorišta, a za taj je projekt Općina osigurala nepovratnih 2.274.842 kune, dok je ukupna vrijednost 3.023.622 kune. Među najvažnijim projektima su oni koji se odnose na odvodnju, a takva su dva. Prvi je gradnja kanalizacijske mreže u naselju Črnkovcima, projekt vrijedan 9.162.500 kuna, a sa 7.148.250 kuna sufinancira se iz fondova EU-a. Veseli nas i projekt FASEP, zajednički projekt gradova Belišća i Valpova, a za nas je značajan jer će se njime realizrati i gradnja tlačnog cjevovoda Gat - Belišće, čime će se omogućiti puštanje u funkciju već izgrađene kanalizacijske mreže u naseljima Marijancima i Kunišincima, a vjerujemo i vrlo brzo izgrađenu mrežu u naselju Črnkovcima. Natječaj je završen, izvođač je poznat i ove jeseni bi radovi trebali početi.

Priprema - ključ uspjeha

Koji je ključ uspješnosti povlačenja europskih sredstava?

- Dobro pripremljeni projekti. Mi smo na njima radili desetak godina. No uspjeha ne bi bilo bez hrvatske Vlade i njezinih odluka. Da nije došlo do preraspodjele poreza na dohodak i nove indeksacije razvijenosti, Općina Marijanci teško bi funkcionirala. Naš je izvorni proračun s dva milijuna kuna došao gotovo na šest milijuna kuna. Naravno, i sredstva iz Europske unije. Apliciramo na sve natječaje, tražimo sredstva EU-a, pregovaramo s ministarstvima, središnjom državnom upravom, jednostvno nastojimo iskoristiti svaki izvor i priliku. To je ključ uspjeha za razvoj naše općine. Rezultat su višemilijunski projekti i investicijski ciklus koji će trajati nekoliko godina.

Kada očekujete početak radova na gradnji nastavno-sportske dvorane pri područnoj školi u Marijancima?

- Priprema se javna nabava i ovih se dana očekuje objava natječaja za izvođača radova. Ako sve dobro prođe, očekujem početak radova do kraja godine ili početkom sljedeće. Za nas je to značajan projekt na listi top 7, a koji provodi i financira Osječko-baranjska županija. Projekt je vrijedan 6,7 milijuna kuna. Inače, s Osječko-baranjskom županijom provodimo nekoliko zajedničkih projekata i suradnja je iznimno dobra.

Koje biste još projekte izdvojili?

- Tijekom 2018./2019. godine završili smo katastarsku izmjeru k.o. Kunišinci, treću i ujedno posljednju izmjeru na području Općine Marijanci. Završili smo rekonstrukciju ceste u Ulici braće Radić u Kunišincima te rekonstrukciju i dogradnju mrtvačnice u Marijancima. U fazi je realizacije trenutačno šest projekata vrijednih pet milijuna kuna, a financiraju se uglavnom vlastitim sredstvima, uz pomoć Županije i resornih ministarstava. U tijeku je rekonstrukcija nogostupa u Ulici bana Jelačića u Marijancima, čija je vrijednost 600.000 kuna. Od Ministarstva regionalnog razvoja dobili smo 200.000 kuna, a ostatak sredstava osigurala je Općina Marijanci. Uskoro kreće gradnja pješačke staze i javne rasvjete između naselja Bočkinaca i Črnkovaca, gradnja parkirališta s javnom rasvjetom u centru Marijanaca te rekonstrukcija sportskog objekta na igralištu NK Mladost Črnkovci. Radimo i na uređenju poljskih puteva. Naravno, imamo još želja i planova, tako da radimo na ishođenju građevinskih dozvola i projektiranju. U postupku je izdavanje građevinske dozvole za tri projekta: gradnju pristupne ceste u Poduzetničkoj zoni Črnkovci, gradnju spojne ceste od županijske ceste Marijanci - Črnkovci do reciklažnog dvorišta i gradnju objekta namijenjenog za smještaj komunalne opreme odnosno budućeg komunalnog pogona. U fazi projektiranja su cesta, nogostup i javna rasvjeta u dijelu Ulice Nikole Tesle u Črnkovcima i pristupna cesta s infrastrukturom do objekta NK Bočkinci. Krećemo u projektiranje i športsko-rekreacijskog centra u Marijancima.

Demografska obnova

Kako općinska vlast potiče demografsku obnovu?

- Možemo se pohvaliti da smo ove godine podigli iznos naknade za novorođenu djecu. Za prvo i drugo dijete u obitelji dodjeljujemo po 3.000 kuna, za treće 15.000, a za svako sljedeće 30.000 kuna. Do sada je 19 obitelji dobilo naknadu, a tri obitelji dobile su po 15.000 kuna jer im je rođeno treće dijete. Općina sufinancira troškove rada dvaju područnih vrtića, koji ove godine pohađa 36 djece. Do ove godine financirali smo udžbenike, koji će sada biti nabavljeni državnim sredstvima, pa će tako Općina osigurati radne bilježnice i ostali obrazovni materijal. Općina izdvaja i za prehranu. Nisu zakinuti ni srednjoškolci te nastavljamo s financiranjem prijevoza i troškova stanovanja ako se odluče za učenički dom ili stan. Svi redoviti studenti dobiju po 5.000 kuna godišnje. Prvi put ove godine odlučili smo pomoći i umirovljenike, kojima smo isplatili uskrsnicu, a prilikom obrade zahtjeva došli smo do podatka da približno 320 umirovljenika na području naše općine ima mirovinu manju od 2.700 kuna. Od ove godine Općina dodjeljuje i potpore mladim obiteljima za kupnju, rekonstrukciju ili gradnju kuće. Potpora iznosi maksimalno 30.000 kuna. Želimo na ovaj način mladim obiteljima, odnosno onima pred kojima je budućnost, a koji nemaju riješeno stambeno pitanje, pomoći da ostanu živjeti na području općine. Naša općina također je suočena s odlaskom ljudi, pogotovo onih koji su radili u građevinskom sektoru. Ipak, još nema demografskog mraka. Poraslo je zapošljavanje, tako da na Zavodu za zapošljavanje imamo manje od 100 nezaposlenih, dok ih je prije četiri godine bilo više od 300. U program javnih radova, koji provodi Općina Marijanci, uključeno je šest osoba. Isto tako, u programu "Zaželi" sudjeluje devet žena, dok su dvije osobe uključene u program koji provodi LAG Karašica.

Pomažete li poduzetnike i poljoprivrednike?

- Direktnih potpora nema, ali se Općina angažirala na rješavanju infrastrukture u Poduzetničkoj zoni Črnkovci, a svake godine uređujemo i poljske puteve. Ponosan sam na sve poduzetnike, obrtnike i poljoprivrednike, a posebno na OPG-ove, jer su prebrodili krizu, zapošljavaju te investiraju u svoja gospodarstva. Općina Marijanci je poljoprivredni kraj, a razvijeno je ratarstvo i stočarstvo.

Vaša poruka mještanima Općine Marijanci?

- Pokrenuli smo pozitivne trendove i vjerujem da mještani primijete pomake koji su rezultat napornog rada na projektima s ciljem podizanja kvalitete života u našoj općini. Svi zajedno trebamo raditi da nam bude bolje. Napredak i razvoj naše općine moj su prioritet. Nastavljam s provedbom odobrenih i dovršavanjem započetih projekata, ali i realizacijom novih, kako bi naša općina bila mjesto ugodnijeg i boljeg življenja.


Snježana Fridl
U općini 15 udruga i 25 događanja
Jeste li zadovoljni radom udruga? - Na općinskom području djeluje 15 udruga i sve opravdavaju svoja sredstva te obogaćuju društveni život. Financiramo njihov rad, ali i događaje koje organiziraju. Godišnje bude 25 različitih događanja koja su posjećena i sve dok udruge budu imale volje za rad, Općina će nastojati osigurati sredstva u proračunu za njihove aktivnosti. Posebno sam ponosan tri udruge: Športsko-ribolovno društvo Smuđ Črnkovci, NK Hajduk Marijanci, iza kojeg je 90 godina rada, i NK Mladost Bočkinci, koji djeluje 60 godina. Ta dva nogometna kluba primit će i općinsko priznanje, Nagradu Općine Marijanci, za postignuća i doprinos razvoju športa na području općine.
30

tisuća kuna maksimalna je potpora Općine mladim obiteljima za kupnju, rekonstrukciju ili gradnju kuće
OPG-ovi su uspjeli prebroditi krizu, zapošljavaju te investiraju u svoja gospodarstva
Možda ste propustili...

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

Najčitanije iz rubrike